6. velj 2011.

Pogačice sa pivom

Moj tata sam, iz hobija, pravi vino i uvek iz Zagreba donesem nekoliko flaša divnog domaćeg vina od grožđa i kupina. Tata voli ponekad popiti i čašu piva i tako smo u razgovoru izrazili zajedničku želju da pokušamo napraviti domaće pivo. Pretražila sam po internetu, slala tati linkove i ustanovili smo da to nije baš tako jednostavno kako nam se u razgovoru činilo.
Ja pivo mogu da popijem kada su velike vrućine i ako sam gladna, a tata pije pivo samo nakon ručka. Ne znam zašto, ali čim stavim prvi zalogaj u usta, pivo mi je užasno! A on tek tada uživa! Ali, zato pivo volim u testu, često u pohovanju umesto jaja koristim pivo ili za japansku tempuru (povrće pečeno u dobokom ulju, prethodno umočeno u testo poput onoga za palačinke, gde takođe umesto jaja koristim pivo). Sa pivom sam radila i neke "Pijane štanglice" koje mnogo volimo. Kada sam videla Jovanin recept za ove pogačice, odlučila sam da ih napravim.

Belo brašno sam zamenila integralnim, sveže mlevenim pšeničnim brašnom, koje sam jednom prosejala kroz krupno sito i odvojila od najkrupnijih mekinja. Sa kukuruznim brašnom sam isto učinila i krenula da radim pogačice dalje po Jovaninom receptu.
U posudi za mešanje, pomešala sam obe vrste brašna (300 gr pšeničnog i 200 gr kukuruznog integralnog brašna) i dodala 1/2 kafene kašićice sode bikarbone (zamenila sam prašak za pecivo, jer ga ne koristim). U drugoj posudi pomešala sam 1,5 dcl piva, 1 dcl nerafinisanog suncokretovog ulja, 150 gr sitnog svježeg sira i 1 kafenu kašićicu morske soli i svemu tome polako dodala sadržaj prve posude mešajući drvenom kašikom. Kada mi je preostalo još dve, tri kašike brašna, dodala sam kafenu kašićicu origana, preostalo brašno i nastavila mesiti rukom u posudi. Za tren sam dobila podatno, ni malo lepljivo testo koje sam pokrila krpom i ostavila da se odmara 30 minuta (nakon 15 min. sam ga jednom premesila).
Istesla sam testo na pobrašnjen pult, još jednom ga premesila, a onda razvaljala oklagijom na 1 cm debljine, modlicom sekla zvezdaste oblike i stavljala ih u tepsiju podloženu papirom za pečenje. Nekoliko puta sam premesivala okrajke testa sve dok nisam napunila tepsiju zvezdicama.
Premazala sam ih umućenim jajetom, posula lanenim semenom (susam nisam trenutno imala), još malčice posolila i stavila peći na 200 stepeni (u prethodno zagrejanu pećnicu) manje od 15 minuta, dok nisu porumenile.

I na kraju da zahvalim Jovani na još jednom odličnom i lakom receptu! Ne sumnjam da su njene pogačice sa belim brašnom izvrsne, ali ova moja integralna varijanta je fantastična!
U svakom slučaju, često ću raditi ove pogačice! A da mi je znati, zašto se ne servira gostima u kafićima ovako ukusne pogačice? Možda bi se onda i ja odlučila češće piti pivo!
Naravno, ovo može biti i odličan doručak uz čašu jogurta.





Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool

Broj komentara: 10:

  1. O DRAGA MOJA SANDRA HVALA JOŠ JEDNOM NA POVERENJU !!! :-* Tvoja intergalna varijanta je SJAJNA a pogačice izgledaju FANTASTIČNO !! U pripremi imam par slanih grickalica sa integralnim brašnom ali nikako da dođu na red od slatkiša :-D !!! Hvala još jednom i prijatno (ako je jutros ostala koja :-D ) !!! :-))

    OdgovoriIzbriši
  2. Jovana, bas mi se svidjaju mnogi tvoji recepti. Imamo slican ukus, pa uvek pronadjem nesto zgodno za eksperimentisanje po kuhinji. Ostalo, taman za dorucak. Hvala! :-D

    OdgovoriIzbriši
  3. Pogačice su ti fenomenlane, i ja jako volim tijesta s pivom imaju posebno primamljiv okus. super si ovo napravila! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako ukusnoooo, sad bih gricnula koju:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Sjajne su i integralne!Super Sandra:))

    OdgovoriIzbriši
  6. Draga Sandra, obožavam pivo i obožavam pogačice! Blago nama dok nam tako zlatna glavica i zlatne ruke predlažu ovakva fina i zdrava jela. Sa nastavi! Preporučiti ću tvoj blog i osobno iskušati recept. Mama Šmigulin

    OdgovoriIzbriši
  7. Pogacice izgledaju tako primamljivo!!! Divna i originalna je ideja da pogacice napravis u obliku zvjezdica...Sjajno!

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...