4. lis 2010.

Supa od povrća

Ako ste malo pratili ovaj blog, shvatili ste da se kod nas u kući ne jedu supe "iz kesice" kao i što jelima ne dodajem razne vestačke i svakako štetne "poboljšivače ukusa".
Domaćice koje su navikle koristiti gore navedeno, zaboravivši na prirodno, biće oduševljene okrepljujućom punoćom ukusa ovog jednostavnog recepta. Svakako, jednostavnije je u vrelu vodu zakuvati kesicu gotove supe, ali da se malo podsetimo šta one najčešće sadrže;
Najčešće sadrže razne hemijske dodatke i poboljšivače ukusa kao što je natrijum gluminat, razne konzervanse, emagulatore... i u kombinaciji - štetne aditive. Evo, mali detalj za razmišljanje: svakako ste upoznati da se hrani dodaju aditivi, najčešće u cilju dugotrajnosti upotrebe, kao i poboljšivači aroma. Kada se isti laboratorijski analiziraju (pri stavljanju na tržište), oni najčešće nisu štetni sami za sebe. No, ako ih na primer koristite u kombinaciji sa drugim aditivom, vrlo je verovatno da proizvedu štetnu reakciju u vašem organizmu. Da pojasnim: pojeli ste čips (sa poboljšivačem ukusa i konzervansima, "obogaćen" ukusom šunke), popili gazirani sok (pun konzervansa, šećera i veštačkih aroma...) i na kraju se zasladili nekim bombonama (konzervansi, emagulatori, veštačke boje...). Pitanje je, kakve se hemijske reakcije dešavaju kada se svi ti aditivi iz hrane nađu u našem organizamu? U svakom slučaju, izbegavajte ih!
Uostalom, ni u jednom dobrom restoranu neće Vam poslužiti supu iz kesice.
Ovaj mali uvod sam napisala, saznavši, zgranuta činjenicom da moja poznanica, zdravstveni radnik, vec treći dan hrani bolesno dete isključivo supama iz kesice, jer će navodno dete dehidrirati usled visoke temperature i potrebni su joj minerali (natrijum) i vitamini!? 
Nije mi namera ubediti Vas u štetnost svega gore pomenutog, koliko da ukažem na vrednost ishrane prirodnom hranom; ali ipak, pokušajte što više "domaćih" jela uvrstiti u svoju svakodnevnu ishranu. Verujte, vratiće Vam se mnogostruko!
Za domaću supu od povrća dobro operite i očistite: pola kg šargarepe, pola korena celera (veličine šake), 2 korena peršuna, 1 veći koren paškanata, 1 glavicu crnog luka i komad kupusa (može i neki ostatak povrća iz frižidera). Stavite očišćeno povrće u expres lonac i prelijte sa 1 litrom obične hladne vode. Dodajte jednu kafenu kašičicu morske soli, 1/3 kašićice đumbira u prahu (možete i sa povrćem staviti komadić svežeg đumbira) i 1/3 kašićice kurkume.
Expres lonac poklopite, stavite na vatru i kada provri, vatru smanjite na minimum i kuvajte 20 minuta. Ugasite i kada se ispusti para iz lonca, otvorite.
Povrće pažljivo izvadite, možete ga servirati kao predjelo, a supu ponovo ostavite da provri i zakuvajte griz knedle. Na kraju, kada su knedle gotove, ukrasite supu pred serviranje svežim, sitno seckanim peršun listom.

Protected by Copyscape Plagiarism Tool

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...