23. velj 2011.

Kelj sa krompirom

Mnoge domaćice u pripremi kelja, pribegavaju prethodnom kuvanju, ne bi li se dobro oprao svaki nabor njegovih bogatih, zelenih listova. Takvim kuvanjem se i uništava veći deo vitamina i minerala (kelj je najbogatiji mineralom kalijumom, uz A vitamin, C vitamin i gvožđe) koji se odbacaju sa vodom.
Bakterije i gljivice ćete otkloniti uz pomoć blago posoljene tople vode za 10-15 min; potrebno je staviti i malo sirćeta da bi se otklonili i teški metali. Ako smo, unatoč takvom postupku, i uneli nešto loše u organizam tu će nam pomoći vlakna iz hrane. Isti "recept" Vam može poslužiti i za ostalo voće i povrće. Dobro je ne ljuštiti voće i povrće, upravo zbog vlakana u njima, tj. hrani. Treba samo odstraniti kožu kod peteljke (tu se zbog ugla prskanja pesticiti i herbicidi najviše zadržavaju) i dobro oprati povrće i voće u prethodno navedenom rastvoru vode, soli i sirćeta (možete svemu dodati i malo sode bikarbone).
Vitaminima, pektinima i vlaknima, bogato je naše voće i povrće, i manje je prskano od uvoznog. Vlakna povrća i voća nabubre u našem organizmu i time pomažu varenju hrane, a vlakna će i da upiju sve ono loše iz hrane i izbaciti toksine iz organizma. Zato su poznate kure detoksikacije uz pomoć voća, upravo zbog bržeg izbacivanja toksina iz organizma, sposobnosti privalačenja teških metala, žućnih soli koje se stvaraju iz holesterola... i samim tim čiste organizam. Naravno, kafa, cigarete i loša ishrana ne mogu pomoći, već samo odmoći u celoj ovoj priči.
Zdrava ishrana, kao i dovoljan unos tečnosti, je neophodan uslov u očuvanju zdravlja. I da Vas podsetim: kafa je diuretik i pomoću nje više od šest puta više izbacimo tečnosti iz organizma. Zato je uvek uz kafu potrebno piti vodu, po nekoj logici 6:1 da bismo nadomestili tečnost u organizmu! Otuda i ono: "Kafu i vodu".
No, vratimo se na recept jela sa keljom, zimskim povrćem bogatim hlorofilom, vitaminima, mineralima i vlaknima - dakle svime onim što će nam pomoći uravnoteženju metabolizma i održanju imunog sistema u optimalnom stanju u ovo vreme prehlade i gripa. Stres, preterano konzumiranje alkohola, kafa, preterano korišćenje soli i šećera u ishrani crpe kalijum iz organizma, a najbolje ga nadomešćujemo zelenim lisnatim povrćem.

Jednu srednje veliku glavicu kelja presecite na pola i isecite središnji koren. Polovine isecite na krupnije komade, pa potopite u otopinu mlake vode, morske soli, malo sirćeta i malo sode bikarbone.
Dok kelj stoji potopljen u rastvoru, 1 kg crvenog, starog krompira dobro operite, oljuštite i isecite na kocke. Stavite u pliću šerpu, prelijte sa 5 supenih kašika nerafinisanog maslinovog ulja, posolite jednom kafenom kašikom morske soli i dinstajte pola sata u poklopljenoj šerpi, prvo na jačoj vatri koju ćete smanjiti kada postigne temperaturu ključanja.
U ne još sasvim pečen krompir, dodajte proceđen i još jednom opran kelj, dodajte 2-3 sitno sečena čena belog luka, 1/3 kafene kašike kurkume i dinstajte poklopljeno. Nakon desetak minuta otklopite i promešajte sada već malo svenuli kelj sa krompirom, poklopite ponovo i dinstajte još pola sata na laganoj vatri.
Servirajte toplo uz bogatu salatu od svežeg povrća.

Protected by Copyscape DMCA Copyright Search

Broj komentara: 9:

  1. znas sta volim najvise na tvom blogu, recepti zdrave hrane, malo njih znaju da to cene. Pozdrav...

    OdgovoriIzbriši
  2. Pa ovo ni ne radimo zbog onih koji ne cene, nego zbog ovih drugih ;) i sebe! Hvala na lepim recima!

    OdgovoriIzbriši
  3. Surac je skroz u pravu !!! Odlično draga!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Uvek sa posebnom pažnjom pročitam tvoje postove, jer sam inače zagovornik zdrave hrane. Hvala Sandra♥

    OdgovoriIzbriši
  5. Draga Jovana, draga Zora, hvala vam od srca! <3

    OdgovoriIzbriši
  6. Tu sam, čitam, učim, pamtim i kuvam :)
    Ma baš volim tvoje recepte...:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Postovana mila,svida mi se tvoj recept,ja radim slicno,kuvam krompir ,ne pecem ga,i ne dodajem kurkumu,a to mi bude prilog uz pecenu ribu !!!
    mnogo dobro,jedino mi je tesko naci domacu vrstu kelja,pa koristim kineski kupus koji se isto tako jako dobro uklopio u ovu kombinaciju !!!

    OdgovoriIzbriši
  8. @maslinka: draga, hvala, volim i ja tvoje recepte :)
    @Mirjana(Ruza123): kurkuma osim lekovitih svojstava, daje jelu poseban ukus i boju. Da, moze kineski kupus, naravno blitva ili zeleno zelje... Pozdrav i hvala na poseti!

    OdgovoriIzbriši
  9. Odlično pripremljen kelj i zahvalna sam ti za uvodni dio. Ja sam od onih koja ga je sklona iskuhavati da na taj način izvučem njegovu gorčinu a nesvjesna toga da izvlačim i sve što vrijedi pa i onaj njegov pravi okus. Kelj sa kuhanim krompirom mi je vrlo drag prilog jelu a kada je samostalno lagano jelo onda mu volim dodati komad dobrog sira.

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...