2. stu 2010.

Seitan u umaku od pečurki

Ovo je jedno od naših omiljenih jela. Spremam ga za nas, ali i za bogatiju gostinsku trpezu. Jelo je vrlo prihvatljivo i za mesne gurmane koji uživaju u jelu i naši prijatelji kimaju sa razumevanjem za naše ne jedenje mesa, kada probaju ovo jelo uz komentar: "Pa vi se baš i ne odričete nečega!".
Seitan jos nazivaju i "pšenicno meso", zbog ukusa koji podseća na meso; još su ga drevni zen-budistički kuvari u Kini i Japanu koristili umesto piletine i svinjetine, pa eto prilike da uz pomoć ovog mog recepta i Vi ponekad zamenite mesnu trpezu posnom!
Inace, seitan je pšenični gluten, tj. proizvod koji se dobija ispiranjem testa integralnog pšeničnog brašna; u postupku se ispiranjem u vodi i mešenjem odvajaju skrob i mekinje od glutena, belančevina iz pšenice.
Ponekad seitan proizvedem sama u kuhinji, ali zbog jednostavnosti ovog recepta, o tome drugi put. U prodavnicama zdrave hrane pronaći ćete vakumirani, pečeni seitan, zadovoljavajućeg kvaliteta. Pakovanje od 200 grama je dovoljno, uz ovaj umak sa pečurkama i prilog - za dvoje ljudi.
Za ovaj recept bice Vam potrebno i malo kuzu praha. Koristi se za zgušnjavanje jela; nešto slično "gustinu", samo zdravija varijanta. Kuzu je divlja biljka, a koristi se koren. Ima široku primenu u orijentalnoj medicini i u makrobiotičkoj kuhinji. Prodaje se u prodavnicama zdrave hrane u obliku belog praha ili grudvica.

200 gr svežih šampinjona (nožicu odbaciti) dobro oprati i iseckati na listiće. 20 gr suvih vrhanja (oko pola šolje) i 20 gr suvih šitaki pečurki oprati i potopiti u vrućoj vodi da omekšaju; vodu baciti nakon ceđenja.
Sve pečurke dinstati u tiganju 10-ak minuta, sa 3 supene kašike nerafinisanog maslinovog ulja; blago posoliti. Šampinjoni će malo da puste vodu, koja će ispariti prilikom dinstanja. Kada su pečurke omekšale i voda sva uvrela, dodati 3-4 šnicle seitana (vakumirano pakovanje pečenog seitana od 200 gr) i sve još prodinstati 5 minuta na jačoj vatri, okrečući šnicle, uz eventualno dodavanje vrlo malo vode da ne zagori.
U šolju (2 dcl) staviti jednu čajnu kašiku kuzu praha, doliti 1,5 dcl tople vode i promešati. Beličastoj tečnosti dodati tri supene kašike tamari soja sosa i time preliti pečurke i sejtan u tiganju. Promešati i dinstati još 3 minute. Skloniti sa vatre i dodati sitno seckanog peršun lista.
Poslužiti uz knedle od hleba ili od krompirovog testa, njoke, noklice ili integralni pirinač.

Ovaj recept je poslat za učešće u igri "Ajme, koliko nas je" u novembarskoj temi
GLJIVE / PEČURKE
koju je izabrala naša domaćica iz Portugala Lusitania


Protected by Copyscape Duplicate Content Software

Broj komentara: 5:

  1. Oh, toliko novog uvek na tvom blogu. Ja sam ko djak prvak za ovakve recepte-sve mi novo. Deluje mi vrlo ukusno, moram priznati.

    Hvala na lepom i zdravom receptu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Nale, sve je stvar ukusa. Dvadeset i nesto godina sam jela sve i svasta, pa onda, sada vec vise od 15 godina ovako kako pisem u blogu. To je samo stvar izbora, ali veruj, ovo sada je puuuno bolje ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Seitan nisam nikad probala, znam za njega, ali eto nisam ga kupila ni probala, no sigurno hoču jer volim probati svašta novo
    gljive volim i vjerujem da će mi ovo biti vrlo ukusno

    OdgovoriIzbriši
  4. jako fino ! volim seitan, pogotovo dimljeni. Na ovaj način i sa gljivama ga nisam isprobala a vjerujem da je odlično !!

    OdgovoriIzbriši
  5. Jednostavno i fino jelo. Volimo ga, cesto ga radim. Cesto ga i za goste radim, samo se onda malo vise potrudim oko priloga i bude prava gozba.

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...