9. lip 2010.

Kus Kus od prosa


Kus Kus se na tržistu nalazi u instant obliku, već termički obrađen. Laicima je nedefinisano je da li spada u žitarice ili testenine, obzirom na način pripreme. U stvari, proizvodi se od pšeničnog brašna, i ne treba ga poistovećivati sa grizom ili sa makrobiotičkim bulgurom. Radi se na sledeći način: krupno mlevena pšenica se navlaži slanom vodom i trlja među dlanovima i na taj način se dobijaju kuglice koje se kasnije suše. To je bio i najbolji način konzerviranja, odnosno čuvanja hrane u prošlosti. Poreklom je iz Severne Afrike, ali je prihvaćeno kao nacionalno jelo u Maroku, Tunisu i Alžiru. U nedostatku pravog kus-kusa, pokušajte ovu namirnicu zameniti prosom.

Moj kus kus od prosa rado jedemo u kombinaciji sa pečenim tofu sirom.
Potrebna vam je 1 šolja prosa. Operite proso na sledeći način: stavite ga u dublji sud i dodajte vodu. Protrljajte rukama, bacite vodu i ponovite postupak dok voda ne bude bistra. Stavite proso u šerpu i prelijte sa 3 šolje vode i dodajte 1/2 kafene kašike morske soli. Kuvajte na laganoj vatri 20 minuta. Sklonite sa vatre.
U tiganj stavite 1 šolju sitno seckanog mladog luka i praziluka (zelenih delova), posolite i dinstajte na 1/2 dcl nerafinisanog maslinovog ulja. Kada je luk dinstan, sklonite sa vatre i dodajte 1 šolju seckanog peršun lista, malo bosiljka, origana i majčine dušice.
Luk sa začinima dodajte u proso i dobro promešajte. Jelo ne bi trebalo biti zgrudvano, već rastresito. Servirajte toplo!

Kus kus sa pečenim tofu sirom i kuvanim kukuruzom

Protected by Copyscape Web Copyright Checker

4 komentara:

  1. Sandra, molim te reci mi da li voda u kojoj se proso kuva uvri ili nakon 20 minuta treba ocediti proso od suvisne vode? Izvini, mozda je pitanje naivno ali nisam do sada pripremala proso. Hvala ti puno na odgovoru. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  2. Nale, nadam se da ne kasnim sa odgovorom. Voda treba da uvri, bolje je dodati je manje, da bi proso ostao rastresit, a ne prekuvan i gnjecav.

    OdgovoriIzbriši
  3. Taman u pravi cas, hvala na brzom odgovoru. Drzi mi fige, pokusacu da pripremim proso:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ma ne brini, bice super! Moji recepti su laki za pripremu i "ziheraski"! <3 Javi kako je uspelo!

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...