10. stu 2010.

Vesnino i Sandrino Medeno srce

Kada mi prijateljice daju recepte, po već ustaljenom običaju, receptima dajem njihova imena. Moja prijateljica Vesna, inače fantastična i vešta kuvarica koja će nam se uskoro, ako uspem da je ubedim, pridružiti u blogovanju... častila me ovim jednostavnim receptom, božanstvenog ukusa. Njezin recept sam još malo promenila i "doradila" u zdravom duhu!

I taman rešim da napravim Vesnina Medena srca... pogledam recept, uh, nemam dosta džema... u teglici malo džema od šljiva (i ovako smo već pojeli veći deo slatke zimnice, pa mi se ne otvara nova tegla), u drugoj malo džema od kajsija. Imam suve brusnice! I tako je nastalo Vesnino i Sandrino Medeno srce :)

U sud za mešanje stavite sledeće sastojke: jednu šolju (2,5 dcl) smeđeg šećera, jednu i po šolju mlake vode, 2 supene kašike domaćeg džema od šljiva i 2 supene kašike samlevenih suvih brusnica, zaravnjenu kafenu kašiku cimeta, pola k.k. sode bikarbone i 3 šolje integralnog pšeničnog brašna. Dobro promešate testo drvenom kašikom, gustinom nalik biskvitnom.
Peći (u prethodno zagrejanoj pećnici) 25 minuta na 180 stepeni (po ovoj meri u prethodno nauljenom i pobrašnjenom plehu veličine 30x25cm).
Vruč kolač premazati džemom od kajsije i preliti sa 150 grama otopljene kvalitetne (bar 70% kakaoa) crne čokolade: čokoladu izlomite i otopite na pari, da se posuda u kojoj otapate čokoladu ne dotiče vode. Ja počnem da otapam čokoladu čim stavim kolač u pećnicu (sa malo kokosovog masla ili drugom biljnom masnoćom).

...i dok se čokolada otapa na pari...

...kolač je vec pečen...

 
... i premazan mirisnom čokoladom...

... i speman za serviranje...

 
Kada se ohladi, secite kockice i uživajte u sočnim kolačićima!



Protected by Copyscape Online Plagiarism Detector

Broj komentara: 6:

  1. Toliko toga lepoga, proteklo je kroz nase visedecenijsko druzenje, i uvek mi pricinjava zadovoljstvo kada nekoga od dragih mi ljudi, u ovom slucaju tebe, a nadam se i sve one koji ce ovaj recept isprobati, obradujem jednom ovakvom laganom, a ukusnom poslasticom. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga, zaista nam se trebas pridruziti u blogovanju, pa da u tvojim receptima uzivaju i sire, ne samo za tvojim stolom ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Recept je jako interesantan, pravi fini domaći kolač :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Jeste Lenka, fino i domace! Bas sam se veselila jutros dok sam doruckovala kolac :) Njaaaaaami!

    OdgovoriIzbriši
  5. sviđa mi se kolačić, izgleda baš sočno i fino, tako mi je slatka ova kockica :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Slicno je kao ono kupovno Medeno srce, ali je puno socnije. Divan kolac, nije presladak, bas kako volim!

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...