9. lis 2010.

Pita sa kruškama

U dvorištu imamo staro drvo kruške. Drvo je posadila baka mojeg supruga i svake godine toliko rodi da se polomi neka od grana. Ne prskamo je, a jedina briga o njoj je da na proleće okrečimo njeno stablo i naravno, da sakupimo bogati urod.
Počinje da bogato rodi nekako u ovo vreme i mislim da se zove Limunka; verovatno zbog svoje limun žute boje koju postignu plodovi u doba pune zrelosti, koji je sa prvim mrazom. Plod ne može dugo da stoji, te naši oktobarski gosti izlaze iz dvorišta sa po dve kese pune zrelih krušaka.
Koristimo i još nepotpuno zrele kruške koje padnu sa stabla i pravimo sveže sokove, kompote, džemove, razne kolače, a od prošle godine sam smislila i ovu jednostavnu pitu od krušaka koja je bila totalni hit na listi prošlogodišnjih mojih recepata.

Potrebno Vam je 300 gr sveše mlevenog integralnog pšeničnog brašna koje posolite sa prstohvatom morske soli. Utrljajte dlanovima 100 gr sojinog margarina u brašno (trljajte dlanovima margarin dok se potpuno ne pomeša sa brašnom, odnosno dok se celokupna smesa ne pretvori u grudvice). Dodajte 1 dcl ledene vode i umesite čvrsto testo. Formirajte ga u kuglu i stavite u okruglu tepsiju za pečenje pite (kalup - tepsija promera 30 cm) i pritišćite dlanovima, ravnomerno ih pomerajući, dok testo u tankom sloju ne prekrije celo dno tepsije; rubove možete malo da podignete da fil ne bi zagoreo na tepsiji (možete staviti papir za pečenje, ali ja ne stavljam; zavisi od čega je kalup).
Ovo je moj neutralni recept za testo pite, tj. radim ga i za slatke i slane nadeve.
Ogulite 5-6 kruški (kruške treba da budu čvršće) i isecite na krupnije kockice (otprilike 1,5 x 1,5 cm). Stavite kockice kruške u činiju, pospite sa šoljom smeđeg šećera i dve supene kašike brašna (da popije sok), dodajte i pola kafene kašike cimeta i pola kafene kašike đumbira u prahu (ili malo sveže mlevenog đumbira) i sve dobro pomešajte.
Sve to istresite na testo pite. Učiniti će Vam se previše, ali ne brinite, jer ce u toku pečenja da "legne".
Stavite u prethodno maksimalno zagrejanu pečnicu i smanjite na 180 stepeni i pecite 40 min dok kruške potpuno ne omekšaju.
Poslužite pitu za doručak, međuobrok, desert nakon ručka ili večeru.


Protected by Copyscape Web Plagiarism Detector

Broj komentara: 6:

  1. Dobru krišku nisam godinama probala. Više ih i ne kupujem pošto su tvrde i nikakve. Odlična pita, jednostavna ukusna. Ovaj đumbir mi je super dodatak. Ja bi dodala malo oraha!

    OdgovoriIzbriši
  2. Volim djumbir i cimet u kombinaciji! Naravno da mogu i orasi. Ovo je samo jedna od varijanti koju sam jucer na brzinu napravila. Kao sto rece nasa Laka kuharica: "Recept je samo tema za uvijek drukčiju izvedbu"! To mi je omiljena uzrecica!

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlična pita, imam kruške u dvorištu, moram probati. Doduše, neću koristiti svježe mljeveno integralno brašno, ali imam ono kupljeno. Sve ostalo - super, osim sojinog margarina. Soja se pokazala kao vrlo loša i opasna namirnica puna teških metala, a margarin još i gori (američka izmišljotina).

    OdgovoriIzbriši
  4. Preije nekoliko godina moj tata je uz kuću posadio 4 stabla krušaka, svake godine odlično rode. Ne prskamo ih ni pod razno, jer ako ćemo prskati onda takve možemo i kupiti na tržnici.
    Obožavam kruške, no do sad nisam radila nikakvi kolač s njima, napravila sam pekmez, marmeladu i naravno većinu smo pojeli

    OdgovoriIzbriši
  5. Moja je greska. Sojin maslac retko koristim, pa sam greskom napisala margarin. Na pakovanju pise Sojin a la Maslac, proizvodjac je Macrobiotic Beograd (link: http://www.biospajz.rs/katalog/maslac-od-soje-250-gr.html ). Ukusom podseca na pravi starinski putar. U svakodnevnoj ishrani ne koristim hidrogenizovane biljne masnoce, ali ponekad ih koristim u pripremi nekih jela. Tako sam i u ovoj piti, zamenila obican margarin ili maslac, sojinim, i dobro je ispalo. Naravno, moze i sa obicnim maslacem, koji radije koristim nego margarin.
    Insistiram na sveze mlevenom brasnu, jer brasno, tj. mlevena zitarica oksidira i propada na vazduhu kao i svaka namirnica. Kao sto svezi vocni sok vremenom gubi vrednost, tako i brasno nakon nekoliko dana gubi vrednost. Ali nije stetno i svakako je bolje od belog brasna.
    Sto se soje tice, protein soje je najslicniji ljudskom proteinu od svih biljnih proteina i svakako je preporucljiv za ishranu, a fermentisani proizvodi soje (tofu) pripada izuzetno zdravim namirnicama kojima se pripisuje i lekovito svojstvo.
    Naravno, i tu postoje zloupotrebe, kao preterano koriscenje pesticida i herbicida, zagadjenost zemljista i GMO. I bilo koja druga mahunarka, voce ili povrce moze isto tako biti zagadjeno, ali zbog toga ne mozemo reci da je neka namirnica losa.
    U svakom slucaju, probajte pitu od krusaka.

    OdgovoriIzbriši
  6. Nina, ni meni do prosle godine nije palo na pamet da radim kolace sa kruskama. Vocni kolaci nisu moj omiljeni slatkis. Slucajno sam dosla na ovu ideju i bilo je jako fino. Super je sto imate kruske u dvoristu, slazemo se u pogledu sa prskanjem. To je moj rezon i u vezi pripreme zimnice. Prosto mi nije jasno, sto da radim zimnicu punu konzervansa, vinobrana, salicila, sa esencijom sirceta... i svime onim sto se obicno koristi u tradicionalnim receptima. Bice mi drago da javite kako Vam je ispala pita i da li Vam se svidja.

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...