Sećanja iz detinjstva stvaraju mi sliku moje bake Johane dok nam priprema flekice (krpice) sa zeljem. Pamtim njezin lik, njezine užurbane i spretne pokrete, mirisa kuhinje i dinstanog kupusa... dok je spremala moje omiljeno jelo.
Naravno i danas, rado se prisetim moje bake, a krpice sa zeljem bi mogla jesti danima.
Listajući blogove, Laka kuharica i Nina podsetile su me da danas ponovo zasučem rukave i spremim krpice sa zeljem. I da pojasnim: radi se o kupusu (sveži kupus u glavici), a ne o zelju (zeleni listovi slični blitvi)!
Od kilograma sveže mlevenog integralnog brašna (ja polovinu brašna prosejem, da mi testo kada ga tanjim ne bi popucalo i dodam supenu kašiku jabučnog sirćeta) sa malo vode i soli, umesite čvrsto testo za krpice i ostavite ga da se odmori pola sata.
Testo podelite na četiri dela i jedan po jedan razvaljajte oklagijom na tanke listove i secite na trake, a trake na kockice veličine 2x2 cm koje slažite na čist stolnjak.
Kada ste završili sa pripremom testa, ostavite ga da se malo prosuši.
Iseckajte glavicu kupusa (oko 1 kg) na kockice. U šerpi zagrejte 1 dcl suncokretovog nerafinisanog ulja. Dodajte supenu kašiku smeđeg šećera i mešajte na vatri dok šećer ne postane taman i dok se ne ponaša poput žive (bude potpuno otopljen). Tada brzo dodajte seckani kupus, posolite, poklopite i dinstajte 40-ak minuta povremeno mešajući. Pazite da ne zagori i po potrebi dodajte malčice vode.
Kada je kupus omekšao, dodajte biber. U veliku šerpu stavite vodu, posolite i kada provri, dodajte krpice. Kada isplivaju na površinu, kuvajte još koji minut i procedite. Sjedinite testo sa dinstanim kupusom i servirajte!
odlične su ovak s integralinim krpicama, ja sam integralnu tjesteninu radila jednom i to široke rezance, ništa nisam presijavala i dobro mi je ispalo, možda sljedeći put dok ću raditi krpice sa zeljem napravim sa integralnim krpicama, hvala na sjajnoj ideji i na linku :)
OdgovoriIzbrišiZavisi kako je brasno mleveno. Moj mlin je "na kamen" i mozda malo krupnije melje, pa kada razvijam kore za pite ili testeninu, rezance, onda ipak malo prosejem, ali ne sve. Nema na cemu, i drugi put ;)
OdgovoriIzbrišiIzgleda da sve nas ove krpice odvuku u sjećanja. Vjerujem da su ove tvoje, domaće krpice, božanstvene. Nikada nisam radila domaću tjesteninu, nikako da se na to odlučim.
OdgovoriIzbrišiOdluci! Isplati se. Meni su domace zaista puno bolje nego i najkvalitetnije kupovne!
OdgovoriIzbrišiTako ih volim...doista bih trebala probati i ovo s integralnim krpicama, hvala na ideji.
OdgovoriIzbrišiLijep pozdrav :)