19. ruj 2010.

Ovsena kasa

Ako neko u Vasoj porodici ima problema sa krvnim pritiskom, budite uporni u pripremi ovog zdravog dorucka.
Ovsu (zobi), mozda najhranjivijoj zitarici, pobornici zdrave ishrane pripisuju cudesne moci kod regulisanja krvnog pritiska, slabokrvnosti i poremecaja u digestivnom traktu. Preporucljiva je u ishrani dece, kao i za ishranu bolesnika, jer regenerise celokupan organizam.
Uvece dobro operite 2 solje oljustenog ovsa (kupuje se u prodavnicama zdrave hrane), stavite ga u serpu i prelijte sa 8 solja vode (omer 1:4). Pustite da provri, sklonite sa vatre i neka poklopljeno stoji preko noci.
U jutro cete videti da je ovas omeksao i nabubreo.
Odvadite ovsa koliko Vam je potrebno za dorucak, a ostatak stavite u frizider, jer moze da stoji do nedelju dana. Dakle, svakodnevno cete odvaditi koliko Vam je potrebno za pripremu dorucka, doliti malo vode da bude kasasto i pustiti da provri. Kasu istresite u tanjir i zasladite prirodnim sladom (pirincani ili jecmeni slad). Ove nedelje mi smo nasu kasicu sladili dzemom od sljiva i posipali hrskavim pahuljicama.

Broj komentara: 7:

  1. I ja sam skoro otkrila da mogu tu čuvenu ovsenu kašu da pravim kod kuće, a ne samo da gledam kako papaju u američkim filmovima.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zobene pahuljice kad kada stavljam u neke "cušpajze" kako bi dali gustoću (ne volim zapršku s brašnom i ne radim je nikada), ali inače je nikada ne koristim. Znam da je zdrava, kao i većina žitarica. Kako za doručak jedem samo voće, ovo i nije recept za mene, ali moj muž voli ovakve stvari, pa ću mu pokazati tvoj brecept.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pozdrav Sandra,
    Sviđa mi se recept, ali izgleda da nešto nisam dobro uradila. Kaša ne izgleda uopšte kao ova sa slike i nekako je sluzava i retka. Stavila sam vodu i ovsene pahuljice prema receptu. Šta sam pogrešila?

    Mir ~

    OdgovoriIzbriši
  4. Recept je super, ali Vi ste pogresili jer se kuva ovas, a ne ovsene pahuljice! Samo je u tome greska. Pokusajte ponovo sa ovsenom zitaricom (kupuje se u prodavnicama zdrave hrane, kao integralna namirnica, oljusteni ovas), a ne pahuljicama koje ne treba termicki obradjivati, tj. kuvati, jer su vec spremne za upotrebu... Naime, pahuljice su termicki vec obradjen proizvod, pod visokim temperaturama se zrno presuje i dovoljno ga je samo hidrirati, tj. preliti sokom ili vodom i imate gotov obrok.
    Pozdrav! Hvala svima na komentarima.

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala na odgovoru, nastaviću da pratim vaš blog, sve pohvale! (:

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala Vam na poverenju! Moji recepti su jaaaako jednostavni, i samo ih pazljivo citajte i svaki recept ce da uspe! Javite kada ponovo napravite kasu. Mozda su Vas zbunile hrskave pahuljice kojima sam posula gotovu kasu, verujem da je to u pitanju bilo pa ste od pahuljica... Hvala na pohvalama! Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovsene kase su super. Poenta je sto on nabubri u stomaku i ewsice u zeludcu nadrazuje i na taj nacin do mozga stize impuls da si sit, odlicna varka! Ja isti jedem vec godinu dana, super se moze kombinovati sa nekoliko zrna brusnice, ili 3-4 badema. Kako ko voli. Moze i sa rendanom jabukom.

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...