5. velj 2011.

Brzi slatkiš

Lusitanija me sa svojim postom podsetila na jedan recept koji sam gledala na TV, kako na sličan način mojem, radi Nigella Lawson. Naravno, nisam pobornik Najdželine kuhinje i tu ima malo čega za mene, ali mi je lepo je gledati i moguće izvući inspiraciju za neki malo zdraviji recept.
Nigella mi je draga i iz jednog drugog razloga. Naime, na Sajmu knjiga 2006. godine, istovremeno se pojavio, preveden na srpski jezik, Najdželin kuvar i moj Mlin naš nasušni. Za moj kuvar su isticali da je objavljen u interesantnoj književnoj formi, takoreći - preteći bloga, tada još nepoznatoj u publikaciji na ovim prostorima, a ja sam u obilasku Sajma pronašla i njezin kuvar pisan u sličnoj formi. Red autobiografske priče, red recepata... I tu završava svaka sličnost Nigelle i mene!

Ovo nije recept koji bi uobičajeno spremila, jer u svakodnevnoj ishrani ne koristim šlag ili biljne masnoće u takvim količinama, ali ovaj jako brzi i vrlo efektan recept koristim povremeno za iznenadne goste, prilagođavajući ponekad moju kuhinju njihovim ukusima, a kao alternativu nekom moguće još kaloričnijem desertu.

Potrebna vam je slatka pavlaka (opet bolja varinanta od instant šlaga) - 1dcl po porciji, pakovanje gotovih puslica (od belanjaka) i jedan sveži nar.
Slatku pavlaku dobro umutite (da posudu možete okrenuti naopako), rukama izdrobite puslica koliko želite u gotov šlag i svemu dodate semenke nara. Od Najdžele sam naučila da je to najlakše učiniti da nar operete, isečete ga na pola i onda lupkate drvenom kašikom po kori i blago pritišćete rukom dok većina semenki ne ispadne u šlag. Nemam određenu meru puslica i nara, pa i Vi uradite po osećaju. Ne možete pogrešiti!
Smesu lagano promešajte i poslužite belo-rozikastu kremu u lepim činijama.
Slatkiš treba pojesti istog dana, jer će se u frižideru previše razliti boja iz nara, a puslice neće više biti hrskave.
Moja Cica je "unapredila ovaj recept" tako da je u kalup poslagala piškote (uspravno uz rub kalupa) i u sredinu istresla i zagladila kremu, ostavila malo u zamrzivaču i poslužila kao ledenu tortu.
Rukama izdrobite puslice, ali ne previše sitno...


Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker

Broj komentara: 5:

  1. A ha, ima jedan još lakši način čišćenja nara koji me je oduševio. Ja ne volim da ga ljuštim ali zato volim da ga jedem. Prsti mi se ofarbaju a onda kada mi se jede nema ko da ljušti. Nar presečeš na pola, pa ga onda ljuštiš u posudi punoj hladne vode, tj. ispod vode. Sve korice isplivaju gore, a nar se posle lepo odvoji. Perfektno! Lep i jednostavan desert!

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlična ideja. Samo gdje mogu kupiti puslice?

    OdgovoriIzbriši
  3. Jelena, super, probacu to, zvuci sjajno!
    Hvala vam na komentarima, a puslice kod nas ima za kupiti u svakom ducanu. Prodaju se u celofanskim pakovanjima. Obicno stoje tamo gde i keksi ili gde su sitnice za kolace.

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...