30. sij 2011.

Domaće integralne pločice

Ovo je još jedan od neverovatno brzih i lakih recepata kojim možete obradovati svoje ukućane u dugim zimskim večerima, ali i koristiti kao međuobrok ili laganu večeru, pa i doručak.
Recept mi je nastao spontano jedne večeri; nešto bi gricnula, ali mi se baš ne večera. Podsećaju me na kupovne grisine, samo što je ova kućna varijanta puno zdravija. Osim toga, kupovne grisine su mi ili premasne ili prezačinjene.

300 grama integralnog pšeničnog brašna stavite u sud za mešanje, dodajte 5 supenih kašika susama, 1 zaravnjenu kafenu kašiku morske soli i 1 dcl nerafinisanog suncokretovog ulja. Dodajte postepeno 2 dcl tople vode, mešajući drvenom kašikom (ovakvo testo se ni malo ne lepi), do gustine testa za hleb i ostavite da se odmori 20-ak minuta.
Odrežite komad papira za pečenje veličine tepsije, stavite ga na radnu ploču, pospite brašnom i testo istresite na papir. Pobrašnite malo i testo i oklagijom ga razvaljajte po celom papiru na debljinu oko 3 mm. Papir uhvatite sa strane i prebacite u tepsiju i pizza nožem (ili običnim) secite pločice željene dužine i širine.

Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici 15-20 minuta na 180 stepeni; pazite da ne pregore. Kada izvadite pečene pločice, malo će biti meke, ali čim se ohlade, postanu hrskave.
Naravno, možete testu dodavati i razne druge začine i semenke, umesto vode dodati pivo (daje pikantniji ukus), a mi ih volimo baš ovakve i rado ih jedemo uz jogurt.
Čuvajte ih nekoliko dana u zatvorenoj posudi, da se ne presuše. To nije proveren savet, jer kod nas, bez obzira na količinu koju napravim, retko kada prežive dva ili tri dana! Ali, pretpostavljam da mogu da stoje.


Protected by Copyscape Online Plagiarism Detector

2 komentara:

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...