1. lis 2010.

Krpice sa zeljem

Sećanja iz detinjstva stvaraju mi sliku moje bake Johane dok nam priprema flekice (krpice) sa zeljem. Pamtim njezin lik, njezine užurbane i spretne pokrete, mirisa kuhinje i dinstanog kupusa... dok je spremala moje omiljeno jelo.
Naravno i danas, rado se prisetim moje bake, a krpice sa zeljem bi mogla jesti danima.
Listajući blogove, Laka kuharica i Nina podsetile su me da danas ponovo zasučem rukave i spremim krpice sa zeljem. I da pojasnim: radi se o kupusu (sveži kupus u glavici), a ne o zelju (zeleni listovi slični blitvi)!


Od kilograma sveže mlevenog integralnog brašna (ja polovinu brašna prosejem, da mi testo kada ga tanjim ne bi popucalo i dodam supenu kašiku jabučnog sirćeta) sa malo vode i soli, umesite čvrsto testo za krpice i ostavite ga da se odmori pola sata.

Testo podelite na četiri dela i jedan po jedan razvaljajte oklagijom na tanke listove i secite na trake, a trake na kockice veličine 2x2 cm koje slažite na čist stolnjak.


Kada ste završili sa pripremom testa, ostavite ga da se malo prosuši.
Iseckajte glavicu kupusa (oko 1 kg) na kockice. U šerpi zagrejte 1 dcl suncokretovog nerafinisanog ulja. Dodajte supenu kašiku smeđeg šećera i mešajte na vatri dok šećer ne postane taman i dok se ne ponaša poput žive (bude potpuno otopljen). Tada brzo dodajte seckani kupus, posolite, poklopite i dinstajte 40-ak minuta povremeno mešajući. Pazite da ne zagori i po potrebi dodajte malčice vode.

Kada je kupus omekšao, dodajte biber. U veliku šerpu stavite vodu, posolite i kada provri, dodajte krpice. Kada isplivaju na površinu, kuvajte još koji minut i procedite. Sjedinite testo sa dinstanim kupusom i servirajte!

Protected by Copyscape Duplicate Content Check

Broj komentara: 5:

  1. odlične su ovak s integralinim krpicama, ja sam integralnu tjesteninu radila jednom i to široke rezance, ništa nisam presijavala i dobro mi je ispalo, možda sljedeći put dok ću raditi krpice sa zeljem napravim sa integralnim krpicama, hvala na sjajnoj ideji i na linku :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Zavisi kako je brasno mleveno. Moj mlin je "na kamen" i mozda malo krupnije melje, pa kada razvijam kore za pite ili testeninu, rezance, onda ipak malo prosejem, ali ne sve. Nema na cemu, i drugi put ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Izgleda da sve nas ove krpice odvuku u sjećanja. Vjerujem da su ove tvoje, domaće krpice, božanstvene. Nikada nisam radila domaću tjesteninu, nikako da se na to odlučim.

    OdgovoriIzbriši
  4. Odluci! Isplati se. Meni su domace zaista puno bolje nego i najkvalitetnije kupovne!

    OdgovoriIzbriši
  5. Tako ih volim...doista bih trebala probati i ovo s integralnim krpicama, hvala na ideji.
    Lijep pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...