12. ožu 2011.

Tortilje od pšenice

Tortilje se najčešće rade od kukuruznog brašna, ali ih često radim i od pšeničnog ili od mešavine brašna. Često u prodavnici posegnem za onim vakumiranim, no kada pročitam deklaraciju prepunu Eeeee, brže ih vratim. Uvek ih radim sveže, ali ih je moguće i zamrznuti. No, kako imam kućni mlin za mlevenje žitarica i kako svakodnevno radim nešto od brašna, uvek imamo u kući peciva, hleba ili pogače, tako da nemam potrebe za zamrzavanjem. Tortilje kada se ohlade, postanu čvrste, pa ih isečem pizza nožem na trouglove i mogu se grickati još dan ili dva.


U posudi za merenje izmerite pola litre integralnog pšeničnog brašna (ako baš volite meriti, to je oko 300 gr brašna), prosejanog od viška mekinja (još uvek će ih ostati dovoljno da bi se smatralno zdravim, ali će testo biti podatnije i mekše). Stavite brašno u sud za mešanje, dodajte brašnu na vrh noža sode bikarbone i zaravnjenu k.k. morske soli. Dodajte 1 dcl nerafinisanog maslinovog ulja i polako dodajte 100 ml tople vode, mešajući drvenom kašikom. Testo će se vrlo brzo formirati u kuglu koja se ni malo ne lepi za posudu. Ostavite testo na sobnoj temperaturi oko 1,5-2 sata.
Testo premesite na dasci, podelite na pola, pa svaku polovinu još na pola... na 8 delova. Rukama oblikujte kuglicu i razvaljajte je tanko valjkom na pobrasnjenoj dasci, kao palačinku.
Pecite u zagrejanom tiganju na srednjoj vatri, bez dodatne masnoće - sa jedne i druge strane, kao palačinke, trudeći se da Vam ne zagore i slažite pečene jednu na drugu na tanjir i prekrijte platnenom salvetom da se ne ohlade i da ostanu savitljive.


Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool

4 komentara:

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...