30. ruj 2010.

Miso supa

I ako niste makrobiotičar, sigurno ste čuli za Miso supu. Ona je u ishrani makrobiotičara u svakodnevnoj upotrebi, ali je postala već i "fensi" jelo u restoranima koji drže do svoje originalnosti i kulture ishrane.
Ja u pripremi Miso supe koristim najčešće organski miso, i ako ćete u prodavnicama zdrave hrane naći nekoliko vrsta koji se razlikuju kako bojom, tako i cenom. Naravno, obično važi ona, što skuplji - to kvalitetniji.
Neko će reći da je skupo dati za pakovanje od 200 gr oko 600 dinara (6 evra), ali to je relativno i svakako je isplativo kada se uzmu u obzir vrednosti Miso paste, kao i izdašnost pakovanja.
Miso pasta je glatka i tamna masa od soje, nastala fermentacijom ječma ili pirinča i morske soli i prirodnog enzima, Kođi alge. Prema legendi miso su bogovi darovali čovečanstvu za poboljšanje zdravlja, dogovečnost i sreću; tradicionalno se proizvodi u Japanu, dugotrajnim procesom od 18 do 24  i više meseci.
Miso sadrži proteine, kompleks B vitamina, kalcijum, fosfor, gvožđe, natrijum, kalijum i biolavonide.
Tanjir miso supe dnevno pojačava odbrambene snage našeg organizma i preventivno deluje na mnoge bolesti. Pre svega, pomaže varenje hrane (jer sadrži žive enzime) i otklanja mnoge stomačne probleme, a preporučuje se kako zdravim osobama, tako i onima koji na žalost to nisu.
Dakle, ako i niste pristalica "zdrave hrane" mogli biste bar ovu jednostavnu i zdravu supicu uvrsiti u Vašu ishranu!
U šerpicu zapremine 1,5 l stavite manju, sitno naseckanu glavicu crnog luka i dve do tri na tanke kolutice naseckane šargarepe. Prelijte sa 1/2 l vode (2 tanjira), dodajte prstohvat morske soli i kuvajte 10-ak minuta.
2 kafene kašike miso paste prelijte sa malo vruće supe (odvadite) i razmutite dok se miso potpuno ne rastopi i dodajte ga u supu. Kuvajte jos 2-3 minuta, sklonite sa vatre i dodajte seckanog svežeg peršun lista i poslužite toplo. Ja na kraju dodam u tanjir i kafenu kašićicu nerafinisanog maslinovog ulja.

U mnogim uputstvima za korišćenje misa, piše da se miso ne kuva. Moj konsultant makrobiotike, gospođa Vera Pilipović (ovlašćeni učitelj makrobiotike Kushi instituta) me drugačije učila. Mislila sam da nešto nisam dobro shvatila ili zapamtila, no proverila sam i u mojoj "bibliji" makrobiotike Complete guide to macrobiotic cooking by Aveline Kushi (Evelin Kusi) gde nedvosmisleno piše u svakom receptu za miso supe da se kuva 3-5 minuta. Naknadno sam se konsultovala i sa gospođom Verom Pilipović i ona mi je objasnila da smo na Balkanu svi i onako previše "jang" i da je svakako potrebno kuvanje misa.

Ovaj recept je moja verzija osnovne Miso supice. Varijacije su brojne, od dodavanja algi pa do ostalog povrća, žitarica, semenki, svežeg tofu sira... pa do čitanja u nekom narednom receptu!

Protected by Copyscape Duplicate Content Check

4 komentara:

  1. Nisam probala, ali me silno kopka!

    OdgovoriIzbriši
  2. Pa bar kuharici Vaseg formata to nije problem ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Miso nisam nikada probala, ali tko zna da li neću. U svakom slučaju, dobro je imati u pripremi ovakve recepte.

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...