26. stu 2010.

Keksi od pahuljica

Ove keksice mi rado jedemo za doručak, uz čaj, kada se umorimo od svakodnevnih kašica integralnih žitarica. Gotovi su za čas, jeftini su, i isprljaćete samo jednu posudu i drvenu kašiku!

Opravdanost jedenja pahuljica za doručak je u tome što pahuljice sadrže uglavnom sve što i žitarice, jer su to presovane žitarice. Na žalost, na tržištu postoje i pahuljice koje su "obogaćene" šećerima i mastima, a oni koji ih konzumiraju, usled neobaveštenosti, ubeđeni su da se zdravo hrane.
Integralne (celovite) pahuljice možete da nabavite u svakoj prodavnici zdrave hrane i one su izuzetno jeftine. To je jedan od retkih industrijskih proizvoda kojem se ne može pronaći zamerka, naravno, govorim o integralnim, a ne "obogaćenim" pahuljicama. Pahuljice imaju idealano izbalansiran omer ugljikohidrata, proteina i masti, sadrže bogatstvo prehrambenih vlakana i stabilizuju razinu šećera u krvi. Promenama u ishrani, tj. uvođenjem integralnih pahuljica u svakodnevnu ishranu, moguće je redukovati telesnu težinu.
Inače, žitne pahuljice su uvedene još u 19. veku u ljudsku ishranu, zahvaljujući doktoru Maksimilijanu Birheru koji je postizao sjajne rezultate u lečenju pacijenata, upravo zahvaljujući žitnim pahuljicama, koje je komercijalizovao pod nazivom "Bieher Müesli".

Za punu tepsiju (veličine pećnice) keksića, uradite sledeće:
Penasto umutiti dve zrelije banane i dodati: 1/2 šolje (šolja od 2 dcl je mera) ječmenih pahuljica, 1/2 šolje pšeničnih pahuljica, 1/2 šolje ovsenih pahuljica, 1/2 šolje kukuruznih pahuljica, 1/2 šolje Malteksa (ječmenog slada), 1/2 šolje očišćenog sirovog suncokretovog semena, 1/2 šolje sušenih brusnica, prstohvat soli, 1/2 šolje nerafinisanog smeđeg šećera, 1/2 šolje kokosovog brašna, 1/2 šolje integralnog pšeničnog brašna, 1/2 šolje kokosovog ili drugog biljnog mleka (ako koristite, može i kravlje mleko) i 2 supene kašike lanenog ulja i sve dobro promešajte drvenom kašikom.
Navlažite dlanove vodom i kafenom kašićicom vadite smesu u dlan; napravite kuglice koje stavljajte u tepsiju, na papir za pečenje.
Stavite u prethodno ugrejanu pećnicu i pecite 30 minuta na 150 stepeni.
Sačekajte da se ohlade i servirajte uz čaj.

Ulaznica za januar 2011, domaćica: Sandra
tema: kokos

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Infringement Search Tool

Broj komentara: 13:

  1. Obožavam ih i pravila sam slične
    http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2010/08/sendvic-kolacici-od-ovsenih-pahuljica-i.html
    ali moje nisu tako zdrave kao ove. Odlično i treba da se odomaći. Ja sada doručkujem ražane pahuljice one najjeftinije sa kašučicom meda i mlekom i super mi je u djeti!

    OdgovoriIzbriši
  2. Oooo, pa tvoji su i fini i zdravi ;) Bas krasno izgledaju! I fotke su ti krasne!
    Evo, dala si mi odlicnu ideju za sledeci put: kasika za sladoled! Fenomenalna ideja! Ovaj moj recept koji si videla, jako je jednostavan, ali taj deo, dok se vadi kasikom i prave kuglice je prilicno smoran i kasika za sladoled je resenje! Bas ti hvala!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Nesto vrlo slicno sam pravila i super je...

    OdgovoriIzbriši
  4. Ma stalno nesto slicno pravim, samo sam se ovoga puta potrudila sve to izmeriti i uobliciti u post ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Imas i od mene jednu nagradu, preuzmi je na mom blogu!

    OdgovoriIzbriši
  6. Sweet Green, jako si me razveselila, za mene, tom zaista specijalnom nagradom, a posebno me veseli sto sam je bas od tebe dobila; jer upravo tebi zahvaljujem na zadovoljstvu blogovanja, kojim si me "zarazila" :)
    Takodje, cestitam ti na osvojenim nagradama; Istinski uzivam u tvom prekrasnom blogu i sa nestrpljenjem cekam tvoje nove, mastovite i prakticne recepte. <3

    OdgovoriIzbriši
  7. Imam nekoliko receptica na ovu tj. slicnu temu, ali ovi tvoji deluju najzdravije. Morala bih to da pripremim :)

    OdgovoriIzbriši
  8. I ja sam ljubitelj zdrave hrane, vrlo često za doručak pojedem musli potopljenog u jogurt sa 0,5% masnoće, tu dodam susam, cimet, seckane orahe, seckano voće i malo mekinja. Ovi keksići izgledaju fantastično, moraću da isprobam recept...

    OdgovoriIzbriši
  9. ovakve kekse jako volim ! verziju najsličniju ovoj domaćoj kupovala sam prije 10-tak godina u Sloveniji (ne znam više od kojeg proizvođača), nakon toga više nisam našla takve. Ovi zvuče i izgledaju odlično, svakako ću ih isprobati, bilo za doručak bilo kao zdravu grickalicu na poslu.

    OdgovoriIzbriši
  10. Devojke, odlicni su keksici. I bas zasitni. Evo, jos 3 su mi ostala sutra za dorucak!
    I najbolje od svega sto su zdravi, bez aditiva i konzervansa i jeftini! Samo ih radite i uzivajte! Kiss!

    OdgovoriIzbriši
  11. Obećajem da će biti isprobani prvom prilikom! :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Bice mi cast, Tadeja! Sigurna sam da ces izvuci najbolje iz ovog recepta, a fotke da ce biti preeekrasne!

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...