1. lip 2010.

Tofu kajgana sa kačamakom


Izgnječeni tofu sir

Oni koji nikada nisu probali tofu, ne treba da očekuju ukus sira. Tofu sir je fermetisani sojin proizvod i bogat je izvor proteina, koji je kao takav nastao pre nekoliko hiljada godina u Kini. Posle je stigao u Japan gde je zauzimao važno mesto u ishrani u budističkim hramovima, a tek kasnije je prihvaćen u svim društvenim slojevima. Bogat je gvozđem, magnezijumom i drugim mineralima.
Evo jednog jednostavnog, brzog i zdravog recepta sa tofu sirom! Potreban vam je običan tofu sir, a meni je još bolje kada dodam i malo dimljenog tofu sira. Možete dodati i kurkumu, ako želite da postignete bogatu žutu boju i izgled kajgane.



Izgnječite tofu sir na drvenoj dasci viljuškom (kao na slici gore). U tiganju propržite posoljeni praziluk ili pera mladog crnog luka na nerafinisanom maslinovom ulju. Na kraju dodajte izgnječeni tofu sir, podlijte sa malo vode i dinstajte 10-ak minuta, dok vas tofu ne podseti na kajganu. Na kraju "kajganu" začinite sa malo soja tamari sosa i poslužite sa kačamakom od integralnog kukuruznog brašna. Naravno, da bi sve bilo u skladu sa načelima zdrave ishrane, kačamak treba da bude kuvan u vodi.

Recept za kačamak
U litar vrele vode dodajte zaravnjenu kafenu kašiku morske soli, zakuvajte 300 gr kukuruznog integralnog brašna. Dobro promešajte, a kada se kačamak zgusne, smanjite vatru na minimum i ostavite 10 minuta da se brašno skuva.

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Infringement Search Tool

Broj komentara: 7:

  1. Meni se ćini ekstra, plus ekstra zdravo i obavezno ću probati, samo da se ukus dopadne i mojima.
    Stanka

    OdgovoriIzbriši
  2. Svidece se Joci, sigurna sam. Ljubim vas, kiss!

    OdgovoriIzbriši
  3. jutros spremila za doručak, nikad nisam jela sojin tofu. Hoćete još neki post da posvetite tofu? Pozdrav iz Niša, Milanka

    OdgovoriIzbriši
  4. Nadam se da vam se svideo recept. Da, bice jos recepata sa tofu sirom.

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala za lep recept. Milslila sam da nikada više neću da probam tofu sir, ali ovako pripremljen je zaista divan. Koliko smem da pojedem, a da se ne ugojim? Zlata iz Pančeva, korisnica vaseg Vitapleks programa.

    OdgovoriIzbriši
  6. Zaista izvrsna kombinacija - hvala na ideji!

    OdgovoriIzbriši
  7. Zadovoljstvo je moje Sweet Green! Hvala na posjeti!
    P.S.
    Tvog blog je preeeeekrasan!

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...