Opravdanost jedenja pahuljica za doručak je u tome što pahuljice sadrže uglavnom sve što i žitarice, jer su to presovane žitarice. Na žalost, na tržištu postoje i pahuljice koje su "obogaćene" šećerima i mastima, a oni koji ih konzumiraju, usled neobaveštenosti, ubeđeni su da se zdravo hrane.
Integralne (celovite) pahuljice možete da nabavite u svakoj prodavnici zdrave hrane i one su izuzetno jeftine. To je jedan od retkih industrijskih proizvoda kojem se ne može pronaći zamerka, naravno, govorim o integralnim, a ne "obogaćenim" pahuljicama. Pahuljice imaju idealano izbalansiran omer ugljikohidrata, proteina i masti, sadrže bogatstvo prehrambenih vlakana i stabilizuju razinu šećera u krvi. Promenama u ishrani, tj. uvođenjem integralnih pahuljica u svakodnevnu ishranu, moguće je redukovati telesnu težinu.
Inače, žitne pahuljice su uvedene još u 19. veku u ljudsku ishranu, zahvaljujući doktoru Maksimilijanu Birheru koji je postizao sjajne rezultate u lečenju pacijenata, upravo zahvaljujući žitnim pahuljicama, koje je komercijalizovao pod nazivom "Bieher Müesli".
Za punu tepsiju (veličine pećnice) keksića, uradite sledeće:
Penasto umutiti dve zrelije banane i dodati: 1/2 šolje (šolja od 2 dcl je mera) ječmenih pahuljica, 1/2 šolje pšeničnih pahuljica, 1/2 šolje ovsenih pahuljica, 1/2 šolje kukuruznih pahuljica, 1/2 šolje Malteksa (ječmenog slada), 1/2 šolje očišćenog sirovog suncokretovog semena, 1/2 šolje sušenih brusnica, prstohvat soli, 1/2 šolje nerafinisanog smeđeg šećera, 1/2 šolje kokosovog brašna, 1/2 šolje integralnog pšeničnog brašna, 1/2 šolje kokosovog ili drugog biljnog mleka (ako koristite, može i kravlje mleko) i 2 supene kašike lanenog ulja i sve dobro promešajte drvenom kašikom.
Navlažite dlanove vodom i kafenom kašićicom vadite smesu u dlan; napravite kuglice koje stavljajte u tepsiju, na papir za pečenje.
Stavite u prethodno ugrejanu pećnicu i pecite 30 minuta na 150 stepeni.
Sačekajte da se ohlade i servirajte uz čaj.
Ulaznica za januar 2011, domaćica: Sandra
tema: kokos
tema: kokos
Obožavam ih i pravila sam slične
OdgovoriIzbrišihttp://foodforthought-jelena.blogspot.com/2010/08/sendvic-kolacici-od-ovsenih-pahuljica-i.html
ali moje nisu tako zdrave kao ove. Odlično i treba da se odomaći. Ja sada doručkujem ražane pahuljice one najjeftinije sa kašučicom meda i mlekom i super mi je u djeti!
Oooo, pa tvoji su i fini i zdravi ;) Bas krasno izgledaju! I fotke su ti krasne!
OdgovoriIzbrišiEvo, dala si mi odlicnu ideju za sledeci put: kasika za sladoled! Fenomenalna ideja! Ovaj moj recept koji si videla, jako je jednostavan, ali taj deo, dok se vadi kasikom i prave kuglice je prilicno smoran i kasika za sladoled je resenje! Bas ti hvala!!!
Nesto vrlo slicno sam pravila i super je...
OdgovoriIzbrišiMa stalno nesto slicno pravim, samo sam se ovoga puta potrudila sve to izmeriti i uobliciti u post ;)
OdgovoriIzbrišiImas i od mene jednu nagradu, preuzmi je na mom blogu!
OdgovoriIzbrišiSweet Green, jako si me razveselila, za mene, tom zaista specijalnom nagradom, a posebno me veseli sto sam je bas od tebe dobila; jer upravo tebi zahvaljujem na zadovoljstvu blogovanja, kojim si me "zarazila" :)
OdgovoriIzbrišiTakodje, cestitam ti na osvojenim nagradama; Istinski uzivam u tvom prekrasnom blogu i sa nestrpljenjem cekam tvoje nove, mastovite i prakticne recepte. <3
Imam nekoliko receptica na ovu tj. slicnu temu, ali ovi tvoji deluju najzdravije. Morala bih to da pripremim :)
OdgovoriIzbrišiI ja sam ljubitelj zdrave hrane, vrlo često za doručak pojedem musli potopljenog u jogurt sa 0,5% masnoće, tu dodam susam, cimet, seckane orahe, seckano voće i malo mekinja. Ovi keksići izgledaju fantastično, moraću da isprobam recept...
OdgovoriIzbrišiovakve kekse jako volim ! verziju najsličniju ovoj domaćoj kupovala sam prije 10-tak godina u Sloveniji (ne znam više od kojeg proizvođača), nakon toga više nisam našla takve. Ovi zvuče i izgledaju odlično, svakako ću ih isprobati, bilo za doručak bilo kao zdravu grickalicu na poslu.
OdgovoriIzbrišiDevojke, odlicni su keksici. I bas zasitni. Evo, jos 3 su mi ostala sutra za dorucak!
OdgovoriIzbrišiI najbolje od svega sto su zdravi, bez aditiva i konzervansa i jeftini! Samo ih radite i uzivajte! Kiss!
Obećajem da će biti isprobani prvom prilikom! :)
OdgovoriIzbrišiBice mi cast, Tadeja! Sigurna sam da ces izvuci najbolje iz ovog recepta, a fotke da ce biti preeekrasne!
OdgovoriIzbrišiDivni su,moracu da ih napravim!
OdgovoriIzbriši