Konačno smo dočekali i kraj zime. Dosta mi je zimskih jela! Ali, na pijaci još nema pravog domaćeg povrća, pa sam se ovog puta vratila sa avokadom i napravila predjelo od njega. Namaz od avokada je meksičko jelo, koje se udomaćilo i u našim krajevima, verovatno zato što, kao i ostala lako prihvaćena jela, ne odudaraju od naših tradicionalnih ukusa. Ovo je izuzetno hranjiv i zdrav namaz i lak je za pripremu. Navodno su ga pripremali još stari Asteci, a kasnije se udomaćio i u Španiji (kao Guacamoles).
Avokado dobro operite, prepolovite (zasecite ga do pola, jer u njemu je velika koštica), viljuškom izdubite meso, koru bacite. U tanjiru, viljuškom, meso avokada usitnite, prethodno ga prelivši sa sokom pola limuna. Dodajte 2 čena sitno seckanog belog luka, malo morske soli i devičanskog maslinovog ulja i dobro promešajte.
Pre služenja neka se malo još hladi u frižideru. Servirajte kao predjelo u tortilji, dodavši pred serviranje seckani sušeni paradajz (u biljnom ulju).
Ukusno, zdravo i jednostavno za napraviti :D.
OdgovoriIzbrišiHvala Lenka! Ma zaista je prejednostavan recept, od kada imam blog razmisljam da li da ga uopste objavim. Prevagnulo je to sto mi se svidela fotka ;)
OdgovoriIzbrišiZaista jednostavno i zdravo!!
OdgovoriIzbrišiObožavam avokado i spremam gana razne načine. Samo mi je problem kada hoću da ga kupim za goste nikada da potrefim stepen sazrevanja koji će biti perfektan za to veče, tj. uek je ili prezreo ili treba nedelju dana da se čeka da sazri.
OdgovoriIzbrišiGuacamole obožavam, dapače, uvijek se na njega navučem i obavezno radim svaki tjedan. Ja unutra stavim jalapeno ili chili papričicu, sok limete i obavezno tucani korijander. Maslinovo ulje nikada, s obzirom da je avokado dovoljno "mastan". Što se jednostavnosti recepta tiče, ništa nije tako jednostavno kada se treba pripremiti, stoga su ovakvi recepti itekako potrebni (i ja sam objavila dva jednostavno recepta s avokadom).
OdgovoriIzbrišii ja obožavam avokado, ali nekako ga ne kupujem dovoljno, kao da zaboravim na njega pa se svaki put kad ga probam ponovo prisjetim..morat ću ga češće kupovati :) Fantastičan recept, jako mi se sviđa ovo!
OdgovoriIzbrišiHvala vam na poseti i komentarima.
OdgovoriIzbriši@Κάθαρσις: Da, ovo je samo osnovni recept, i ja stavljam papricicu (ako uvecas donju sliku, videces), ali nisam napisala, zaboravila sam u odusevljenju otkrica kombinacije sa paradajzom, susenim u biljnom ulju! Probacu i sa limetom, toliko se tesko ovde nabavlja da sam sa njom uvek u deficitu. Mislim da limun ili limeta obavezno mora da se stavi, da ne pocrni. Kao i u banane.
Odličan namaz, pravac tefter :)
OdgovoriIzbrišiOdličan i jednostavan namaz od avokada , sviđa mi se ! Ja ga slabo koristim u prehrani iako se trudim češće ga uvesti, osim što je zdrav uvijek se sa njime može napraviti neki ovakav fini namaz. Uz tvoje domaće tortilje vjerujem da si bila oduševljena dobivenim !
OdgovoriIzbriši@Aleksandra: javi kako ti se svidja.
OdgovoriIzbriši@Branka: Mi ne jedemo meso niti bilo kakve fabricke prizvode, kupovne namaze i slicno, pa onda sama radim svasta, svakakve namaze od povrca, zitarica i svega sto mi dodje pod ruku. A cuj, u tortiljama - pa moram biti odusevljena! ;)