15. lis 2010.

Oblande sa čokoladom i kokosom

Ovaj jednostavan i brz recept je kombinacija starog, osnovnog recepta za oblande (bez jaja) i čokolade, kokosa i badema koje sam trenutno imala pri ruci.
U šerpu ulijte 1 litar mleka. Ja obično koristim biljno mleko, sojino ili pirinčano, ali svakako možete napraviti fil i sa običnim, kravljim mlekom, ukoliko ne izbegavate mlečne proizvode. U mleko sipajte pola kilograma smeđeg šećera (od šećerne trske), stavite na vatru da provri, smanjite na minimum i kuvajte na laganoj vatri skoro sat vremena, uz povremeno mešanje, dok ne postignete gustinu sirupa. Zbog kremastije strukture i finije arome, pred kraj kuvanja dodajte u sirup i dve supene kašike pirinčanog ili ječmenog slada i kockicu (2x2 cm) biljne masnoće.
Kada ste procenili da se krema zgusnula (počeće da prska ako pojačate vatru, a ne da samo peni kao u toku kuvanja), dodajte 100 gr kvalitetne gorke crne čokolade (da ne sadrži ispod 70% kakaoa) rukom izlomljenje dok je još upakovana, malo đumbira, cimeta i semenke štapica suve vanile (oko 2 cm). Mešajte dok se čokolada u potpunosti ne otopi. Sklonite fil sa vatre i dodajte svemu 75 gr kokosovog brašna i 50 gr mlevenog badema i dobro promešajte.
Pokušajte u prodavnici pronaci što zdraviju varijantu gotovih oblandi (vafel listovi), što ćete zaključiti pažljivo čitajući deklaracije i uporedivši oblande nekoliko proizvođača.
Kupljenu jednu oblandu stavite u veliku suvu tepsiju (onu iz pećnice), ravnomerno je nafilujte kremom (da uđe u one kockice, ne preterujte sa količinom jer ce da curi kada...), stavite preko nje sledeći list oblande, nafilujte i tako postupite dok ne utrošite sve listove. Ovoga puta sam pronašla pakovanje od 7 listova, težine 150 gr i ova mera fila je bila dovoljna za tu količinu (ako i bacite neki list, ništa strašno!).
Filovane oblande pritisnite velikom drvenom daskom za sečenje (ja stavim na dasku i šerpu sa vodom da lepo pritisne oblande) i odložite na hladno mesto.
Sutradan je isecite (u kockaste ili pravougaone oblike) i uživajte!
Za sečenje oblandi koristim nožić za sečenje tapeta, kupljen u knjižari. Predlažem Vam da nabavite jedan, jer je za sečenje oblandi potreban vrlo tanak i ostar nož.

Protected by Copyscape Unique Content Check

Broj komentara: 8:

  1. Hvala na super receptu i dobrim informacijama.

    OdgovoriIzbriši
  2. Lenka, hvala Vama na poseti moga bloga!

    OdgovoriIzbriši
  3. Moj jedini pokusaj da napravim slicne oblande prosao je potpuno neslavno... fil je, bukvalno, cureo na sve strane i od tada vise nisam pokusavala :( Pamtim ove tvoje savete za sledeci put :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Joj, da, zao mi je, znam. I meni je jednom ispala splacina jer nisam dovoljno dugo kuvala mleko, nadev je bio preredak i onda se sve rascurelo i raskvasilo... Srecom, moj dobri muz je pojeo i njemu nije bilo lose :) Samo je vazno da bude gusto, bas onako kako sam naznacila... pocne da prska, a ne da peni, kao u pocetku.

    OdgovoriIzbriši
  5. Bas se pripremam za sitne kolače i slične zavrzlame, tako da ovaj kolač budi maštu u meni i vrlo mi se dopada:) Znači, da se držim saveta i nema promašaja?

    OdgovoriIzbriši
  6. Nale, jedino sto moze da podje po krivu je preredak fil, kao sto vec pise. To mi se samo jednom desilo, ali nije bilo neukusno, samo nije bas izgledalo reprezentativno. Probajte i javite! Za cas je gotovo.

    OdgovoriIzbriši
  7. Važi, nećemo persirati jedna drugoj, ok? Hvala za odgovor i javljam kako su uspeli:)

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...