25. lis 2010.

Vegetarijanski ručak III

Jedna od mojih omiljenih zdravih kombinacija je ovaj jednostavni vegetarijanski ručak koji je brzo gotov. Na tanjiru se za čas nađe integralni pirinač, kuvani kukuruz, tofu sir i salata od šargarepe.

Recept za integralni pirinač
Šolju (2dcl) kvalitetnog integralnog pirinča dobro operite, stavite u šerpu, prelijte ga sa dve supene kašike nerafinisanog maslinovog ulja i pažljivo propržite mešajući. To ne treba činiti dugo, već, čim počne cvrćati ulje, osetićete miris pirinča; dodajte vode u duploj količini, dakle 2 šolje. Posolite zaravnjenom kafenom kašikom morske soli, pustite da provri, smanjite vatru na minimum i poklopljeno kuvajte 45 minuta izbegavajući otvaranje šerpe i mešanje. Ugasite vatru i ostavite šerpu poklopljenu jos 10-ak minuta. Rezultat će Vam biti jednolično skuvan, nelepljiv pirinač.

Kuvani kukuruz
Ovo je prejednostavno, jer je u pitanju zamrznuti kukuruz koji zamrznut stavite u šerpu, malo ga posolite, stavite poklopljenog na vatru i skuvate. Večina domaćica ima bar jednu čelicnu posudu sa tzv. duplim dnom u kojoj se kuva bez vode i masti. To je najidealniji način kuvanja povrća, jer se znatno smanjuje dužina kuvanja i samim tim u hrani ostaje više hranjivih materija. Naravno, i ukus je bolji i bogatiji od onoga kada se povrće kuva u vodi na uobičajen način.
Dakle, ako imate čelični sud sa poklopcem, zamrznuti kukuruz vrlo malo posolite, poklopite, stavite šerpu na vatru na maksimalnu temperaturu. Kada se poklopac ugreje, smanjite na minimum i kuvajte (bez vode) desetak minuta. Sklonite sa vatre i ostavite poklopljeno jos 10-ak minuta i kukuruz je spreman za serviranje.
Ako posedujete tradicionalno posuđe, najjednostavniji način je da kukuruz "kuvate" na pari.
Ovako kuvan kukuruz, osim uz priloge možete mešati i u razne sveže salate.

Pečeni tofu sir
U prodavnicama zdrave hrane nabavite tofu sir. Možete kupiti sveži ili dimljeni. Naravno, sveži je zdraviji. U prodaji se nalazi najčešće u vakumiranim pakovanjima od 200-300 gr.
Otvorite pakovanje i ocedite višak vode. Isecite tofu u nekoliko šnita debljine prsta i stavite ga u tiganj. Blago nauljite maslinovim uljem i stavite na vatru, lagano ga pržeći sa obe strane da dobije finu koricu. Sklonite ga sa vatre i svako parče prelijte sa kafenom kašikom soja tamari sosa i servirajte.
Osim kao zamena mesu (proteini) u tanjiru, ove fine šniclice Vam mogu poslužiti i za sendviče, uz salatu.

Salata od šargarepe
Nekoliko šargarepa narendajte ručno ili u blenderu. Narendanoj šargarepi dodajte malo smeđeg šećera, malo morske soli, đumbira u prahu (ili sveže narendanog), nerafinisanog maslinovog ulja i sveži sok limuna (ili jabučno sirće). Dobro promešajte i uživajte!



Protected by Copyscape DMCA Copyright Search

2 komentara:

  1. NIsam nikad pržila integralni pirinač, pa potom kuvala, ovo je dobra caka, a eto danas sam ga jela za ručak. Nisam nikad smrznut kukuruz kuvala na pari, eto ideje! Tofu baš ne volim, probala sam ga ovako, a salatica može da prođe. Često sebi spremim ovako, iako se ne bi reklo po mom blogu, pa moram negde da štrbnem na kalorijama i povećam vitaminki unos!

    OdgovoriIzbriši
  2. Jelena, probaj tako malo proprziti pirinac, bude onako fino rastresit i ne slepi se. Kukuruz je meni fini na pari, a mozes ga i u tiganju malo sa maslinovim uljem, poklopljenog, onako vise prodistati dok se otapa. Jako volim kukuruz i mucila sam se sa kuvanim klipovima; zamrznuti mi je super! Tofu nije ukusan sam, ali, maslinovo ulje i malo tamari soja sosa - bas bude fin. Kada ga ovako spremim, moje prijatelje podsece na slaninicu; uvek je takav komentar - pogotovo za dimljeni tofu sir. Drago mi je ako ti se svidjaju moje idejice :) i hvala Ti na komentarima! Pozdrav iz Pozarevca!

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...