26. ruj 2010.

Klice

Klice su nezaobilazan dodatak u svetu zdrave ishrane. Izvor su vitamina i minerala i možete ih dodavati svakom jelu. U klici su koncentrisani svi najvažniji sastojci zrna, koji fermentacijom prilikom klijanja postaju lako probavljiva hrana.
Vrlo lako ih možete uzgojiti u svojoj kuhinji i svakodnevno uživati u njihovim mnogobrojnim blagodetima koje donose organizmu.
Korišćenje klica u ishrani datira od pre pet hiljada godina, kada su još lekari u staroj Kini preporučivali klice kao lek. Kako klice sadrže i veliku količinu C vitamina, postoje legende koje opisuju moreplovce obolele od skorbuta koji su se oporavili upravo zahvaljujući klicama. 
Današnja zvanična nauka je neosporno utvrdila mnogobrojne vrednosti klica u odnosu na zreo plod (npr. klica pšenice u odnosu na zrelo zrno pšenice).
Tako ćemo u stručnoj literaturi pronaći da su klice lucerke bogate fitoestrogenom, biljnim hormonom, te da pomažu u menopauzi žene; klice žitarica su bogate E vitaminom, kao i B kompleksom vitamina, sadrže gvožđe, magnezijum, kalij, kalcij, natrij, fosfor... Ali, bacimo se na posao!

Prvo je potrebno da odabrano seme dobro operete. Seme bi trebalo biti organsko, tj. uzgojeno bez pesticida i herbicida. Nikako nemojte seme kupovati u poljoprivrednim apotekama, već isključivo u prodavnicama zdrave hrane. U Srbiji firme "Beyond" iz Nisa i "Bio Spajz" iz Beograda imaju široku paletu organski uzgojenih žitarica, pogodnih za isklijavanje. Isklijavati možete: lucerku, pšenicu, ječam, azuki pasulj, naut, lan, proso, suncokret... a uspeh će zavisiti od kvaliteta nabavljenog semena. Seme treba da bude "zrelo" i sveže (ne staro nekoliko godina, pečeno ili smrzavano) i nikako ne bi trebalo biti polomljeno.

Sitnijem semenu, kao na primer semenu lucerke, kinoe ili amarata potrebno je da bubri u vodi 5 sati, a krupnijem semenu 12 sati. Što se vremena isklijavanja tiče, ono je uglavnom od 3-5 dana, u zavisnosti od uslova (temperature, vlažnosti...) Možete ih početi jesti od časa kada se pojavi klica.
Dakle, odaberite seme i krenite!
Ja najčešće pripremam klice lucerke (alfa-alfa) i pšenice. Tehnika je ista.
Seme dobro operite. Ne preterujte sa količinom, jer biste klice trebali često sveže pripremati. Na tržištu postoje i specijalne posude, tzv. "klijališta", ali za početak možete i bez toga.
Stavite seme u staklenu teglu koju ćete zatvoriti isečenim komadom gaze sa gumicom (na teglu stavite parče gaze i na spoljašnji gornji rub tegle napnite običnu gumicu). Ja često radim klice i u nedostatku gaze možete postupiti kao ja: napravila sam "trajni poklopac" od plastičnog zatvarača za teglu; uzela sam metalnu štrikaču iglu, užarila je nad plinskim plamenom i bušila simetrične rupice na zatvaraču. Zatim sam turpijicom "obradila" rupice, da mi pri pranju ne bi zapinjala krpa.)

Nalijte vodu u duploj količini u odnosu na seme i ostavite da bubri.
Nakon 5, odnosno nakon 12 sati (u zavisnosti od veličine semena), teglu okrenite naopako i vodu izbacite kroz gazu (korisna je za zalivanje cveća), tj. seme ocedite.
Teglu bez vode, sa vlažnim semenjem stavite negde gde je nećete zaboraviti. Potrebno je nekoliko puta u toku dana isprati seme, tako što ćete jednostavno teglu poklopljenu gazom ili rupičastim poklopcem staviti pod mlaz vode, malo promućkati, okrenuti teglu, ocediti i ponovno je odložiti.
Ako to ne učinite, seme će se ubuđati i usluzaviti, te postati nejestivo.
Ako postupite ispravno, tj. isperete semenke 2-3 puta na dan, ubrzo ćete primetiti male, bele tačkice na vrhu semenke koja će se ubrzo pretvoriti u mali izdanak - klicu semena. Klice čuvajte 2-3 dana u frižideru (klice ce im i dalje rasti, ali mnogo sporije).

Klice semenja su najbolja sveže pripremljena i mogu se koristiti dva do tri dana; možete ih dodavati salatama i kašama ili ih jesti same potpljene u jogurtu ili voćnom soku. Ako nemate naviku doručkovanja (što je vrlo loše!), pokušajte bar pre kafe staviti u usta supenu kašiku klica i dugo ih žvakati.
Nemojte mešati različite vrste semanja pri isklijavanju, zbog različite dužine bubrenja i klijanja (npr. pšenicu i lucerku ili naut i kinou).
Takođe, klice je moguće i sačuvati na način kao i "zimnicu", u rastvoru 4% jabučnog sirćeta i vode (omer 1:1) uz dodatak morske soli, te na taj način možete dobiti interesantnu šarenu salatu, samostalnu ili dodatak drugim salatama. Za kiseljenje je pogodnije krupnije seme čvršćih klica, kao su su klice mahunarki, na primer klice semena nauta, azukija i drugog raznobojnog pasulja ili sočiva.
Klice lucerke - 2. dan klijanja
Klice lucerke - 3. dan klijanja - Spremne za upotrebu!

Protected by Copyscape Unique Content Checker

Broj komentara: 17:

  1. Oduvek sam htela ovo da probam i nikako da se svrtim da uradim. Klice kod nas mogu samo da se kupe sojine u Merkatoru i paprene su. Slazem se da su fantastican dodatak salatama a i jelima. Odlicno!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala Jelena!
    Eto, nadam se da ce te ovaj moj post potaknuti da uvrstis klice u svakiodnevnu upotrebu.

    OdgovoriIzbriši
  3. upravo sam otkrila vaš blog i oduševila se. od danas vas i ja redovno pratim i s nestrpljenjem očekujem nove recepte i savjete. prije par godina i sama sam počela sa uzgojem nekih klica i zarazila se time. bravo! pohvale za blog i njegovu temu.

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala Vam na lepim recima. Kao sto ste mozda vec primetili u uvodnim recima mojeg bloga, on je prirodni nastavak stampanog i publikovanog izdanja Mlin nas nasusni, koji je upravo i pisan u formi bloga. Ipak, na sam blog me nagovorila moja sestrica i svakako mi je drago ako sve ovo nekome pomogne. Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  5. Super da neko pise o ovim stvarima.
    Mozete li mi objasniti da li i kako ljustite tj.odvajate opnu od semena sa klica,ili sve jedete-klicu sa semenom?
    Hvasla

    OdgovoriIzbriši
  6. Ne, nista ne morate ljustiti. Jedete ih u integralnom obliku, bas onako kao sto su na slici. Jede se sve, i dugo zvace! Jedino za susenje klica, u proizvodnji, se odvajaju klice od maticnog semena. Iz literature mi je poznato da ljudi sa osetljivijim stomakom, sojine klice bi trebali da prokuvaju pre upotrebe, tj. da ih spremaju za zimnicu, odnosno da ih ne jedu u svezem obliku. Hvala Vam na interesovanju!

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala i Vama na brzom odgovoru.
    Pitanje sam postavila jer sam negde procitala da je ta opna od semena teska za varenje,i da je treba odvojiti,npr. susilicom za zelenu salatu??
    Klijala sam seme lucerke i pokusala da skidam opnu prvo tom susilicom (samo zbog toga sam je kupila) -neuspesno,pa onda rucno ali je dugo trajalo ,pa me je prosla volja,na kraju sam jela sve i bilo je super.
    Hvala jos jednom.

    OdgovoriIzbriši
  8. Upravo suprotno! Kompletna klica je jako lako svarljiva hrana (osim soje, za koju se svakako ne moze reci da je "teska hrana", ali u vecoj kolicini moze izazvati nadimanje i manje stomacne probleme, no to nije pravilo, vec je individualno kao i kod manje-vise svih namirnica). Ukoliko imate bilo kakve sumnje, klice u svoju ishranu uvodite postepeno. I budite uvereni da ce benefiti biti ogromni! Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  9. Draga Sandra,htela bi da proizvodim klice lucerke.Probala sam i klice uljane repice i suncokreta i odlične su.Seme deteline nemogu da nađem u prodavnicama zdrave hrane u Novom Sadu pa se pitam kako da dođem do njih.Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  10. Na mojem pakovanju pise Lucerka sebe, bioloski uzgajen proizvod, pakuje i distribuira Beyond Nis. Sigrno ces pronaci isto takvo pakovanje u Novom Sadu, a u krajnjem slucaju, gugluj, pronadji njihov sajt i naruci. Nadam se da sam pomogla. Meni su inace omiljene klice lucerke.

    OdgovoriIzbriši
  11. Oprosti, na brzinu sam pisala, kasno je. Lucerka seme, a ne sebe :)
    Mislila si na to kada pises detelina? Mislim, to je isto! Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  12. Draga Sandra,semena lucerke nema u veletrgovini
    Beyonda-a,upravo sam ih zvala.Snaći ćemo se ima i drugih semena i klica,zar ne. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  13. Kako se netko može naviknuti na jedenje klica?
    Nemam namjeru početi se hraniti zdravo, ali zaista me zanima kako bilo tko može jesti klice. Nisam ih sama radila, ali imala sam nesreću biti na ručku kod osobe koja klice trpa u sve. Ne trebam ni spominjati da sam ostala gladna.
    Meni su klice tako pokvarile okus svega da mi se želudac okretao. Svi imamo neke namirnice koje ne volimo, i ja često kažem da ne volim ovo ili ono, ali kad sam probala klice - ovo sve drugo za što sam prije govorila da ne volim, činilo mi se kao prava delicija u usporedbi s klicama. I tako su klice kod mene zauzele vodeće mjesto na popisu hrane koji ne mogu ni smisliti.
    Vama to stvarno ima dobar (ili barem prihvatljiv) okus???

    OdgovoriIzbriši
  14. Da, zaista ima dobar ukus. Ako ne zelite, zaista nemate potrebu jesti klice. Ja sam pokusala objasniti postupak dobijanja klica, kao i pobrojati dobrobiti koje donose organizmu. Ne znam zasto imate potrebu gubiti vreme na ovakve komentare??! Koji je smisao??? Svako jede sto zeli, i isto tako svako snosi posledice sto donosi ishrana kao takva. A Vi zakljucite sami da li imate potrebe ili nemate za jedenjem klica. U svakom slucaju, hvala na citanju i komentaru.

    OdgovoriIzbriši
  15. Gore gdje navodite što se sve može ostaviti da klija, piše azuki grah. Zanima me može li se običan domaći grah (koji sadimo svake godine: trešnjevac, bijeli grah, sivi grah,...) ostaviti da proklija i bi li se onda taj grah s klicama mogao jesti sirov? Na ovoj stranici http://www.coolinarika.com/recept/uzgajanje-klica-graha-osnove/
    pročitala sam da mnoge vrste graha sadrže toksine, pa ih je najbolje skuhati s klicama, ili čak prije zamrzavati pa onda kuhati,.. malo me prolazi volja da nakon bakčanja s tim oko klijanja/ispiranja još to zamrzavam, pa kuham... :(
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
  16. I da, što je s klicama slanutka, može li se to jesti sirovo?

    OdgovoriIzbriši
  17. Sve navedene klice mozete konzumirati u sirovom stanju, naravno, ne treba preterivati i potrebno je postepeno uvoditi klice u ishranu. Nije mi poznato da li se jedu klice obicnog pasulja, a u svakom slucaju bi bilo pozeljno nabavljati organske mahunarke i zitarice za isklijavanje.

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...