26. ožu 2011.

Heljdina supa sa celerom

Heljda je tradicionalna osnovna žitarica u Sibiru, Rusiji, Poljskoj i nekim drugim delovima Evrope i Srednjoj Aziji, nepravedno zapostavljena u kuhinji našeg podneblja. Raste u planinskim predelima. Zrno joj je lako prepoznatljivo - trouglasto i najotpornija je od svih žitarica. Sa botaničkog stanovišta heljda priprada zeljastom povrću, i ako je neki ubrajaju u voće. Nazivaju je i pseudo-žitaricom, no ostavimo to za raspravu nekom drugom. Za nas je važno to da ima najviše ugljenih hidrata, proteina (kvalitetnijeg od proteina žitarica) i biljnih ulja. Takođe, sadrži vredne minerale: kalijum, fosfor, kalcij, magnezijum, natrijum i gvožđe... Od vitamina sadrži najviše B1, B2 i D vitamin. Naravno, bogata je i hranjivim vlaknima.
U narodnoj medicini se koristi biljka za čaj, a plod za pripremu lekovitih kaša i ostalih jela.
Našem telu daje neverovatnu energiju, tako da je Džordž Osava (smatra se jednim od rodonačelnika savremene makrobiotike) savetovao: "Ako želiš da ti dete bude sklono učenju, ne daj mu heljdu!"
Sve ove činjenice Vam iznosim u nadi da ćete u Vašu ishranu uvrstiti i ovu zdravu namirnicu koja je vrlo korisna kod oboljenja krvnih sudova, visokog krvnog pritiska, reumatizma, dijabetesa, poremećaja u digestivnom traktu, loše krvne slike, kao i kod posledica zračenja i hemoterapije.
Savet plus: od integralnog heljdinog brašna umešanog u pastu sa maslinovim uljem, možete sami uraditi fantastičan piling za lice i telo - idealan u ovim proletnjim danima!

Recept za supu
Na kašiki susamovog ulja dinstajte sitno secaknu glavicu crnog luka (na tanjir supe je mera: pola male glavice crnog luka). Dodajte po tanjiru jednu supenu kašiku oljuštenog zrna heljde i seckane celerove stabljike. Na pijacama se udomaćio "američki" celer koji rado koristim u ovakvim jelima, a u bašti imam i domaći celer koji je neuništiv i njegov list stavim na kraju kuvanja.
Začinite morskom soli i Vašim uobičajenim začinima, podlijte vodom i kuvajte dok heljda ne omekša uz povremeno dodavanje vode da ogrezne. Na kraju dodajte vode koliko Vam je potrebno (mera: kašika heljde - tanjir vode), pustite da provri, a pre serviranja supi dodajte sitno seckanog peršunovog i celerovog lista.

Celer u mojoj bašti        -        Oljušteno heljdino zrno

Protected by Copyscape Online Plagiarism Check

Broj komentara: 11:

  1. Super recept draga ! Do sada nisam jela supu sa heljdom ali deluje ukusno pa bi vredelo probati! :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Voli kod tebe uvek nadjem, zanimljive recepte. Pozdrav...

    OdgovoriIzbriši
  3. @Tamara: super je, jednostavan je i dobar.
    @Jovana: probaj, zaista je ukusna.
    @Miodrag: hvala. Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  4. Divan recepat, i nadasve zdravo. Odlicno!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. ovdje je heljda ili hajdina sasvim obična i jako draga namirnica. Bilježim tvoju juhicu, jako mi se sviđa, celer i heljda su odlična kombinacija! Da znaš, često radim onu tvoju juhu s prosom - postala je sastavni dio naših menija!

    OdgovoriIzbriši
  6. Mariana, Zora, Tanja, hvala!
    @Κάθαρσις: Hvala na lepim recima. Takav komentar mi je najnajnajnajdrazi, kada neko proba i jos uziva! :) Sto se heljde tice, u Srbiji se jako retko nalazi, a jos redje jede.

    OdgovoriIzbriši
  7. Nisam heljdu nikad probala, stvarno moram što prije isprobati ovaj tvoj recept, pa da i to promijenim :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga Marina, pratim od pocetka tvoju zanimljivu avanturu. Pokusaj uvrstiti zitarice u svoju svakodnevnu ishranu. Ako ti pomogne neki od mojih recepata, bice mi drago. Istraj u namjeri! Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...