Prezentujem Vam još jedno jednostavno, dobro, staro jelo koje svedoči o mudrosti domaćica koje su znale da izbalansiraju namirnice na ispravan način, spremajući žitarice sa povrćem i mahunarkama.
Naravno, mnogi od Vas koji čitate ovaj post, pripremaju rizi-bizi. No, pokušajte ga jednom spremiti sa integralnim pirinčem, na nerafinisanom ulju i sa prirodnim začinima!
Komadić od 20-ak cm debljeg struka prazuluka operite i sitno naseckajte. Stavite u šerpu, prelijte sa 3 kašike nerafinisanog maslinovog ulja i dinstajte, povremeno dodavajući malo vode, dok luk ne omekša.
Za to vreme, naseckajte na kockice dve šargarepe, pomešajte sa istom količinom zelenog graška i dodajte sve dinstanom praziluku. Dolijte malo vode, pola kafene kašićice morske soli, poklopite i dinstajte 10-ak minuta.
Šolju (3 dcl) običnog integralnog pirinča i dve supene kašike crnog pirinča* dobro operite pod mlazom vode i dodajte povrću. Dosolite sa još pola kafene kašićice morske soli, dodajte trećinu k.kašićice đumbira u prahu i malo kari začina i dve šolje vode.
Poklopite i kuvajte 45 minuta uz povremeno mešanje.
*Organic crni pirinač: Ima više minerala od ostalih vrsta pirinča i dobar je za hladnije dane jer uspeva da zadrži toplotu u unutrašnjosti tela. Jača bubrege i bešiku.
(prepisano sa ambalaže Crnog pirinča, uvoznik Bio Špajz, Beograd)
Izgleda odlično i sigurno ću rizi-bizi koje inače volim jednom pripremiti i u ovoj kombinaciji i na ovaj način !
OdgovoriIzbrišiProbaću svakako, baš imam integralnog pirinča i iskoristiću ga za rizi-bizi po tvom receptu. Zaista je integralni ukusniji od glaziranog...
OdgovoriIzbrišiobožavam rizi bizi. Super je ova integralna verzija!!
OdgovoriIzbrišiKad sam se "osamostalila" to je bio jedan od prvih recepata koji mi je mama slala (jer u to vrijeme kuhanje i ja baš nismo bili na ti)
Jako volim integralni pirinac, a obozavam rizi-bizi... Moracu isprobati rizi-bizi u ovoj varijanti!
OdgovoriIzbrišiOdlično! Ovo ću isprobati prvom prilikom..
OdgovoriIzbrišiOdlično, ja volim integralnu rižu griz i tjesteninu. Ne onoliko koliko bih htjela ali polako uvodim na mala vrata :)
OdgovoriIzbrišiHvala vam na poseti i komentarima. Ako niste jos, probajte!
OdgovoriIzbriši