13. ožu 2010.

Pirinač sa sejtanom

Za doručak jedemo kaše od integralnih žitarica. Pirinač obično imam već kuvan u frižideru, spreman za pripremu doručka, ali ponekad ga iskoristim i kao prilog za ručak.
Šolju pirinča dobro oprati i skuvati sa vodom u expres loncu u omeru 1:4. Kada se ohladi raspodeliti ga na tanjire i posuti gomasiom* (makrobiotičkim začinom).
300 gr šampinjona oprati i iseckati na listiće. 50 gr suvih vrhanja oprati i potopiti u toploj vodi da omekšaju, vodu procediti. Obe vrste pečurki dinstati sa malo maslinovog ulja u tiganju; blago posoliti. Kada su prodinstane, dodati seckan seitan** i sve još prodinstati 10-ak minuta.
U šolju staviti jednu čajnu kašiku kuzu praha***, doliti do vrha tople vode i promešati. Beličastoj tečnosti dodati dve supene kašike tamari soja sosa i time preliti pečurke i sejtan u tiganju. Promešati i dinstati jos 5 minuta. Skloniti sa vatre i dodati sitno seckanog peršun lista.
Preliti preko pirinča.


Napomena:
* gomasio je makrobiotički začin i jednostavno se priprema.

RECEPT za GOMASIO
Potrebna vam je jedna kašićica morske soli, koju lagano propržite u tiganju. Stavite proprženu so u suribaći (ili avan ako nemate suribaći, a može da posluži i mlin za kafu) i u tiganj stavite 10 kašićica susama koji takođe blago propržite da dobije zlatno smeđu boju. Pazite da ne zagori. Pomešajte ga sa solju i sjedinite, meljući ga u suribaćiju. Pripremljeni začin ne bi trebalo koristiti starijeg od 10 dana.

** seitan možete napraviti u kućnoj varijanti, a možete ga kupiti gotovog, vakumirano pakovanog u prodavnicama zdrave hrane
*** kuzu prah takođe pripada makrobiotičkim namirnicama. Potiče od korena biljke kuzu i koristi se za zgušnjavanje jela i kupuje se u prodavnicama zdrave hrane.

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Checker

2 komentara:

  1. Draga Gospodjo Milovanović,probali smo skoro sve vaše specijalitete koji su na ovom blogu i iz Vaše knjige "Mlin naš nasušni",koju smo pročitali od korice do korice.Nas nekoliko vegetarijanaca iz Beograda Vas molimo da otvorite jedan vegetarijanski restoran ili restoran zdrave hrane,jer stvarno nemamo gde u Beogradu da nešto dobro pojedemo.Možda su naši zahtevi preterani,ali ako imate mogućnosti,molimo Vas učinite dobro delo i omogućite ljudima da probaju Vaše specijalitete.Ljudima koji bi hteli da se zdravije hrane, a nemaju gde tj.skoro da nemaju gde da nešto zdravo i UKUSNO pojedu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Tek sam sada primetila ovaj komentar :)
    Pa hvala Vam lepo! Sta cu pre??! Mozda, u nekom drugom zivotu. U ovom, kuvam samo za odabrane drage ljude.
    Zelim Vam ugodnu zabavu uz moj blog,
    Vasa Sandra.

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...