23. stu 2010.

Zapečeni proso sa karfiolom

Proso je sitna, žuta i okrugla, lako probavljiva žitarica. Pogodna je za ishranu dece, kao i odraslih. Vrlo brzo se kuva i često je koristim u pripremi slanih i slatkih jela.

Danas sam spremala proso u pećnici, a sastojci navedeni u receptu, ako servirate kao samostalno jelo, dovoljni su da nahrane dvoje ljudi.
250 gr prosa operite u vodi i prosusite u šerpi, zagrevajući proso oko 5 minuta, dok prijatno ne zamiriše. Prelijte proso sa jednim litrom obične vode, posolite zaravnjenom kafenom kašikom morske soli, a kada provri, poklopite i kuvajte na najmanjoj vatri 15 minuta. Tepsiju (35x25cm) premažite maslinovim uljem i istresite kuvani proso i poravnajte kašikom.
0,5 kg očišćenog i na drvca isečenog karfiola, 2-3 minuta kratko obarite u većoj količini posoljene vode, ocedite i složite preko prosa.

Umutite jedno jaje sa 1,5 dcl neutralne sojine ili tečne mlečne pavlake za kuvanje, dodajte 4 kafene kašike sitno ribanog parmezana (ako ne jedete jaja i sir, prelijte samo sojinom pavlakom) i zapecite u prethodno zagrejanoj pećnici 15 minuta na 180 stepeni.

Servirajte uz bogatu salatu kao samostalno jelo, a može da posluži i kao fino predjelo.

Protected by Copyscape Web Copyright Checker

Broj komentara: 12:

  1. E, ovo probam. Proso nikad nisam probala i uvek kad pocnu price na tu temu ja se setim mojih papagaja, koji se "davili" u tome. Tako da sam ga nazvala ptičja hrana, što on uopšte nije. Znam za neke kulutre koje citav lanac ishrane baziraju na prosu. Kad probam javim ti;)

    OdgovoriIzbriši
  2. :)
    Pticice koriste neocisceni, tj. neoljusceni proso, a u prodavnicama zdrave hrane pronadji proso koji je oljucseni, tj. za ljudsku ishranu. Jako je fino i zdravo i svasta moze fino da se spremi od prosa!

    OdgovoriIzbriši
  3. Sjajan recept!Volim proso,a kombinovan sa karfiolom mi deluje jako ukusno.Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  4. Je, bas je fino bilo; prejeli smo se. Volimo to jelo i ja ga serviram kao samostalno i bas me zasiti.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja karfiol uopće ne volim,ali ovaj bih rado probala!

    OdgovoriIzbriši
  6. Proso još uvek nisam probala, tako da mi ovo izgleda zanimljivo. Nisam ljubitelj karfiola ali gledam da ga unesem u ishranu na sve moguće načine.

    OdgovoriIzbriši
  7. Jako volim proso i karfiol i ovo bilježim. Najprije ću spremiti baš ovako, a onda (već vidim da ima puno mogućnosti) s varijacijama.

    OdgovoriIzbriši
  8. Definitivno usvajam i jako mi se sviđa, osim soje. Soja i ja nula bodova! Probala sam ja sve nešto. I pahuljice i ono što bi trebalo glumiti meso i sir, sve je to meni ili kao da jedem stiropor ili :(( Jedino što ima u sebi naziv soja, a da je u mojoj kući zaživilo u upotrebi je soja sos. :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Proso je jako prijatnog ukusa, obožavam da ga jedem u raznim oblicima. Hvala na divnom receptu:D

    OdgovoriIzbriši
  10. Hvala na komentarima! Samo da dodam, ostao je jedan komad za veceru... ohladjeno jelo se jako lepo sece, kao kolac i podjednako je ukusno kao i toplo. I toplo je kompaktno, ali hladno se bas lepo stegne. Dakle, moze se servirati i kao hladno predjelo.

    OdgovoriIzbriši
  11. Nekada sam ovo jelo često radila, ili bi samo skuhala karfiol i proso , posolila i začinila maslinovim uljem i jako mi se sviđalo. Sviđa mi se i danas ali ja sa prosom imam malo neuobičajen problem. Kažu da je proso jako dobar za kožu, za ten, a ja kada ga jedem ten kao da poludi, prvo pomislim da je to neko čišćenje kože u prvoj fazi ali to ne prolazi nikako tako da sam omiljeno mi proso morala malo staviti po stranu, tu i tamo ga pojedem ali i manjim količinama. A baš ga volim :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Branka, bas mi je zao. To mi zvuci pre kao neka alergija, nego kao ciscenje. Mislim, proso sigurno prija kozi i cisti organizam, ali to ciscenje nakon jednog obroka svakako ne bi trebalo tako da izgleda. Pre da je alergija, odnosno, kako je to sada moderno reci "netolerancija" na proso. Mozda te prodje?

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...