Ovaj jednostavniji, jeftini i fenomenalno ukusan recept tradicionalne talijanske kuhinje, mi je prvi put, pre petnaestak godina, pokazala poznanica Mariana; od tada nije prošlo ni mesec dana da ga nisam pripremila. U poslednje vreme ređe spremam špatete aljooljo, jer u našim omiljenim restoranima, prave identične špagete, a sve češće je moguće pronaći i integralne (od celovitog zrna) koje su čak i ukusnija varijanta!
Dakle, za 2-3 osobe potrebno je pakovanje kvalitetnih špageta, i kao što samo ime jela kaže: cela srednje velika glavica belog luka i 2 dcl nerafinisanog maslinovog ulja. Potrebna Vam je i veza svežeg, zelenog peršun lisća, malo tucane ljute paprike i morske soli.
Prvo očistite glavicu belog luka i sitno ga iseckajte***. Peršun list operite i iseckajte. U međuvremenu, skuvajte špagete (u velikoj količini vrele, slane vode).
Zagrejte u dubokom tiganju maslinovo ulje. Kratko propržite beli luk, posolite, sklonite sa vatre; dodajte peršun list i ljutu papriku; preko svega dodajte dobro oceđene špagete i promešajte.
Servirajte toplo, sa parmezanom!
***
Još je bolje beli luk iseckati mašinicom na listiće, a ako volite možete i samo prepoloviti luk i komadiće blago propržiti na ulju. Sve je stvar ukusa! Nema greške ni u jednom slučaju.
Ja sam ih pravila sa dodatkom oraha, ali ovo sa ljutom paprikom deluje tako izazovno da mora da se proba :D!
OdgovoriIzbrišiMolim jedne za vani!
OdgovoriIzbrišiLenka, finoooooo, neko stavlja i bosiljak, ali meni je visak u svemu ovom!
OdgovoriIzbrišiTatjana, odmah! Gotovo za tri min!
;)
Tako jednostavno a provereno tako SAVRSENO... Super :)
OdgovoriIzbrišiMaslinka, apsolutno savrseno! :)
OdgovoriIzbrišiOdlično ! Volim ovakve recepte, jednostavne a sa par interesantnih sastojaka tako posebne. Ovo mi se jako sviđa !!
OdgovoriIzbrišibas mi je drago da si ostavila komentar na mom blogu jer sam tako stigla do tvog zanimljivog bloga. s zanimanjem sam procitala mnoge tvoje postove i tekstove. moram ti reci da se slazem s tobom u vezi posta i ne jedenja mesa u to vrijeme a onda udri koliko god mozes po njemu. meni je to prestrasno. ja kad vidim janje na raznju i nekoliko prodrzljivih ljudi oko njega kojima cure sline dode mi da im izbijem tanjure iz ruku. a pogotovo sto svoju djecu nazivaju janje moje od milja ali ne prezaju ubiti jedno umiljato i nevino stvorenje kako bi se prejeli...:( meni je mucno od takvih stvari.
OdgovoriIzbrišinazalost, za razliku od tebe u mojoj se kuci priprema meso. moj muz i djeca ga jedu iako ne cesto. takav nacin prehrane je duboko ukorijenjen u nasoj velikoj obitelji i ja sam jedina koja ga ne konzumira. trudim se pripremiti vegetarijansku hranu za svih cesce i djeca vole pojesti takvo sto ali vole i meso. nije mi svjedno...
uglavnom drago mi je da sam naisla na tvoj blog.:)
Naravno, Snjezana, uzivala sam na tvom blogu. I ako se specificno hranim, imas jako finih recepata koje mogu napraviti.
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da se slazes sa mojim razmisljanjem (na srecu, nije bas to samo moje); svidja mi se ideja popularizacije termina "svesne ishrane" koji cesto koristim. Da, u pravu si za janje, prestrasno!
Ne gubi nadu, polako, znam puno danas vec odraslih ljudi koji su u detinjstvu jednostavno odlucili ne jesti meso, i ako su ih drugacije ucili. Nista ne treba forsirati... polako, edukacija i stvari se same posloze. Uzivaj! :)
O-bo-ža-vam! O-bo-ža-vam! O-bo-ža-vam! I što više reči??!!
OdgovoriIzbrišiNista! Spagete u lonac i seckanje punom parom!!! <3
OdgovoriIzbrišiobožavam, dopada mi se što je ovo jeftino jelo, a može ga se jako dobro najesti
OdgovoriIzbrišiHvala i na ovom receptu. Uzivam u Vasem blogu, sve je tako jednostavno i ukusno!
OdgovoriIzbriši