16. sij 2011.

Anine Kineske palačinke

Čim sam, kasno uveče, videla ovaj recept na Aninom blogu, jednostavno si nisam mogla pomoćí i odmah sam poželela tu grickalicu!
Napravila sam integralnu varijantu recepta i bilo je jako, jaaako dobro.
Naravno, to što sam koristila integralno brašno, morsku so i nerafinisana ulja, ne čini ovo baš najzdravijim obrokom (prženje hrane u 23h!), no, znate kako je, drage moje, u "onim danima".
Zahvaljujući ishrani koja je izbalansirana, nemam baš neke preterane potrebe pred mesečni ciklus jesti svašta, kao neke od mojih prijateljica (znaju one, sada će se nasmejati, koje su...), ali ipak, javi se luda želja za prekasnim večernjim obrokom, začinjenijom i masnijom hranom nego što je uobičajeno jedem, tako da mi je ovaj recept "stigao" kao poručen!
Odličan tutorijal pronaći ćete na Aninom postu, a moja integralna varijanta izgledala je ovako:

Dakle, radila sam sa sveže mlevenim, integralnim pšeničnim brašnom koje nisam prosejala. Imala sam problem pri prženju, jer su pšenične mekinje gorele (ne bukvalno!) u ulju (slično kao prezle), što nije umanjilo odličan ukus.
Svakako ću pri sledećoj pripremi ipak prosejati brašno, čime ću otkloniti veći deo mekinja.
U celosti sam se pri daljoj pripremi pridržavala recepta: 
U posudi za mešanje, umešala sam drvenom kašikom 2 šolje (šolja od 2 dcl) integralnog pšenčnog brašna sa malo više od pola šolje vrele vode. Ostavila sam testo da odmara 20-ak minuta, a onda ga prebacila na pobrašnjenu dasku. Premesila sam ga još jednom i podelila na četiri dela.
Malo praziluka sam narezala na tanke kolutiće i vratila se testu.
Jednu jufkicu sam razvaljala na veličinu palačinke, premazala je nerafinisanim maslinovim uljem, stavila praziluk, posolila morskom soli i uvila u palačinku, pa palačinku uvila u puž, spljoštila ga dlanom i opet malo razvaljala oklagijom u manju palačinku.
Nerafinisano suncokretovo ulje sam stavila u tiganj (da prekrije dno), zagrejala ga i ispekla palačinku, prvo sa jedne, a onda i sa druge strane.
Pečenu palačinku sam izvadila na papirnu salvetu i pokrila je drugom, da upije sav višak ulja.
Na drvenoj dašćici, okruglim sekačem za pizzu, isekla sam palačinku na komadiće.
Draga Ana, još jednom, hvaaaala na receptu!
:)

Broj komentara: 13:

  1. Odlično izvedena integralna varijanta!! :-))Super izgledaju!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala sto ste isprobali i drago mi je da Vam se svidelo!
    Sledeci put probam sa integralnim brasnom.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja uvek imam frku prilikom zamene brašna belog sa integralnim. Ono se drugačije onaša, lepljivije je i nikad ne znam koliko vode još trebam da dodam, da nije previše gnjecavo i tako to. I ja sam spazila njen recept, fenomenalan je. Tako jednostavan a super

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala Jovana i Ana. Jelena, nemam problema... mozda malcice vise vode. Svakako je lakse i sigurnije raditi sa belim brasnom, ali ja ga uopste nemam i ne kupujem. Ali imam svoj kuhinjski mlin i svaki dan nesto mesim od integralnog brasna, najcesce hleb ili pogacu, ali, naravno i kolace, testenine... i potpuno sam navikla. Sada, kada sam za slavu radila ukras na Slavskoj pogaci od belog brasna, bilo mi je neverovatno lepljivo i tesko sam ga oprala sa ruku i radne povrsine, sto nije slucaj sa integralnim brasnom.
    Sve je stvar prakse i navike.

    OdgovoriIzbriši
  5. I meni su ove Anine palacinkice odmah zapele za oko - kao naravno i ideja da ih isprobam u integralnoj verziji :) odlicno izgledaju

    OdgovoriIzbriši
  6. Prelepo si ovo uradila a recept je zaista dobar. Svrati do mene, imam nagradicu za tebe.

    OdgovoriIzbriši
  7. Moja majka je nekada spremala nesto slično , a što je ona nazivala "divlje palačinke". Pravila ih je tako što bi od testa koje je pripremila za hleb otkidala komade, razvijala oklagijom i pržila u tuganju. To smo voleli da jedemo sa sirom ili pavlakom uz još koji dodatak salate,mlad luk...
    Dopao mi se ovaj recept, ali ja nikada ne mogu da se pridržavam recepta pa sam eksperimentisala. :) Napravila sam ih od integralnog brašna uz neznatni dodatak belog i kukuruznog ( volim miris prženog kukuruznog brašna. Ja to bez merenja. :)
    Jedan deo palačinki sam napravila sa prazilukom a onda sam se u roku rada setila da bih mogla da iskoristim koprivu koju sam pripremila za savjaču. Daklem,:) razvila sam dve kore-palačinke, zatim sam jednu nafilovala nadevom od koprive sira i kajmaka, posula prazilukom, samlevenim semenom lana i susama. Preko toga sam stavila drugu palačinku, krajeve ispritiskala viljuškom da se slepe (pre toga sam ih namzala vodom da bi se lakše slepili). Centar palačinke sam takodje pritisnula na nekoliko mesta. I, evo kako je to izgledalo.
    http://picasaweb.google.com/azljilja/Razno#5563228339558238562
    Jeli smo uz dodatak kajmaka i pavlake.
    Moj muž se oduševio i rekao, da to može onda i sa kupusom i sa...
    Eto, moj skromni doprinos uz izvinjenje za preporuku onog bloga koji je u suprotnosti sa vašim, jer sam reagovala samo na post koji sam tada videla. Kasnije sam pregledala detaljnije, vas blog, i dosta toga mi se na njemu dopalo. Verovatno će mi jos po nešto poslužiti kao ideja. Do tada, prijatno. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Uh, draga Ljiljana, nista to ne valja! Sve ste upropastili sa tim kukuruznim brasnom i koprivama :)))
    Ma sjajno Vam je to ispalo! Bas odlicno izgleda na fotkama, a sigurno je i prefino! Hvala!
    Prijatno, pozdrav iz Pozarevca!

    OdgovoriIzbriši
  9. Nale, hvala na nagradama! Bas me vesele!
    Hvala vam svima na poseti i komentarima! Dodjite mi opet <3

    OdgovoriIzbriši
  10. I mene su privukle,bas su dobre!Super Sandra!

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...