24. sij 2011.

Kiseli kupus sa pirinčem

I ovu snežnu nedelju smo se sa prijateljima okupili oko stola... evo još jednog pravog, zimskog jela!
Sama sam kiselila kupus i često zimi jedemo ovo jednostavno, a zdravo jelo koje ne iziskuje dug boravak domaćice u kuhinji.
Ja sam i ovog puta spremala jelo u glinenoj posudi, ali svakako to možete učiniti i u vatrostalnoj ili bilo kojoj drugoj posudi sa poklopcem koja može ići u pećnicu.

Nasecite prethodno oprani kiseli kupus na kockice. Ja prepolovim glavicu, isečem glavicu uzduž, širine dva prsta, pa popreko isto tako.
Dno lonca prekrijte nerafinisanim maslinovim uljem, dodajte red seckanog kupusa, dodajte šaku nekuvanog, opranog integralnog pirinča, malo posolite ili dodajte neki zdrav začin. Ja koristim mešavinu korenastog bilja (šargarepa, paškanak, celer) sa kurkumom iz bio uzgoja. Dovoljno je i samo malo morske soli, ako nemate drugi začin.
Pirinač prekrijte još jednim redom seckanog kiselog kupusa, pospite mlevenom crvenom paprikom i malo seckanog belog luka (ovog puta sam koristila talijansku smesu suvog začina: beli luk, peršun list i ljuta paprika), stavite neki ceo, suvi lovorov list, prelijte hladnom vodom da ogrezne i stavite u zagrejanu pećnicu da se peče dva sata, poklopljeno, na 180 stepeni.

Varivo servirajte sa projom i čvarcima od soje, a ja sam ovog puta dodala i dimljene sojine kobasice "Mild smoked Veggie Hot Dogs".
Red kupusa, red pirinča...

Protected by Copyscape Online Plagiarism Scanner

4 komentara:

  1. Odlično draga, samo moj suprug (tvoj zemljak ) ne bi to jeo bez jedne male slatke butkiceeeee !!! :-)))) Što se mene tiče ja sam pre za ovu varijantu !!

    OdgovoriIzbriši
  2. Joj, uvijek uživam u tvojim receptima, to su jela koja bih mogla jesti i sviđa mi se tvoja inventivnost. Valjda će doći i taj dan kada neću morati kuhati najmanje 3 različita jela jer svatko voli nešto drugo, a ja se priklonim onom jelu kojeg ima najviše.

    OdgovoriIzbriši
  3. Draga Jovana, i moj je nekada uzivao u takvim jelima ;) Nekad bilo. Sada uzivamo u jednostavnijim jelima, bez mesa. Sve je stvar navike.
    Κάθαρσις, hvala ti. Ma, zavedi ti reda malo! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ponovo nešto maestralno.Najbolji kuvari sveta bi mogli da dodju da nauče nešto od tebe.Ako ovako nastaviš bojim se da ćemo biti češći gosti.Smanji doživljaj!Malo šale,naravno.
    Hani i Zoran!

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...