21. velj 2011.

Moje Bounty čokoladice

Bila sam domaćica januarskom krugu igrice "Ajme, koliko nas je" , a za temu sam odabrala "kokos". Naravno, moj kriterij za odabir namirnice je bilo to što sam birala namirnicu koja do sada nije bila tema igrice, i naravno, nešto što i sama volim.

Ako bi me neko pitao, koja mi je bila omiljena čokoladica u detinjstvu, kao iz topa bi odgovorila: kokos štanglica! U nekom periodu detinjstva, dan ne bi bio dobar, ako nisam smazala bar jednu Pionirovu kokos štanglicu. Blanka, moja prijateljica i ja bismo, svakodnevno svraćale do Pionirove prodavnice slatkiša kod zagrebačkog Cvijetnog trga i kupovale po jednu čokoladicu. Nakon nekog vremena, prestale su da se proizvode, pa smo se prebacile na Kokos desert; tako se zvala čokoladica koju je Pionir nastavio da proizvodi. I na kraju, prešla sam na uvozni Bounty, mada, nikada to nije bilo više onaj okus koji pamtim.

Sve u svemu, kada mi je Maslinka poslala ulaznicu sa njenom varijantom i uputstvom za izradu Bounty čokoladica, privukla me je jednostavnost recepta, kao i neobičan sastojak - krompir. Bez jaja, bez margarina.

Dakle, idemo na jednostavan i neobičan recept! Mikrotalasnu ne koristim, pećnica mi se ne da uključivati zbog jednog krompira, tako da sam pribegla rešenju kojeg uvek koristim kada mi krompir treba biti suvlji. Oprani i oguljeni krompir, sitno sam naseckala i stavila ga u čeličnu posudu i poklopljenog kuvala, bez vode. Omekšao krompir sam propasirala.
Samljela sam u "kuhinjskom čarobnjaku" 150 gr. nerafinisanog smeđeg šećera i jedan vanili šećer. Odmerila sam 100 gr. mirisnog kokosovog brašna.

U dve supene kašike propasiranog krompira, uz mešanje, dodavala sam po malo prah šećera i mrvicu morske soli (izgledom je podsećalo na gust, tamni sirup), a onda sam dodala po malo kokosa... dok nisam utrošila celu izmerenu količinu. Sve je gotovo za dve minute i nije ni malo komplikovano. Ostavila sam da se rastresita i lepljiva masa odmori i sasvim ohladi na sobnoj temperaturi. Zbog smeđeg šećera nisam dobila snežno belu masu, no, ukus je bio bolji od očekivanog, obzirom na krompir.
Navlaženim dlanovima sam napravila podjednake valjkaste oblike (15 komada veličine dva zalogajčića) i stavila da se malo ohlade i stisnu u zamrzivaču. Za to vreme, otopila sam 150 gr (po receptu treba 200gr, ali ostala sam u kući na 150gr) crne čokolade (Simka, 70% kakao) sa vrlo malo kokosovog ulja, na pari i umakala valjčiće... ohladila na rešetki.

Moja kći mi dolazi u goste, na proputovanju iz Grčke. Čokoladice sam zbog nje napravila, ali mislim da ću pod hitno morati ponovo zasukati rukave!
Zbog premalo čokolade, moje Bounty izgledom nisu savršene kao Maslinkine (malo su mi čupave), ali ukusa se ne bi posramile ni moje omiljene, rukom rađene, skupe, Andora čokoladice!
Ovo može biti i zgodna ideja za poklon. Čokoladice zamotajte u celofansku kesicu, ukrasite mašnom... i poklonite nekom Vama dragom!
P.S.
Recept sam ponovila; gosti su bili i otišli, a čokoladice su im se jako svidele!

Broj komentara: 12:

  1. E predivno si ih napravila i jako mi je drago da su vam se svidele... I da znaš da sam i ja htela koristiti smeđi šećer ali zbog te beline ipak sam se odlučila za obični beli.
    Ma baš si me sada zarveselila :)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Divno izgledaju, a kako volim Bounty, ovo bi mi sigurno bilo i bolje.

    OdgovoriIzbriši
  3. @maslinka: Hvala ti na receptu. Stvarno je odlican. Ne koristim beli secer, probaj, bas je dobar sa smedjim.
    @Jovana: Hvala, Maslinkine su puno lepse! Nisam imala bas puno strpljenja, jelo mi se nesto slatko i nisu bas tako pravilne i savrsene kao njene...
    @Κάθαρσις: Probaj, svidece ti se, sigurno! Meni je fascinantno da od dve kasike krompira, malo secera i kokosa, dobro, i cokolade ispadne tako dobar desert!

    OdgovoriIzbriši
  4. Kokos dezert je meni neprevazidjen:)
    Lepa ideja za poklon!

    OdgovoriIzbriši
  5. Super je ovo sa krumpirom umjesto margarina. Ja strašno ne volim kad se puno ćuti taj margarin u desertima (a nekako, i kad ga malo staviš, dosta se osjeti), pa obično izbjegavam takve stvari. A ne bi mi ni palo na pamet da se može krumpirom zamijeniti, heh...

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlično! Samo ne margarin! Bravo za krompir:)
    Da sam ranije znala šta u stvari predstavlja margarin ne bih ga ni liznula, a ne koristila u svemu i svačemu, jooooj! Bravo Sandra, baš mi se dopada tvoj način:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Hej cure, nije moja ideja krompir! Maslinkina je! Ja sam samo fascinirana njenim receptom, malo ga "unapredivsi" smedjim secerom...

    OdgovoriIzbriši
  8. Da znas da ih jos pamtim i namjeravam ih ovaj tjedan napraviti u restoranu:)volim te:)

    OdgovoriIzbriši
  9. @Kris: Ti si moje zlatooooooo, volim i ja tebe. Kiss!

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...