24. lis 2010.

Gulaš od soje sa brusnicama

Za gulaše koristim velike količine crnog luka, jer verujem da kvalitet safta u gulašu ovisi o njemu. Osim toga, crni luk je jedna od malobrojnih vrsta povrća koje u kuvanju ne gubi svoje vrednosti. Upravo suprotno, termičkom obradom crnog luka se oslobađaju neke od životno vrednih materija, koje sveži luk ne sadrži.
Soju, kao verovatno i mnogi od Vas, ne volim! No, pripremljenu na načine kako je ja skuvam - uživam! Nekoliko puta sam je jela u restoranima, kupovala u prodavnicama zdrave hrane razne soja burgere i uopšte mi se nije svidio ukus. Mislim da ako se potrudimo i prirodni ukus soje "prepariramo" drugim ukusima dodatih namirnica i začinima, onda to puno bolje ispadne.
I još nešto za one manje upućene: sojin protein je jako vredan za naš organizam i ne brinite zbog GMO (genetski modifikovane) soje. Na proizvodima srpskog proizvođača Soyavita, jasno je istaknuto da nije GMO. Ono što čujete povremeno na vestima u vezi uvoza i uništavanja GMO soje, odnosi se na sojinu sačmu, tj. stočnu hranu.
Soji se pripisuju lekovita svojstva, a meni jedno od najzanimljivijih istraživanja je ono koje je sprovedeno nad ženama u Japanu, koje zahvaljujući soji i sojinim fermentisanim proizvodima daleko manje obolevaju od ozbiljnih i neizlečivih bolesti. Jedno vreme se to pripisivalo genetici, ali je istraživanjima utvrđeno, da kada žene Japana sa tradicionalne japanske hrane pređu na brzu hranu ("junky food"), obolevaju od tzv. civilizacijskih bolesti!

Za pripremu gulaša Vam je potrebna velika glavica crnog luka. Sitno je iseckajte, dodajte malo morske soli i dinstajte na maslinovom ulju.
Kada je luk dinstan (svenuo), dodajte mu pola šolje (šolja za meru je 2dcl, a gulaša po merama u ovom receptu će biti dovoljno za 3-4 osobe) na kockice seckane šargarepe i pola šolje graška. Neka se par minuta dinsta. Dodajte šolju na listiće seckanih pečurki (obično dodam vrganje /suve ih prethodno potopim u toploj vodi/ + šampinjone ili šitake + šampinjone), trećinu šolje suvih brusnica i šolju dehidriranih sojinih komadica. Komadiće soje nemojte prethodno potapati u vodi, jer oni treba da upiju sokove povrća i dodataka saftu. Dosolite i začinite (beli luk, biber, aleva paprika) i dodajte vode ili belog vina da ogrezne. Kada provri, smanjite na minimum i dinstajte 40-ak minuta, uz povremeno dodavanje vode, dok povrće i soja ne postanu mekani.
Servirajte uz njoke od krompira ili obične noklice od brašna, integralni pirinač, kačamak ili okruglice od hleba.

Suvi vrganji (prethodno potopljeni u toploj vodi) i sveži šampinjoni



Ovaj recept je poslat za ucešće u igri "Ajme, koliko nas je" u novembarskoj temi
GLJIVE / PEČURKE
koju je izabrala nasa domaćica iz Portugala Lusitania

Protected by Copyscape Plagiarism Finder

3 komentara:

  1. Gulaš je odličan, jedino ja nikada ne bih dodala soju. Samo vrganji, povrće, što ćeš bolje. Drugo, ne bih pretjerano vjerovala ni natpisima na ambalaži - jednostavno više i nema soje koja nije GMO ili puna teških metala. Zato, baš kao i meso, treba je jako smanjiti. ustvari, polako dolazimo do toga da će jedino ono što sami uzgojimo biti sigurno, sve drugo upitno. Sami smo za to krivi.

    OdgovoriIzbriši
  2. Gulaš je zaista odličan. Slažem se sa tobom da je za gulaš vrlo bitno-najbitnije koliko ima luka i kako se luk obradi! Kad to uradim kako treba, drugo je sve stvar želje i kombinacije:) Pohvale za recept.
    Soju sam odavno upoznala i mogla sam je koristiti, medjutim ima već par godina kako je ne pripremam i jedino što koristim su one Sojavita paštetice od soje sa ukusom povrća.

    OdgovoriIzbriši
  3. Κάθαρσις, bas imate averziju prema soji. Svakako ne treba cesto soju i sojine proizvode upotrebljavati, ali ni uporedjivati sa stetnosti mesa u ishrani. No, ostavicemo to nekima drugima za raspravu, a mi cemo zajedno uzivati u receptima :) U pravu ste, najbolje je sto sami uzgojimo i zavidim malobrojnima koji to mogu i uspevaju!
    Nale, hvala na pohvalama! Uskoro cu napraviti par postova o raznim namazima i pastetama koje sama pravim, pa nece biti potrebe sa kupovnim pastetama :)

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...