28. stu 2010.

Pečurke u aspiku

Možda ćete poželeti u ovom posnom periodu, oko praznika, da servirate ovo jelo. Aspik sa povrćem izgleda vrlo efektno na prazničnoj trpezi, a korišćenje uobičajenog želatina (životinjskog porekla) nije u skladu sa postom, a ni sa postulatima zdrave ishrane.
Zato, aspik radim pomoću alge Agar-agar, koji je biljni želatin.
Agar je proziran, bez ukusa i osobitog mirisa. Kupuje se u prodavnicama zdrave hrane, u trakama, pahuljicama ili prahu. Pratite uputstva koja su istaknuta na pakovanju Agar alge.

U 3 dcl vrele vode spustite seckane 2 pečurke i podjednaku količinu šargarepe, graška i kukuruza (ili drugo povrće po želji). Dodajte i pola povrtne bio kocke (takođe se kupuje u prodavnicama zdrave hrane, kocke su od organsko gajenog povrća, bez štetnih aditiva, poboljšivača ukusa i konzervansa) i kuvajte poklopljeno na laganoj vatri 15 minuta.
Na mojem pakovanju Agara piše da se meša sa 2,5 dcl vode (pakovanje od 3 grama), i toliko sam procenila da je ostalo, tj. deo vode da je ispario, a deo je popilo povrće. Ako niste sigurni, procedite vodu i izmerite kolicinu tečnosti i postupite po uputstvu na pakovanju algi.
Kada je povrće omekšalo (ne treba da se raskuva) dodala sam prah Agara i kuvala, povremeno mešajući, jos 5 minuta (kako stoji u uputstvu pakovanja), sklonila sa vatre i sipala u staklenu modlu, predviđenu za jednu osobu. Ako uradite veću količinu, možete smesu razlivatu u različite modle, možete razliti u modle za mafine i tako dobiti identične manje porcije ili jednostavno izliti u tepsiju pa kasnije seći na komade željene veličine.
Kada se aspik stegne i dobro ohladi, na modlu stavite tanjir, okrenite i prebacite povrće u aspiku na tanjir (samo malo mu pomognite vrhom noža jer se aspik jako stegne, kao vakum), ukrasite i poslužite.

Ako improvizujete sa ovim receptom (a hoćete, samo kada prvi put probate Agar), važno je da znate da ćete aspik, odnosno želatinsku masu dobiti i samo od količine vode koja je naznačena na pakovanju. Količina povrća zavisi od željenog izgleda konačnog rezultata, tj, da li želite da u želatini bude više ili manje povrća, boja i ukusa.
 Isprobavam čvrstoću aspika!


Ovaj recept sam poslala kao ulaznicu
za igru "Ajme, koliko nas je" domaćinu Zoranu 
za mesec decembar 2010.
na temu šargarepa/mrkva & paškanat/pastrnjak


Protected by Copyscape Plagiarism Scanner

Broj komentara: 6:

  1. Odlicno da si stavila taj recept. Znas onaj koji si mi napisala, ja izgubila recept. Pamtim taj ukus, jos od pre tri meseca . Cini mi se da si jos nesto od zacina onda napisala? Thanks!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hej Tanjuska! Onaj recept koji si ti probala, nije bio sa kupovnom Bio kockom. Bio je sa morskom soli, djumbirom i kurkumom. Ali, bilo je isto povrce.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo je jako zanimljivo a meni posebno želiranje sa agar-agarom. Čula sam za agar-agar , pročitala nešto o tome ali ga nikada nisam koristila u pripremi. Zdravo i efektno jelo !

    OdgovoriIzbriši
  4. Svakako probaj, Branka! Kombinacija ima milion, fino je i sa povrcem i vocem!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo izgleda savrseno, mogu samo zamisliti ukus. Malo sam 'svrljao' po blogu i moram da odam priznanje ne samo na idejama nego i opisima recepata.
    Iako nismo vegeterijanci, pokusavamo koliko mozemo da pravimo i jedemo neku 'zdravu' hranu. Izbacili smo 'deep fried food', procesiranu hranu i ostali 'junk'.
    Tu i tamo skrenemo sa puta, najvise zbog tinejdzera...
    U svakom slucaju ovde cu navracati cesto, i nalaziti inspiracije,

    Pozdrav

    Zoran

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala, Zorane! Drago mi je ako moze nesto pomoci moj blog. Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...