15. ruj 2010.

Hrskave pahuljice

Niste ljubitelj pahuljica za dorucak? A onih hrskavih, finih, uvoznih... i preskupih!? Evo, dragi moji: uz ovaj jednostavan i brz recept, sada mozete i sami da ih pripremate za dorucak.
U prodavnici zdrave hrane kupite psenicne, ovsene i jecmene pahuljice. U dublji sud za mesanje stavite po jednu solju od svake kupljene vrste pahuljica. Dodajte tome solju suvog grozdja, solju ociscenih semenki suncokreta (nepecenih), pola solje kokosovog brasna, dve viljuskom izgnjecene banane, pola solje smedjeg secera, pola solje meda i zaravnjenu kafenu kasiku morske soli. Smesu gnjecite rukom da se dobro sve sjedini, pa ostavite da se malo "odmori". Nakon 10-ak minuta smesu ponovo rukom dobro izgnjecite. Videcete da su pahuljice povukle vlagu banana i da su omeksale.
Uzmite tepsiju velicine pecnice, stavite u nju papir za pecenje, istresite smesu i pritiskavsi rukom, poravnajte. Stavite tepsiju u pecnicu zagrejanu na 150 stepeni.
Nakon 20 minuta secer i med bi trebali da se pocnu otapati na viskoj temperaturi, pa smanjite temperaturu na 120 stepeni i nastavite jos 20 minuta peci pahuljice. Gotove pahuljice bi trebale blago porumeniti, ali pripazite, ako Vam pecnica prejako pece, suvo grozdje ce vrlo brzo pocrniti i postati nejestivo.
Ostavite tepsiju u poluotvorenoj pecnici da ohladi (tokom hladjenja kora ce se stvrdnuti i dobiti na hrskavosti). Hladnu "koru" izlomite rukom i stavite u staklenu teglu ili zdjelu sa poklopcem.
Hrskave pahuljice mogu posluziti kao grickalice ili zdrav dorucak: mozete ih dodavati kasama od zitarica ili ih samo preliti jogurtom ili biljnim (pirincanim, sojinim) mlekom, kao obicne pahuljice.

Protected by Copyscape Online Infringement Checker

2 komentara:

  1. Sviđa mi se tvoj blog, osvježavajući je i ima dobro-zdravih recepata na njemu. Ono što ja ne jedem, to je soja (od nje užasno žeđam). No, povrće obožavamo i na mojem blogu ima puno povrtnih juha. U svakom slučaju, samo nastavi tako, poslati ću link svojoj kćerki, ona voli i tofu i sejtan i sigurno će joj se svidjeti tvoji recepti. Baš sam jako ugodno iznenađena ovim blogom! Super.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala Vam na lepim recima! Zedjate od soje? Pokusajte sa manjim kolicinama. Inace, sa sojom ne treba preterivati. Ima i druge hrane bogate proteinima. Idem razgledati Vas blog! Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...