U dvorištu imamo vinovu lozu. Orezala sam je, a veće, mlade listove odvojila za sarmicu.
Potrebno vam je, u istim srazmerama - po pola šolje integralnog pirinča, pšenice i ječma. Kuvajte žitarice u ekspres loncu sa tri šolje vode (dupli omer vode i žitarica) pola sata, računavši vreme od kada lonac provri. Za to vreme izdinstajte jednu glavicu crnog luka na maslinovom ulju. Kada je luk staklast, dodajte mu jednu narendanu šargarepu, blago posolite i jos malo dinstajte. Sklonite sa vatre. Dodajte skuvane žitarice (ako nisu popile svu vodu, procedite), dve supene kašike očišćenog semena suncokreta, dosolite morskom solju, začinite alevom paprikom i biberom i dobro promešajte.Na dno opranog lista vinove loze (list treba da sjajnom stranom bude okrenut na dole), kod odrezane peteljke, stavite kafenu kašiku nadeva i pažljivo uvijte tako što prvim potezom uvijete listom nadev, zatim desni slobodni deo lista uzdužno preklopite, uvijate do vrha i onda uzmete sarmicu u ruku, a drugom rukom levi deo uvijenog lista ugurate pažljivo u sarmicu da nadev ne bi iscureo. Sarmice ređajte u tepsiju premazanu nerafinisanim maslinovim uljem.
Prelijte sarmice sa šoljom jogurta i pecite na 170 stepeni 35-40 minuta.
Servirajte sa salatom i integralnom pogacom.
Nema komentara:
Objavi komentar
Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra