12. sij 2011.

Boranija sa prezlama

Volite boraniju? Ja baš ni ne osobito, više volim grašak. Ali ovo mi je fino, a i nadoknađuje proteine, jer ne koristim meso u ishrani. Recept je jednostavan i brz i svakako može koristiti i u tradicionalnoj ishrani, ali i u posnom periodu godine.

Za dve osobe dovoljno Vam je 450 gr boranije. Naravno, u ovo vreme godine koristim zamrznutu.
Sa vrlo malo vode prokuhajte boraniju (blanšira se pre zamrzavanja, pa je nije potrebno dugo kuvati), vodu blago posolite. Još je bolje ako imate čelično posuđe, jer tada možete skuvati boraniju bez vode, što će sačuvati ukus tog vrednog povrća.
U tiganju ugrejte kockicu butera (otprilike dve supene kašike rastoljnenog butera) i 3 supene kašike nerafinisanog maslinovog ulja. Na ugrejanu masnoću dodajte 5 supenih kašika integralnih ili običnih hlebnih prezli i blago propržite. Svemu dodajte prethodno kuvanu i oceđenu boraniju i pecite u tiganju još par minuta. Servirajte uz integralni pirinač i salatu!

Protected by Copyscape Web Plagiarism Detection

Broj komentara: 14:

  1. Cesto spremam boraniju i bas volimo da je jedemo. Svidja mi se dodatak prezli, probam sledeci put.

    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  2. Pa je volim kada se fino spremi a kada se ne spremi fino nerado je jedem, ali je ipak jedem :-)
    Ovo mi se cini tako jednostavno i fino. Biti ce dobar prilog necemu :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. :) ha, kako je to individualno. Ja ću pak uvijek radije odabrati mahune nego grašak. Općenito za jednog ortodoksnog mesojeda, jedem puno povrća i ponajviše potpuno svježeg, bez salata ne mogu. Kad ga već kuham nisam pretjerano sklona varivima, ali mahune baš volim. Ove varijante s prezlama se sjećam iz djetinjstva. Doista bi ih trebalo ponovo napraviti da vidim kako bi mi se sad svidjele. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Volim boraniju i spremam je ovako samo što još dodam listiće badema... savrčeno!

    OdgovoriIzbriši
  5. Obožavam boraniju,a recept je odličan!

    OdgovoriIzbriši
  6. @Ana: Probaj, bas je fino.
    @Sanja: Moja mama obozava boraniju, a jednom joj je neko skuvao neko uzasno jelo od nje i to je bilo i njoj nemoguce pojesti. Uvek se setim te price kada spremam boraniju. Hocu reci, slazem se, ako je fino, ja je volim!
    @Tadeja: Da, to je i moje jelo iz detinjstva :)
    @Maslinka: Mmmmm, bademe? Kada ih dodas? Preko svega, na kraju?
    @Danijela: Jednostavan i ukusan. Samo pazi da dobro ocedis boraniju, da bi prezle ostale cvrste (da se ne razmoce u vodi).

    OdgovoriIzbriši
  7. zgodan receptić, nisam ih nikada jela ovako s prezlama, a bome i nisam probala ovakve bijele mahune :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Ove zute ("puterice") su najbolje. Posljednjih godina otkrivam da mnoge stvari koje prije nisam voljela, uz male varijacije i drugacije zacine, zapravo obozavam.
    Tvoje mahune = jednostavno + primamljivo

    OdgovoriIzbriši
  9. Badem dodam kad i prezlu da se malo proprži :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Jako volim, dugo nisam radila, baš si me podsjetila!

    OdgovoriIzbriši
  11. Boraniju ne volim,pa sam bez komentara.Dodji do mene po nagradu za ovaj divan blog i blogerku:)

    OdgovoriIzbriši
  12. Draga Sandra, imas kod mene jednu nagradicu pa svrati da je preuzmes :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Srce si Taci! Hvala ti na pažnji! :) Uživaj u vikendu!

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...