27. velj 2011.

Lisnate rolnice

Često posećujem dvojezični blog La casa de vainila i iznenađujuće je da nisam stigla ni jedan recept objaviti sa tog bloga! Par sam ih napravila, ali u brzini, kao i mnoge druge, nisam fotkala, pa tako ni objavila.
U mojoj kuhinji je najčešće opšte ludilo; to nam je najdraži deo kuće i svi se tu zadržavaju, unatoč prostranosti našeg životnog prostora. Imala sam kuhinju u kojoj sam bila izolovana, odvojena od centralnog dela kuće. Pre pet godina, renovirali smo kuću, a novu kuhinju izgradili na drugom kraju kuće... Postavljanje posta ovisi o vremenu, koncentraciji, bolje rečeno izostanku koncentracije. Prečesto mi se dešava da dok sklanjam jelo sa šporeta, zazvoni telefon, serviram držeći slušalicu na ramenu i pričajući... ili pričam sa gostima... i dok se okrenem, sve je pojedeno, bez fotkanja. Svakako, ne spadam u one "zen kuvarice", moj temperament mi to ne dozvoljava i uvek radim milion drugih sitnica dok kuvam. Lap top mi je obavezno za to vreme u kuhinji. Sledeći model mora da bude vodootporan! Foto-aparat jeste. Olympus waterproof. I stvarno jeste! Ja probala! Slučajno. A moj muž, dosetio se, pa kada mu se nešto jede, proprati to komentarom: "Pa dušo, to bi tako lepo izgledalo na tvom blogu!" A smislio je i kletvu: "Da Bog da ti žena postala blogerica! Haaahahah, da li to i Vaši muževi rade? Eto, vidite kako se lako zapišem i odem sa teme...
No, bliži se rok, završava igrica "FBI rukavice" i vreme je da pošaljem ulaznicu.
Izabrala sam Lisnate rolnice i nadam se da neću biti diskvalifikovana, jer sastojke koje ne koristim u svojoj ishrani, zamenjujem onima koje koristim, odstupajući malčice od originalnog recepta.
Danas nemamo goste, imam brdo hrane koja se treba pojesti za vikend, pa sam mere iz originalnog recepta prepolovila. Samlela sam pola kilograma pšenice i prosejala brašno, odstranivši višak mekinja, dva jaja izvadila iz frižidera (smanjila za jedno po receptu) i pripremila ostale sastojke.

U 1 dcl toplog mleka, potoplila sam 20 gr svežeg kvasca sa malo šećera i malo brašna i ostavila na toplom mestu. Kada se kvasac u posudi digao, dodala sam mu 1/2 kg brašna, jedno i po umućeno jaje (polovinu sam ostavila za završno premazivanje), zaravnjenu kafenu kašiku morske soli, 3 supene kašike nerafinisanog suncokretovog ulja, pomešala sve drvenom kašikom i postepeno uz dalje mešanje dodala 2 dcl mleka i ostavila na toplom mestu testo da se diže. Onda sam prebacila testo na pobrašnjenu dasku, još malo mesila i podelila testo na dva dela, pa svaki deo još na šest delova i dobila 12 jufkica. Rastopila sam 100 gr prečišćenog putera - Gi. Svaku jufkicu razvaljala sam oklagijom na veličinu tanjirića (palačinke), premazala ga puterom (poslednju ne!), i slagala jednu na drugu, dve hrpice po 6 "palačinki".
Hrpicu sam razvaljala na tanki pravougaonik veličine tepsije, posula ga mešavinom malo narendanog kačkavalja pomešanog sa malo milerama (gotovog nadeva po dve supene kašike), zarolala testo i isekla u pužiće širine 2 cm, slagala ih u tepsiju (na papir za pečenje) i isto ponovila sa drugom hrpicom.
Premazala sam svaki pužić sa ostatkom umućenog jajeta (a gde jaje, tu i susam i još malo soli) i pekla u prethodno zagrejanoj pečnici na 200 stepeni 20-ak minuta, dok se nisu zarumenili.

Gosti su ipak stigli, ne skroz nenajavljeni, ali ipak u po pečenja... i bilo je dosta za sve, puna tepsija vrućeg, zamamnog peciva! Ne bi bilo zgoreg da sam poštovala mere i umesila od celog kilograma brašna!

Protected by Copyscape Plagiarism Detector

4 komentara:

  1. Ha, ha, ha, dobra kletva:) Moram reći svome mužu, složit će se sa tvojim. Isti problem dok ja stignem s fotićem moji dečki sve pojedu! Koliko puta?!
    I ova tvoja malo dorađena verzija ovih rolnica je jak, jako dobra!

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Sandra, interesantan post, a slažem se sa Sandrom, i meni se često dogodi da ne stignem da uslikam nešto što sam planirala, nekad bude kasno, a nekad prosto i zaboravim. A ove troje lisnate rolnice su baš dobre...

    OdgovoriIzbriši
  3. Mislim da ce se i mom muzu svideti ova kletva ;)
    Rolnice zvuce jako fino i u ovom izmenjenom izdanju, a najvaznije od svega da su vam prijale i da ste ih u slast pojeli :)
    Hvala ti puno na ucescu u ovom krugu!
    Puno te pozdravljam

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlična priča....., a tek muževa "kletva", nasmijao me :)
    Odlična je i tvoja izvedba Mihaelinih rolnica, sviđa mi se ova verzija.

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...