U narodnoj medicini se koristi biljka za čaj, a plod za pripremu lekovitih kaša i ostalih jela.
Našem telu daje neverovatnu energiju, tako da je Džordž Osava (smatra se jednim od rodonačelnika savremene makrobiotike) savetovao: "Ako želiš da ti dete bude sklono učenju, ne daj mu heljdu!"
Sve ove činjenice Vam iznosim u nadi da ćete u Vašu ishranu uvrstiti i ovu zdravu namirnicu koja je vrlo korisna kod oboljenja krvnih sudova, visokog krvnog pritiska, reumatizma, dijabetesa, poremećaja u digestivnom traktu, loše krvne slike, kao i kod posledica zračenja i hemoterapije.
Savet plus: od integralnog heljdinog brašna umešanog u pastu sa maslinovim uljem, možete sami uraditi fantastičan piling za lice i telo - idealan u ovim proletnjim danima!
Recept za supu
Na kašiki susamovog ulja dinstajte sitno secaknu glavicu crnog luka (na tanjir supe je mera: pola male glavice crnog luka). Dodajte po tanjiru jednu supenu kašiku oljuštenog zrna heljde i seckane celerove stabljike. Na pijacama se udomaćio "američki" celer koji rado koristim u ovakvim jelima, a u bašti imam i domaći celer koji je neuništiv i njegov list stavim na kraju kuvanja.
Začinite morskom soli i Vašim uobičajenim začinima, podlijte vodom i kuvajte dok heljda ne omekša uz povremeno dodavanje vode da ogrezne. Na kraju dodajte vode koliko Vam je potrebno (mera: kašika heljde - tanjir vode), pustite da provri, a pre serviranja supi dodajte sitno seckanog peršunovog i celerovog lista.
Celer u mojoj bašti - Oljušteno heljdino zrno
volim heljdu, odličan recept!
OdgovoriIzbrišiSuper recept draga ! Do sada nisam jela supu sa heljdom ali deluje ukusno pa bi vredelo probati! :-)
OdgovoriIzbrišiVoli kod tebe uvek nadjem, zanimljive recepte. Pozdrav...
OdgovoriIzbriši@Tamara: super je, jednostavan je i dobar.
OdgovoriIzbriši@Jovana: probaj, zaista je ukusna.
@Miodrag: hvala. Pozdrav!
Divna je!!!
OdgovoriIzbrišiZdrava supica, predivno izgleda...
OdgovoriIzbrišiDivan recepat, i nadasve zdravo. Odlicno!!!
OdgovoriIzbrišiovdje je heljda ili hajdina sasvim obična i jako draga namirnica. Bilježim tvoju juhicu, jako mi se sviđa, celer i heljda su odlična kombinacija! Da znaš, često radim onu tvoju juhu s prosom - postala je sastavni dio naših menija!
OdgovoriIzbrišiMariana, Zora, Tanja, hvala!
OdgovoriIzbriši@Κάθαρσις: Hvala na lepim recima. Takav komentar mi je najnajnajnajdrazi, kada neko proba i jos uziva! :) Sto se heljde tice, u Srbiji se jako retko nalazi, a jos redje jede.
Nisam heljdu nikad probala, stvarno moram što prije isprobati ovaj tvoj recept, pa da i to promijenim :)
OdgovoriIzbrišiDraga Marina, pratim od pocetka tvoju zanimljivu avanturu. Pokusaj uvrstiti zitarice u svoju svakodnevnu ishranu. Ako ti pomogne neki od mojih recepata, bice mi drago. Istraj u namjeri! Pozdrav!
OdgovoriIzbriši