19. sij 2011.

Integralne mekike


Ove mekike su alternativa kupovnim mekikama koje se rade od belog, industrijskog brašna, koje su pečene u rafinisanom ulju koje "gori" i po nekoliko sati... ali ukusnim. Naravno, zbog prženja, ovo nije reprezentativni primer zdravog jela, no ako vam se ponekad jedu mekike, bolje da ih napravite kod kuće, pa još ako su od nerafinisanih namirnica, onda to i nije tako loše. A podjednako je ukusno!

Kockicu svežeg kvasca (40 gr) prelijte sa 1 dcl mlake vode, dodajte kafenu kašićicu smeđeg šećera, supenu kašiku integralnog pšeničnog brašna i ostavite da se kvasac zapeni.
Zapenušanom kvascu dodajte 1/2 kg integralnog pšeničnog brašna. Ja sveže sameljem cela zrna pšenice u našem mlinu "na kamen", pa ga jednom prosejem kroz sito, da bi odvojila deo krupnijih pšeničnih mekinja, jer je onda testo "podatnije". Dodajte i zaravnjenu kafenu kašićicu morske soli, prstohvat sode bikarbone, 50 ml nerafinisanog suncokretovog ulja i oko (manje-više, u zavisnosti od brašna) 200 ml tople vode. Drvenom kašikom dobro promešajte i testo ostavite da naraste.
Još jednom ga "pretucite" kašikom i kada se ponovo digne, zagrejte u tiganju veću količinu nerafinisanog suncokretovog ulja. Za jela koja pržim uvek koristim veću količinu ulja, kako bi neki rekli, pržim u "dubokom ulju". Tu ne treba štedeti, jer kada je više ulja, ono manje "gori" i hrana ga manje upije nego kada stavite samo malo ulja. Nerafinisano ulje suncokreta možete procediti nakon prženja i sačuvati ga za sledeće prženje, za razliku od rafinisanih ulja koja su za prženje vrlo nezdrava i koja svakako morate baciti nakon upotrebe. Dakle, zagrejte ulje (probajte malu kuglicu testa staviti u njega, pa ako cvrći, zagrejano je), vodom navlaženim dlanom vadite testo, formirajte kuglicu koju spljoštite između dlanova, pa je prstima malo razvucite u oblik koji želite i stavite je pažljivo na vrelo ulje. Pecite, okrenite viljuškom ili drvenim štapićem i drugu stranu mekike i vadite ih na papirnatu salvetu da bi upile višak masnoće.

Servirajte mekike za doručak ili večeru, uz sojino kiselo mleko ili jogurt. Ako više volite slatke mekike, jedite ih sa pekmezom ili jednostavno, pospite šećerom. I uživajte!



Protected by Copyscape Online Plagiarism Finder

Broj komentara: 8:

  1. Super mekike, obavezno ću probati na ovaj način, obzirom da uvek imam integralno brašno u kući...

    OdgovoriIzbriši
  2. Ija uvek imam integralnog brašna(moj muž kaže kao da živimo u pekari:))Baš mi se sviđaju,probaću!

    OdgovoriIzbriši
  3. Se ve muy rica y sabrosa la receta ,vegetariana y saludable,me encanta la forma y los ingredientes,muchas bendiciones y abrazos y me quedo en tu blog,cariños.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ako mogu da dodam:
    Po receptu mojih baka, treba dodati jedan cep rakije. U tom slucaju testo upija manje ulja.

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...