Nigella mi je draga i iz jednog drugog razloga. Naime, na Sajmu knjiga 2006. godine, istovremeno se pojavio, preveden na srpski jezik, Najdželin kuvar i moj Mlin naš nasušni. Za moj kuvar su isticali da je objavljen u interesantnoj književnoj formi, takoreći - preteći bloga, tada još nepoznatoj u publikaciji na ovim prostorima, a ja sam u obilasku Sajma pronašla i njezin kuvar pisan u sličnoj formi. Red autobiografske priče, red recepata... I tu završava svaka sličnost Nigelle i mene!
Ovo nije recept koji bi uobičajeno spremila, jer u svakodnevnoj ishrani ne koristim šlag ili biljne masnoće u takvim količinama, ali ovaj jako brzi i vrlo efektan recept koristim povremeno za iznenadne goste, prilagođavajući ponekad moju kuhinju njihovim ukusima, a kao alternativu nekom moguće još kaloričnijem desertu.
Potrebna vam je slatka pavlaka (opet bolja varinanta od instant šlaga) - 1dcl po porciji, pakovanje gotovih puslica (od belanjaka) i jedan sveži nar.
Slatku pavlaku dobro umutite (da posudu možete okrenuti naopako), rukama izdrobite puslica koliko želite u gotov šlag i svemu dodate semenke nara. Od Najdžele sam naučila da je to najlakše učiniti da nar operete, isečete ga na pola i onda lupkate drvenom kašikom po kori i blago pritišćete rukom dok većina semenki ne ispadne u šlag. Nemam određenu meru puslica i nara, pa i Vi uradite po osećaju. Ne možete pogrešiti!
Smesu lagano promešajte i poslužite belo-rozikastu kremu u lepim činijama.
Slatkiš treba pojesti istog dana, jer će se u frižideru previše razliti boja iz nara, a puslice neće više biti hrskave.
Moja Cica je "unapredila ovaj recept" tako da je u kalup poslagala piškote (uspravno uz rub kalupa) i u sredinu istresla i zagladila kremu, ostavila malo u zamrzivaču i poslužila kao ledenu tortu.
Rukama izdrobite puslice, ali ne previše sitno...
A ha, ima jedan još lakši način čišćenja nara koji me je oduševio. Ja ne volim da ga ljuštim ali zato volim da ga jedem. Prsti mi se ofarbaju a onda kada mi se jede nema ko da ljušti. Nar presečeš na pola, pa ga onda ljuštiš u posudi punoj hladne vode, tj. ispod vode. Sve korice isplivaju gore, a nar se posle lepo odvoji. Perfektno! Lep i jednostavan desert!
OdgovoriIzbrišiSjajno !!!
OdgovoriIzbrišiPrimamljiva kombinacija :)))
OdgovoriIzbrišiOdlična ideja. Samo gdje mogu kupiti puslice?
OdgovoriIzbrišiJelena, super, probacu to, zvuci sjajno!
OdgovoriIzbrišiHvala vam na komentarima, a puslice kod nas ima za kupiti u svakom ducanu. Prodaju se u celofanskim pakovanjima. Obicno stoje tamo gde i keksi ili gde su sitnice za kolace.