O mojoj zdravijoj ishrani

Polovinom devedesetih godina (prošlog veka), odabrala sam specifičan način ishrane.
U profesionalnim kontaktima sa stručnim licima iz oblasti nutricionizma, makrobiotičarima, lekarima, vegetarijancima, tehnolozima prehrane, odabrals sam racionalno i intuitivno način ishrane koji je naprosto zaboravljen, način na koji su se ljudi nekada hranili, u vreme kada su bile nepoznate "civilizacijske bolesti" kojima danas svedočimo.

Ovaj deo bloga sam odlučila pisati i o tome, i ako iz skoro svakog posta možete zaključiti specifičnosti ovakvog načina ishrane; možda ću ohrabriti nekoga sličnog razmišljanja. Parafraziram izreku, ali neka jednog uverim u navode koji naravno nisu moja izmišljotinja - ovaj blog nije onda uzaludno pisan!


Na prvom mestu, ja sam etički vegetarijanac. Volim životinje, ali kao moje prijatelje. Moj pas, pudla Arči je takođe vegetarijanac, tj. hrani se onime što i ja. Zdrav je i napredan pas. U starosti od 5 godina, iskusni veterinar koji mu je pogledao zubalo procenio ga je kao trogodišnjeg psa. Navodno, pudlicama genetski strada zubalo, što nije bilo vidljivo kod našeg psa. Takođe, čovek koji mi pomaže u njezi krzna, uvek se čudom ćudi odakle mu toliko guste i duge dlake koja se ne linja. Pas ima divnu i pitomu narav i za ovih 6 godina, koliko je star u ovom trenutku - nikada nije bio bolestan. Pokazuje znakove neverovatne plemenitosti, tako da nam je čak doneo i malo mače koje je sa zida ispustila mama maca dok ga je verovatno premeštala sa mesta na mesto. Archi je malo mače, staro svega nekoliko nedelja, uvaljano u blato, mokro od kise, nežno doneo u moje ruke i tako spasao još jedan život. Privržen je, veseo i ljubazan pas i zaista različit od ostalih pasa naših prijatelja. Velik deo u svemu gore opisanom pripisujem upravo tome sto on ne jede meso.
Meso ni u kojem obliku ne ulazi u moje domaćinstvo, ali zahvaljujuci ukusima hrane koje prilagođavam tradicionalnim ukusima, nikada niko gladan nije ustao od stola.

Profesionalno se bavim proizvodnjom i distribucijom programa zdrave ishrane komercionalnog naziva Vitaplex i do sada je nekoliko desetina hiljada ljudi u zemlji i inostranstvu upoznato sa čudesnim dejstvom zdrave ishrane kroz Vitaplex program. Uz to sarađujem sa časopisom Zdrav život gde uređujem od 2009. godine kolumnu pod nazivom Praktikum. Iz domena zdrave ishrane, pojedinačno ili zajedno, D. Milovanović i ja, napisali smo publikovana sledeća izdanja: Biti ili ne biti vegetarijanac, Vitaplex program zdrave ishrane, Put u zdravu ishranu, Mlin naš nasušni i Zdrava ishrana za početnike (I i II). Svi naslovi su doživeli po nekoliko izdanja uz ostale knjige koje nisu vezane za tematiku ishrane.
Onima koji nemaju vremena odlaziti na gornje linkove, ukratko ću objasniti vrednost programa ishrane, komercionalnog naziva Vitaplex. Vitaplex je program zdrave ishrane za one koji bi promenili nešto u svojoj tradicionalnoj ishrani, jer se ne osećaju dobro ili žele jednostavno osvežiti svoj organizam. Ogromna razlika je između zdrave hrane i zdrave ishrane! Da pojasnim: šargarepa je jako zdrava, ali nećete biti zdravi ako jedete samo šargarepu. U Vitaplex programu je napravljen savršen balans svih nutrigenata koji su nam neophodni za optimalno funkcionisanje organizma. Ne reklamiramo se na uobičajeni način, a postojimo isključivo zbog preporuka zadovoljnih korisnika ili preporuka lekara koji su se osvedočili u moć zdrave hrane. Program Vitaplex nikoga do sada nije ostavio ravnodušnim, pozitivni efekti su brzi i vidljivi, a mnogobrojni korisnici zadovoljni! Ostalo, ako Vas interesuje možete pogledati na našoj Web prezentaciji.

No, da se vratim na našu ishranu, u našoj kući... Naravno, nije to baš tako lako išlo, ali sa vremenom - sve je lakše. Kada kažem "nije bilo lako", pri tome ne mislim na nas, nego na okolinu. Grad Požarevac je relativno mala sredina, nespremna na različitosti, a sklona komentarisanju svega i svačega. Kada neko posti u vreme posta, to je razumljivo. No, kada neko posti jer mu se tako sviđa - e, to je već problem.
Nama nije problem. I pitam se, kako je to Bogu ugodno da neko posti 40 dana, a onda mu je opet ugodno da ostatak godine kolje šta dohvati i prežderava se do besvesti?! Naravno, nemam nameru nikoga da osuđujem; to je samo moje razmišljanje... No, toliko o religijskom aspektu ne jedenja mesa. Nije mi namera da o tome raspravljam.

Obično ljudi način ishrane koji sprovodim u svom domaćinstvu nazivaju dijetom i traže me savet kako da postignu "liniju" poput moje. Uvek im isto objašnjavam, a to je jednostavno: Prihvatite zdrav život i nećete se ničega odricati. Očistite svoj organizam od industrijskih aditiva, konzervansa i svega onoga čime je zagađena današnja hrana i odmah će Vam biti lakše. Pređite na zdrav način života, zdrav stil ishrane. To nije nikava dijeta u smislu odricanja, odvikavanja i mučenja. To je ishrana koju su ljudi oduvek sprovodili i osećali se zdravi i bili dugovečni.
Ukratko, mi uz sve vrste integralnih žitarica, mahunarki, raznog voća i povrća, ne unosimo veštačke aditive i prerađenu, industrijsku hranu. Sve što mogu sama da proizvedem u svojoj kuhinji, trudim se da učinim.
Obzirom na naše bogate društvene kao i poslovne kontakte, primorani smo često jesti van kuće. Kada su privatne posete u pitanju, naši prijatelji uvek poštuju naš način ishrane i potrude se napraviti nešto bez mesa. A što se restorana tiče, uvek pronađemo nešto u meniju što zadovolji nas ukus. Nije to ono što bi spremila kod kuće, ali... Naručimo bogate salate, testenine i sve ono što nije sa mesom.

Kod kuće koristim isključivo morsku so, smeđi šećer i nerafinisana ulja. U svakodnevnoj ishrani koristim integralne žitarice, mahunarke, voće i povrće, ponekad jaje, sir i puter (kao dodatak jelima). Imam svoj kućni mlin koji svakodnevno koristim, odnosno, svakodnevno meljem brašno koristeći ga za pripremu hleba, pogače, raznih testenina, kolača i ostalog.

Prema hrani se odnosim sa dužnim stepenom poštovanja i uživam u njenoj pripremi. Kuhinja u našoj kući zauzima centralno mesto, puno pozitivne energije.


Ovaj blog radim sa osobitim zadovoljstvom i najveća mi je nagrada ako uspem nekome da približim malo zdraviji način ishrane kroz moje recepte koje praktikujem u svojoj kuhinji.

3 komentara:

  1. Draga gospodjo Sandra,
    Hvala Vam na Vitapleksu i na ovom blogu.
    Pozdrav iz Valjeva od vase zadovoljne korisnice
    Smilje sa porodicom Rankovic

    OdgovoriIzbriši
  2. Postovana Sandra

    Zanima me kakva su vasa saznanja o tome da je i smedji secer jako stetan te ga uopste ne treba koristiti - da je mozda tek malo manje zlo od belog? Osim toga, posto stalno citam na temu zdrave ishrane i trudim se da to primenim u svojoj porodici, nedavno sam dosla do podatka da ni zitarice nikako nisu zdrave (osim isklijalih). Osim toga, da hrana gubi sve korisne sastojke kuvanjem, pa je samo sirova zdrava, kao i to da nam je recimo zelatin neophodan u ishrani.... Imam 4 dece uzrasta od 1.5 do 12 godina i trudim se da se hrane sto zdravije moguce ali, usled gomile informacija na netu i u knjigama, u stalnoj sam nedoumici sta je zapravo ispravno. Ovakvih "spornih" tacaka ima jos mnogo - iznela sam Vam samo najvaznije. Unapred hvala na odgovoru!

    OdgovoriIzbriši
  3. Svakako da treba stedljivo koristiti i prirodne zasladjivace. Mnostvo je kontradiktornih informacija oko nas, ali mislim da se treba osloniti na zdrav razum i koristiti sto prirodniju ishranu, lisenu aditiva, konzervansa, emagulatora i svega onog cime obogacuju komercijalne proizvode. Kada ukuse svoje dece priviknete na prirodne, oni ce i sami odbacivati one koji su stetni. Konkretno, ja jednostavno ne mogu da jedem takve proizvode, imam ukus kao da je neki lek samljeven u njima, jer sam stekla ukus kojem odgovara prirodna ishrana, onakva kakva je oduvek bila. Meso ne jedem, ali proteine i ostale nutrijente unosim integralnim zitaricama. Zao mi je, tesko je u nekoliko reci odgovoriti i sve objasniti, ali iz svakog od mojih postova mozete da dobijete po neku korisnu informaciju. Upravo iz tog razloga se i profesionalno bavim ishranom, tj. radim u firmi koja proizvodi i distributira program ishrane Vitaplex te tako uspevamo korisnicima predociti moc i znanje o zdravijoj ishrani. Mozete pogledati nasu prezentaciju na adresi www.milox.co.rs Cene su jako pristupacne, paket za 15-dnevnu ishranu kosta 4.900 dinara, a samim koriscenjem paketa bice Vam jasniji neki od postulata zdrave ishrane. Cesto nasi zadovoljni korisnici kazu da nauce vise nego sa skupih skola kuvanja i slicnih edukacija... Hvala na citanju!

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...