Da li ste znali da je luk jedno od malobrojnog povrća koje termičkom obradom oslobađa životno važne materije koje ova namirnica ne poseduje u sirovom stanju? U narodu se kaže za njega: "Povrće i začin i lek"! U makrobiotici je jedno od najzastupljenijeg povrća, a u savremenoj kuhinji je vekovima u skoro svim kulturama - nezamenjiva namirnica. Crni luk se tradicionalno koristi i u narodnoj medicini, pa tako je poznato da jača organizam, reguliše krvni pritisak, jača krvne sudove, sok od luka pomaže kod prehlada i gripa, vruć napitak od luka leči kašalj...
Supa koju Vam danas prezentujem slična je tradicionalnoj Francuskoj supi od luka, koja se smatrala jelom siromašnih, zbog jeftinoće njenih sastojaka.
Apsurd današnje civilizacije! Vraćamo se hrani siromašnih: raženom hlebu, hlebu od punog zrna, nerafinisanim namirnicama, kašama žitarica i jednostavnoj ishrani bez ili sa malo mesa.
Za svaki tanjir supe potrebna Vam je jedna srednje velika glavica crnog luka. Luk operite, oljuštite i sitno ga iseckajte, stavite u šerpu, dodajte nerafinisano maslinovo ulje, blago posolite morskom soli i dinstajte dok potpuno omekša i svene, tj. postane staklast, po potrebi dodajući po malo vode. Prelijte vodom (šolja = tanjir), prokuvajte, a na kraju malo začinite biljnim začinom koji inače koristite (Vetara začin - kontrolisan organski uzgoj), miso pastom i dodajte svež, sitno seckan peršun list.
Osvežavajuću supu servirajte sa proprženim kockicama domaćeg integralnog hleba i ako želite, biljnom pavlakom.
Izgleda jako fino a ovi tanjiri su me oborili s nogu ;)
OdgovoriIzbrišiRosenthal, draga ;) Pa kazem ja, apsurda, supa od luka u Rosenthal tanjirima :)))
OdgovoriIzbrišiJednostavno a zdravo!!
OdgovoriIzbrišiDivno Sandra!Za moju dragu blog prijateljicu nagrada od mene pa svrati:)
OdgovoriIzbrišiHvala ti Majo! Jos nemam takvu nagradicu! Hvala mnogo! <3
OdgovoriIzbriši