22. stu 2010.

Čvarci od soje

Ove "čvarke" ko god da je probao, nije mogao da veruje da je u pitanju soja! Uglavnom ljudi imaju razne predrasude o soji, i očekuju neki bljak ukus! Ne sećam se ukusa pravih čvaraka, ali davno, kada sam jednom prilikom pripremila ovako soju, neko je konstatovao da podseća na čvarke, i tako, ostade taj naziv. Za čas su gotovi, ali ne preterujete u količini konzumacije sa sojinim proteinom!
U prodavnici zdrave hrane ili bolje opskrbljnim radnjama kupite dehidrirane komadiće soje, soju u komadićima. Kada određujete meru za pripremu, računajte da u natapanju vodom skoro duplo uvećaju volumen. U moj tiganj stane mera od dve šolje (od 2 dcl) soja komadića.

Soja komadiće stavim u posudu, dodam kafenu kašičicu morske soli i trećinu kašike sveže mlevenog bibera. Dodam vruće vode da soja ogrezne i ostavim da odstoji, povremeno promešajući, da se komadići ravnomerno natope vodom.
Nakon 30-ak minuta, višak vode, koju komadići nisu "popili" odbacim, tj. komadiće prebacim u cediljku.
U tiganju ugrejem nerafinisano suncokretovo ulje (ne pokušavajte sa običnim uljem, jer je potpuno drugačiji krajnji rezultat) i pečem soja komadiće ("u dubokom ulju"), slično kao npr. krompiriće. Povremeno promešam.
Kada se komadići zarumene sa svih strana, vadim ih rupičastom kašikom i ostavim na salveti da upije višak masnoće.
Čvarke od soje serviram sa salatom od kiselog kupusa, kukuruznom projom i domaćim ajvarom.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker

Broj komentara: 10:

  1. Odlično - može i s lukom. Vjerujem da su fini - probat ću.

    OdgovoriIzbriši
  2. cvarke od soje sam vec radila prema jednom receptu kojeg sam nasla na coolinarici i bili su jako fini. mogla bih opet.:)
    vidim, tamo u pozadini na sudoperu, imas metalni sapun(?). meni je to genijalna stvar. nevjerojatno kako dobro ocisti ruke od kuhinjskih mirisa.:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Draga Snjezana, super su cvarci. Svakako nisam ja izmislila recept, ali u mojem okuzenju retko ko je cuo za to, a jos manje radio cvarke od soje.
    Sto se tice metalnog sapuna, nisam sigurna za koji od detalja si pomislila da je, verovatno za jaje-tajmer na prozoru... ali znam sta mislis. Ne, nemam metalni sapun, jer sam jos davno provalila sta je to. Dakle, isti efekat mozes da postignes sa dobrim celicnim nozem ili celicnom serpom. Fora je u celiku 18/10 (sto znaci da je kvalitet celika u odnosu na hrom 18/10, sto garantuje kvalitet kako nozeva, tako i serpi). Naravno, ako miris luka iz prstiju otkanjas nozem, za to treba veeeeliki, onaj najveci i naravno, to treba pazljivo ciniti, odnosno pazljivo bridom noza trljati prste koji su bili u dodiru sa lukom. I naravno, stvar je genijalna, pogotovo za beli luk!

    OdgovoriIzbriši
  4. Za ovo zbilja nisam čula! No, čine mi se malo debelima, a ja jedem isključivo jako stisnute i jako pržene čvarke. No, jedno pitanje: zašto oni koji ne jedu meso uopće žele čvarke od soje? Ja jedem meso, pa me ne oduševljavaju. Isto su mi tako nedokućive vege imitacije kobasica, mesnih pašteta i slično. Jako volim povrtna jela i ne treba mi uz njih meso. Eto, to mi je malo misteriozno.

    OdgovoriIzbriši
  5. :) Odlicno! Znam da ti ne volis soju, vec si mi pisala o tome. Ne jedenje mesa, bar kod mene, je eticke prirode i jednostavno, ne volim i ne zelim jesti meso. No, ne zelim te opterecivati time. Niti raspravljati o stetnosti jedenja svinjskih cvaraka. Da, ja ne jedem meso, ali uzivam u hrani, a moramo jelo nekako nazvati. Dakle, kobasice ne moraju biti samo od mesa, kao sto ni rolat ne mora biti samo sladak, ni torta uvek slatka. Nije vazno kako sta zoves. Vazno je da uzivas!!! Uostalom, probaj! ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Pre šest-sedam godina bila sam u "soja fazi", i to sam izgustirala tako da već tri-četiri godine i ne znam gde sam ubacila soju u ishranu:(

    Ovo mi se jako dopada i stvarno izgledaju kao čvarci... Hvala za još jedan divan i nesvakidašnji recept;)

    OdgovoriIzbriši
  7. Draga moja požarevljanko, i ja vrlo često spremam soju, najčešće su to sojini odresci, narabno kad ih budem prvom prilikom spremila postaviću recept. Ovo mi se sviđa, probaću...

    OdgovoriIzbriši
  8. Pozdrav komsinice Zoro ;)
    Ajde, cekam recept... do sada sam stigla par da postavim, ali koristim sve. I odreske i komadice, i ljuspice... naravno i fermentisane sojine proizvode.
    A ovi cvarcici su fini, probaj obavezno!

    OdgovoriIzbriši
  9. Nisam do sada čula za čvarke od soje a niti se susrela sa njima. Jako su mi interesantni i recept odlično zvuči. Recept ću svakako zabilježiti i nadam se ubrzo isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  10. ja inače volim prave čvarke i baš ih imam u torbi za gablec :)
    no to ne znači da mi ovi ne bi bili dobri, soju uvijek imam doma u nekom obliku, može da se od nje napravi nešto brzinsko, a s druge strane relativno je jeftinija od mesa pa je to isto razlog
    probat ću sigurno ove čvarke jer sam znatiželjna, velika je vjerojatnost da će mi se dopasti

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...