19. lip 2010.

Chili

Pasulj ne mora da bude "teška hrana" ako ga spremite na ovaj način i servirate
uz salatu i integralnu tortilju ili pogaču

Svakodnevno kuvanje može ponekad da Vas umori, koliko god da uživate u njemu. Zato ja povremeno "napravim pauzu" tzv. vezanim jelima. Ovo mi je jedna od omiljenijih kombinacija. Prethodni recept ovog bloga "Lažni Milanez", tj. umak od soje napravim u večoj količini i drugog dana napravim nešto slično Meksičkom čiliju (koji se izvorno spravlja sa mesom i ljutom chili papričicom), naravno u blažoj i zdravijoj varijanti.

Prethodnog dana potopite dve šolje pasulja. Ujutro stavite pasulj u lonac i kuvajte u 3 vode (pustite da provri, vodu bacite, prelijte ponovo sa hladnom vodom, pustite da provri...) Stavite pasulj u expres lonac, dodajte duplu količinu vode u odnosu na pasulj, poklopite i od časa ključanja kuvajte još 1/2 sata. Sklonite lonac sa vatre i kada se ohladi, otvorite ga i procedite pasulj.
U vatrostalnu posudu stavite 4 kašike maslinovog ulja i polovinu kuvanog pasulja. Blago posolite i začinite alevom paprikom. Ravnomerno rasporedite jučerašnji ostatak sosa od sojinih ljuspica i završite ponovo sa pasuljem. Debljina nadeva soje bi trebala odgovarati debljlini sloja pasulja, ali nećete pogrešiti ni ako to ne bude slučaj. Jos malo posolite i dodajte aleve paprike, dolijte vode da skoro prekrije jelo i stavite u pećnicu na 180 stepeni da se krčka sat vremena.

Protected by Copyscape Originality Check

2 komentara:

  1. Draga gospodjo Milovanović,evo jedno izvesno vreme nisam davao komentare na Vašem blogu, jer sam bio dosta zauzet, ali evo sada sam malo dobio vremena i odmah želim da uputim sve pohvale za ove Vaš divne recepte.Veoma su lepi,jedinstveni,jednostavni,zdravi i ukusni.Beskrajno Vam hvala na trudu koji ulažete da mi koji želimo da se zdravije hranimo, možemo da imamo raznovrstan jelovnik svakoga dana.Vi dajete veliki doprinos širenju ideje o zdravoj ishrani, iako možda to i ne slutite.Većina knjiga i časopisa koji pišu o tim temama su suvoparni i teško se ljudi snalaze u toj tematici.Počevši od raznih izraza do komplikovanih recepata.Kod Vas je sve to tako jednostavno objašnjeno i jednostavno spremljeno, a ipak lepo, ukusno i zdravo.Još jednom sve pohvale za ovaj blog koji ste pokrenuli. Zoran.

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...