18. lis 2010.

Hleb sa prirodnim kvascem

Godinama mi nije uspevalo ono što konačno jeste - moj prvi pravi beskvasni hleb! I to kao jubilarni 50-i recept ovog bloga.
Otprilike svake dve godine, skupivši dovoljno "proverenih saveta", pokušavala sam da napravim prirodni kvas od brašna i vode i uvek sam u nečemu grešila, jer mi nikako nije uspevalo... ili bi se sve osušilo, ili bi strašno počelo da smrdi, skupljale su se mušice i sve bi zgađena bacala u smeće. Ako bi mi i donekle uspevalo da održim kvas, onda bi hleb bio gnjecav ili neukusan... bude jestiv, ali nije to to! U svakom slučaju, bila sam uverena da to meni jednostavno ne ide od ruke.
Razgledajući po internetu, nabasala sam na interesantan sajt o makrobiotici i ponovo se podsetila na sve prethodne neuspele pokušaje. To je bilo dovoljno da me isprovocira i da krenem ponovo, jer neuspeh za mene ne postoji; postoji samo nedovoljna upornost da se uspe!
I ponovo mi nije uspelo! No, za razliku od svih prethodnih puteva, kvas mi je zaista dobro ispao. Usledio je ponovni pokušaj. Ovog puta recepta se nisam pridržavala, nego sam improvizovala i prezentujem Vam odličan rezultat, uspešan - drugi put za redom! Proces jeste dug, ali se isplati!

Verovatno se neki od posetioca pitaju, pa čemu sada to??? Hleb kao namirnica postoji preko 6000 godina. Da bi zaista bio koristan za naš organizam, hleb mora da bude od punog zrna žitarica, obogaćen semenkama i začinjen morskom solju. Ukoliko želimo li maksimalnu korist za svoj organizam, trebali bismo u ishrani koristiti integralni hleb bez kvasca, upravo onakav kakav se nekada radio - sa prirodno fermentisanim kvasom.

U keramičkoj posudi pomešala sam jednu šolju sveže mlevenog integralnog pšeničnog brašna sa jednom šoljom tople vode, ne bi li uspela da napravim - prirodni kvas. Ostavila sam u polupoklopljenoj posudi smesu da stoji 24 sata.
U prvih par sati mutna kaša, kako samo može da izgleda integralno brašno i voda, pretvorila se u sloj brašna koji je pao na dno posude i bistru vodu. Pomislila sam: ništa od toga; ali sam ostavila keramičku posudu i dalje u kuhinji (na sobnoj temperaturi oko 20-ak stepeni, jer gradsko grejanje još nije kako treba da bude).
Nakon 24 sata, dakle sutradan oko podneva jako sam se razveselila, jer kada sam podigla poklopac, videla sam smesu koja je počela ličiti na ono što napravi industrijski kvasac, samo u suptilnijem obliku. Nije to pena, nego penica, fina, prijatnog mirisa... i povećanje volumena smese.
Dodala sam tom prirodnom kvasu jos 4 šolje integralnog pšeničnog brašna, šolju vode, 2 supene kašike lanenog ulja, kafenu kašiku morske soli i pola šolje očišćenih semenki suncokreta. Dobila sam smesu koju sam mogla drvenom kašikom da tučem. Ponovo sam u polupoklopljenoj posudi ostavila testo da narasta narednih 24 sata.
 Nakon prvih 24 sata - gotovi kvas sa dodatim brašnom, soli, uljem i semenkama

Testo je više nego udvostrucilo volumen nakon 24 sata dizanja. Ponovo sam ga kuhačom energicno premesila i postepeno dodavala jos jednu šolju integralnog brašna, tukla kuhačom i izručila na pobrašnjenu dasku i mesila ga još malo rukama. Prebacila sam testo u prethodno nauljenu i pobrašnjenu posudu za pečenje koja se može poklopiti (pri ruci mi je bila vatrostalna posuda sa poklopcem, sa idejom da gledam šta se dešava u pećnici). Zasekla sam romboidne šare na hlebu, da ne pukne prilikom pečenja, poklopila ga i ostavila kraj toplog radijatora.
Testo - nakon 24 sata dizanja - nakon ponovnog dizanja - spremno za pečenje
 
Kada je testo ponovo udvostručilo volumen (nakon 3 sata), zagrejala sam pecnicu na maksimum, u vrelu pećnicu stavila poklopljen hleb i temperaturu smanjila na 220 stepeni i pekla 30 minuta. Onda sam otklopila hleb i pekla ga još 10 minuta.
Kada se ohladio, isekla sam ga - i to je to! Konačno sam uspela (ako je dva puta za redom, onda je to - to!) i dobila pravi, domaći hleb sa prirodnim kvascem. Ukus je fantastičan, lepo se seče, mekan je i sočan, korica mu je taman kakva treba da bude i dugo traje.
I sada, ako se neko uplašio od ovoliko dugog recepta, da rezimiramo:
1) Pravljnje kvasa - 1 min  - koliko traje da pomesate brašno i vodu;
2) Prvo mešanje - 3 minuta - koliko traje da kvasu dodate brašno, semenke, ulje i so i promešate;
3) Drugo mešanje - 5 minuta - koliko traje da testo jos jednom premesite i stavite u sud za pečenje;
Dakle, vremensko angažovanje ne traje dugo. Sam proces traje, ali je užitak nemerljiv! Pokušajte!

Protected by Copyscape Original Content Check

32 komentara:

  1. Ovo je fantastično!!! Sigurno ću praviti, strpljenje se isplati :))).

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala Lenka! Treba probati! Stvarno je fantasticno! Pravi dozivljaj! Ne pamtim da sam se nekom jelu toliko veselila sto mi je uspelo! ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlično! Ja sam jednom pokušala sa tim beskvasnim i nije mi supelo. Volela sam beskvasni hleb iz Maxija ali ga više nema onaj maleni i tvrdi. Samo da pitam šolja to je ona od 250ml ili čaša od kiselog mleka puna. Hvala na receptu!

    OdgovoriIzbriši
  4. Jelena, nije vazno kolika solja. Samo je vazno da je ista kada meris brasno i kada meris vodu. Moja solja je od 300 ml. Ovaj ima ukus kao oni uvozni, zove se "4 vrste zitarica". Ma predivan je!

    OdgovoriIzbriši
  5. nisam nikad napravila taj beskvasni kruh, no imam u planu isprobati, ne čini mi se komplicirano

    OdgovoriIzbriši
  6. Nije komplicirano, nista vise nego sa kvascem. Samo malo duze traje. Evo, sve mi pojeli, opet ga radim. Malo cu probati i sa drugim brasnom, sa kukuruznim, heljdinim, razenim...

    OdgovoriIzbriši
  7. Cao Sandra,
    Nesto slicno pravim kada radim testo za picu. Zamesim "pelcer" od brasna i vode pa onda stoji na toplom ali ne ovoliko dugo, i onda u taj pelcer dodam jos brasna vode i soli, premesim, opet raste i to je to :)

    A ovaj tvoj recept upravo je na probi. :)
    E sad, ne znam da li ti neke sastojke podrazumevas, ali ja sam pratila ovo sto si napisala.

    Brasno i voda sto stajali 21h. Stajalo je na toplom, pokriveno pvc folijom koju sam izbuskala viljuskom da bi ulazio vazduh. Smesa se malo uvecala, na povrsini je pocrnela, miris psenicnog brasna, par nekih mehurica na povrsini ali nista sto bi mogla nazvati penicom. :)

    Malopre sam umutila sa solju i 4 solje brasna (solja 2dl), ali sam morala da dodam jos 2dl tople vode da bih dobila testo. Jesi li vodu preskocila da napises ili je nisi dodavala? Nisam dodala ni ulja, da li je trebalo i malo ulja? Cekam sutra, da vidim sta ce ispasti od mog testa :)

    pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  8. Taci, nadam se da ti je hleb uspeo, bez obzira na moj propust u receptu. U svom odusevljenju, a i zbog pada sistema (jedan deo posta sam pisala i sa mobilnog telefona, jer mi je komp poludeo) nisam napisala da se doda i voda. Hvala Ti sto si primetila, dopunila sam!
    Sto se tice penice, to je to. Cim se sjedinilo, znaci da ti je kvas uspeo (u pocetku procesa, brasno padne na dno, a voda se izbistri i tek pri fermentaciji se pojave sitni mjehurici) i sitna penica. Meni tako, danas vec cetvrti put uspeva. Nekada prodje i vise od 24 sata, mislim da to zavisi od temperature.

    OdgovoriIzbriši
  9. Sandra, desava se :)

    Napravila sam hleb i postavicu ga ovih dana na blog.
    Ulje nisam dodavala, ali je islo i bez toga. lol
    Zaboravila sam da dodam semenke, tako da je ukus ... pa onako, bez ulja i semenki, nije los moze da se jede.
    Sve u svemu uspelo mi je iz prve, a definitivno je toplota krucijalna. Ovo bas mora da stoji na toplom. Jedino sto je meni testo stajalo sasvim poklopljeno, nije htelo da raste u polupoklopljenoj posudi. Pretpostavljam zbog nedovoljno toplog vazduha u kuhinji, iako je stajalo na radijatoru. Pravicu ga i dalje, to je sigurno,
    Hvala na receptu.

    OdgovoriIzbriši
  10. Taci, ti si srecnica; uspelo ti je iz prve! Videces, kada stavis semenke, hleb bude nekako vlazniji, masniji i svakako ukusiji.
    Hvala ti!!!

    OdgovoriIzbriši
  11. Hi Sandra, ovo izgleda fantastično - lijepo, zdravo, fino - užitak za oči, a vjerujem i za želudac - gutam ga već. Probat ćemo ga kad se vidimo! Pusa i čestitam na upornosti i ljepoti toga kruha. Pusa, mama.

    OdgovoriIzbriši
  12. Nisam probala, ali predlažem vama, koje ste spremne da eksperimentisete. Kada jednom napravite prirodan kvasac i napravite testo od njega, otkinite deo testa i napravite jufkicu, jednu ili vise,i stavite na toplo mesto da se osusi. Te jufkice kasnije koristite kao kvasac, tako sto ih potopite u toplu vodu, i pustite da da se sasvim raskvasi i onda kao sa bilo kojim kvascem dodajte malo brasna, soli...
    Nekada su žene na taj nacin održavale kvasac, u vreme kada ga nisu kupovale.
    I danas na selu gde se pravi domaci hleb, pravi se i domaci kvasac u obliku malih kvadratnih kolacica koje suše nizajuci ih na konac.
    To me malo podseca na homeopatiju! :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Ljiljana, hvala sto ste me dopunili! Zaboravila sam napisati da se ostavi komadic za sledeci hleb. Jedino, nisam znala da se mogu susiti kvadratni kolacici kvasca. Hvala puno!

    OdgovoriIzbriši
  14. Možda ce vam biti zanimljiv ovaj blog. Meni se mnogo toga dopada na njemu.
    http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/04/lchf-za-vitkost-i-bolje-zdravlje.html

    OdgovoriIzbriši
  15. Da, jako je interesantan! Steta sto vise nije aktivan.

    OdgovoriIzbriši
  16. Aktivan je, ja ga često posećujem.
    A dovoljno je i upisati samo -Istine i laži o hrani. :)
    Propustila sam da pohvalim i vas blog :) nisam jos sve pregledala ali ono sto sam videla jako mi se dopada. I ja sam sklona eksperimentisanju pa mi se to posebno dopada. Dopada mi se recept za ovaj hleb i moracu da ga napravim. :)
    Pozdravljam Vas.

    OdgovoriIzbriši
  17. Jeste, da. Nisam uradila refresh. Hvala. Zaista je odlican sajt i izgubila sam ga iz vida. Svakako blog ima svoju "tezinu", jer ga pise diplomirani nutricionista. Hvala sto ste stavili link.
    Hvala Vam na poseti mog bloga i nadam se da ce se naci neki recept u kojem cete uzivati.

    OdgovoriIzbriši
  18. odavno sam trazila recept kako se pravi domasen kvasec, pa konacno sam nasla. mnogo interesan blog sa starinskim recepta i zdravi recepti, odlicno

    OdgovoriIzbriši
  19. Hvala na odličnom receptu, kruh je uspio od prve i vrlo je ukusan. Kvas sam radila od raženog brašna, a kasnije sam dodala mješavinu raženog i glatkog brašna.

    OdgovoriIzbriši
  20. pred kraj kuvanja se mozse doliti i malo kuvanog paradajza(domaceg).efekat je neponovljiv.

    OdgovoriIzbriši
  21. Alergicna sam na gluten i kvasac. Da li si probala da ga pravis od nekog bezglutenskg brasna ili kombinacije istih?

    OdgovoriIzbriši
  22. Draga Sandra,juče ujutro sam pripremila kvas po Vašim uputama i već večeras ispekla hleb! Kvas je odlično "ispao",pojavila se bogata pena. Jutros sam zamesila testo i ono se udvostručilo već nakon nekoliko sati. Dodala sam preostalo brašno(jednu šolju),premestila u kalup inakon nekoliko sati koji su bili potrebni da testo nadođe ispekla hleb...upravo se hladi. Mislim da se kod mene priprema ubrzala zahvaljujući relativno toplom vremenu. Fino izgleda i miriši,baš obećava.
    Međutim,imam malu nedoumicu oko čuvanja;da li moram iseći hleb nakon hlađenja ili ne,i gde ga čuvati ,u frižideru ili može i u kutiji za hleb,na sobnoj temperaturi?! Kažete da dugo traje. Koliko otprilike?
    Hvala na lepom receptu i detaljnom objašnjenju. Sandra,Vukovar.

    OdgovoriIzbriši
  23. Draga imenjakinjo :)
    Da, verovatno da se proces ubrzao zahvaljujuci trenutnim temperaturama. Svakako da mi je jako drago da ste uspeli. Sto se cuvanja tice, ne morate ili mozete da ga isecete, a nakon dan, dva ako se ne pojede mozete ga drzati u frizideru. Ja ga jedem i po nedelju dana. Moze se desiti da se ubudja nakon duzeg stajanja, a onda ga morate baciti. Svako dobro!

    OdgovoriIzbriši
  24. Да ли је могуће овај рецепт прилагодити за мини-пекару, која аутоматски меси и пече хлеб?

    OdgovoriIzbriši
  25. Na zalost, ne mogu Vam to reci, jer nemam iskustva sa mini pekarom. Ali pokusajte, ne kosta puno :)

    OdgovoriIzbriši
  26. Ево 'вако: мини пекаре имају, рецимо, основни програм 3 сата (+-), убаци се вода (со, шећер), брашно и квасац, оне то месе (имају на дну једну или две лопатице) по неком програму (мало месе, па пауза, па опет месе итд, после пусте да тесто нарасте) а само печење траје до сат времена. (Надам се да сам помогао).Да ли имате савет?

    OdgovoriIzbriši
  27. Hvala na informaciji! Jasan mi je sam princip rada mini pekare, ali ne mogu i dalje Vam sa sigurnoscu tvrditi da cete uspeti ga ispreci bas po ovom receptu. Ima neke praiskonske drazi u starinskom nacinu pripreme hleba, ali slazem se da treba i koristiti nove tehnologije... U svakom slucaju, vredi pokusati. Zelim Vam uspeh!

    OdgovoriIzbriši
  28. Pravim na slican nacin, samo sam kvas pravila 6 dana , po nekom receptu, mislim da je makrobioticki...ali je hleb u poslednje vreme poceo da bude jako kiseo, divno inace naraste i sve je super ali kad se ispece je kiseo kao da je u sirce umocen, u cemu je problem? Prvih 3,4 hleba su bila divna i posle je svaki novi poceo da kisi...

    OdgovoriIzbriši
  29. Ne znam po kojem ste receptu (kazete "slicnom") radili, ali cini mi se dug proces od 6 dana!? Pokusajte po ovom receptu. Mozda ste preveliku kolicinu kvasca koristili ili je predugo stajao, tj. fermentisao?

    OdgovoriIzbriši
  30. Poštovana radila sam kruh od raženog eko brašna po Vašem receptu i ispao je odlično možda malko kiselo ali to nije smetalo...sad me zanima ako mi možete pomoći !...inače ne podnosim kvasac ni gluten pa bi htjela napravit kruh sa prirodnim kvascem al od kukuruznog brašna ..da li me možete savjetovan na koji način jer bilo je pokušaja ali bezuspješno :)

    OdgovoriIzbriši
  31. Postovana,
    hvala na citanju; naravno, drago mi je da Vam je uspio kruh po mojem receptu. Na zalost, nisam pametna sto Vam savjetovati, nisam probala kvas raditi od drugog brasna. Dosta je komplicirano hraniti se bez glutena. Mislim da bi onda samo morali mjesiti kruscic koji je u stvari pogaca, tj. bez dodatka kvasca sa malo sode bikarbone (bez aluminija). Ili neke tortilje bez kvasca od kukuruza, heljde, kinoe, amarata...

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...