12. lis 2010.

Pečena paprika sa pikatnim majonezom

Dugoljaste i mesnate paprike, zelene ili crvene boje, dobro operite i osusite. Nožem skratite peteljku i zasecite pri dnu. Poslažite paprike u tepsiju. Pecite 60 min u prethodno zagrejanoj pečnici na 180 stepeni. Ostavite paprike da se ohlade; onda odstranite peteljke, semenke i ogulite paprike. Ovako pečenu papriku možete poslužiti odmah ili je zamrzuti i po potrebi koristiti u toku zime.

E sada dalje sledi fantastični i sada, ne više, tako tajni recept mog druga Voje. Ne znam da li bi ga definisala kao sos, majonez, namaz... Možda sam nešto izostavila iz njegovog originalnog recepta, ali ispadne mi uvek sjajno!
Očistite veću glavicu belog luka i štapnim mikserom, u dubokoj uskoj posudi, sitno ga iseckajte. Posolite 1 kafenom kašikom morske soli, dodajte supenu kašiku jabučnog sirćeta i dalje mešajući štapnim mikserom, dodajte "kap po kap" nerafinisanog maslinovog ulja. Ja obično dobijem oko 2 dcl pikantnog, divnog i gustog sosa koji podseća na vrlo čvrsti majonez.
"Majonezom" premažite paprike ili ga servirajte uz već pečene paprike.


Ovaj sos je idealan i za ukrašavanje sendviča ili raznih posluženja; "ofarbajte" ga sa malo cveklinog soka ili soka šargarepe, sve u zavisnosti boje koju želite da dobijete.
Takođe, ukoliko Vam nešto preostane sosa od belog luka, možete ga mešati sa bilo kojom prethodno kuvanom i u blenderu usitnjenom mahunarkom (pasulj, oljušćeni bob, naut ili sočivo) - dobićete izuzetno ukusan i zdrav namaz!
Ako želite, po potrebi "majonez" možete razrediti sa dodatim sirćetom i tako dobiti izvrstan preliv svežim salatama.

Protected by Copyscape Plagiarism Check

Broj komentara: 8:

  1. Verujem da je preukusno:) Zabeleženo, pa ćemo probati:)

    OdgovoriIzbriši
  2. A je, preukusno je! Samo treba biti umjeren sa lukom! Posle u kadu, malo mirisne kupke da se moze sutra van iz kuce :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Draga Gospodjo Milovanović,ovo je najlepši vegetarijanski sos ili majonez koji sam probao i odlično ide sa pečenim paprikama i sa pečenim ljutim papričicama.Ja sam gurman a i moja supruga tako da smo baš oduševljeni ovim receptom.Samo nastavite tako i sve pohvale!Zoran

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala na komentaru. Zasluge za recept pripadaju nasem dobrom prijatelju i svakako cu mu preneti Vase impresije! Pozdrav Vama i familiji, Sandra.

    OdgovoriIzbriši
  5. ovakvu vrstu umaka nisam nikad probala, a zvuči stvarno preukusno

    OdgovoriIzbriši
  6. Nina, meni je umak poootpuno fenomenalan, jer inace ne podnosim beli luk ukoliko nije termicki obradjen. Ovo je jedini nacin da ga jedem i jos uzivam! Primena mu je mnogobrojna, jeste malo pipkavo dok ocististis beli luk, ali moze dugo stajati u frizideru i moze se koristiti i za druga jela.

    OdgovoriIzbriši
  7. ovo me podsjeca na aioli kojeg jako volim. dodatak kojeg svjezeg zumanjka iz bio uzgoja bi ga samo popravio.:) ako ga zelis razrijediti mozes na kraju umijesati stapnim mikserom nekoliko zlica vruce vode. time se dobije laganija i barsunasta majoneza.:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Snjezana, naravno, moze se dodati zumanjak, no ja izbegavam jaja kada god to mogu. Osim toga, ne moze se onda koristiti duze vreme. Ja dobijenu smesu drzim dugo u frizideru i razredjujem po potrebi, u zavisnosti kada i za sto mi treba (kao u npr. postu Brusketi). Takodje, dodajem ga varivima, domacim namazima... Varijacije su brojne!

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...