Pasulj ne mora da bude "teška hrana" ako ga spremite na ovaj način i servirate
uz salatu i integralnu tortilju ili pogaču
Svakodnevno kuvanje može ponekad da Vas umori, koliko god da uživate u njemu. Zato ja povremeno "napravim pauzu" tzv. vezanim jelima. Ovo mi je jedna od omiljenijih kombinacija. Prethodni recept ovog bloga "Lažni Milanez", tj. umak od soje napravim u večoj količini i drugog dana napravim nešto slično Meksičkom čiliju (koji se izvorno spravlja sa mesom i ljutom chili papričicom), naravno u blažoj i zdravijoj varijanti.uz salatu i integralnu tortilju ili pogaču
Prethodnog dana potopite dve šolje pasulja. Ujutro stavite pasulj u lonac i kuvajte u 3 vode (pustite da provri, vodu bacite, prelijte ponovo sa hladnom vodom, pustite da provri...) Stavite pasulj u expres lonac, dodajte duplu količinu vode u odnosu na pasulj, poklopite i od časa ključanja kuvajte još 1/2 sata. Sklonite lonac sa vatre i kada se ohladi, otvorite ga i procedite pasulj.
U vatrostalnu posudu stavite 4 kašike maslinovog ulja i polovinu kuvanog pasulja. Blago posolite i začinite alevom paprikom. Ravnomerno rasporedite jučerašnji ostatak sosa od sojinih ljuspica i završite ponovo sa pasuljem. Debljina nadeva soje bi trebala odgovarati debljlini sloja pasulja, ali nećete pogrešiti ni ako to ne bude slučaj. Jos malo posolite i dodajte aleve paprike, dolijte vode da skoro prekrije jelo i stavite u pećnicu na 180 stepeni da se krčka sat vremena.
Draga gospodjo Milovanović,evo jedno izvesno vreme nisam davao komentare na Vašem blogu, jer sam bio dosta zauzet, ali evo sada sam malo dobio vremena i odmah želim da uputim sve pohvale za ove Vaš divne recepte.Veoma su lepi,jedinstveni,jednostavni,zdravi i ukusni.Beskrajno Vam hvala na trudu koji ulažete da mi koji želimo da se zdravije hranimo, možemo da imamo raznovrstan jelovnik svakoga dana.Vi dajete veliki doprinos širenju ideje o zdravoj ishrani, iako možda to i ne slutite.Većina knjiga i časopisa koji pišu o tim temama su suvoparni i teško se ljudi snalaze u toj tematici.Počevši od raznih izraza do komplikovanih recepata.Kod Vas je sve to tako jednostavno objašnjeno i jednostavno spremljeno, a ipak lepo, ukusno i zdravo.Još jednom sve pohvale za ovaj blog koji ste pokrenuli. Zoran.
OdgovoriIzbrišiDragi Zorane,
OdgovoriIzbrišiHvala na lepim recima!