16. srp 2011.

Musaka od vinove loze i vrganja

Ako imate lozu u dvorištu, znate da je treba često orezivati. List loze je izuzetno zdrav i ako lozu ne prskate, kao što je ja ne prskam u našoj bio-bašti, list možete da koristite u ishrani. Mlado lišće, sa vrha možete koristiti za sarmice ili ga dodavati sezonskim salatama i miksati u sveže ceđenim sokovima, a ovog puta sam napravila musaku. Takođe, list vinove loze možete osušiti u hladu i koristiti ga za spravljanje čaja koji je odličan saveznik u borbi protiv celulita (poboljšava cirkulaciju), uz naravno - zdravu ishranu.
Što se mera i omera tiče, kao i u većini ostalih mojih recepata, nisu presudno važne, budite kreativni i rukovodite se zdravim razumom.
Idemo na recept:
Opetite pod mlazom vode mlado lišće vinove loze i ostavite ga u cediljci.
Potopite u vruću vodu suve šumske vrganje.
Naseckajte crni luk na kolutove ili rezance.
U vatrostalnu, nerafinisanim maslinovim uljem podmazanu posudu, slažite red lista vinove loze, red isečenog luka, red pečurki, dok ne završite sa celokupnom količinom namirnica.
Na kraju, dodajte preko svega još malo kvalitetnog maslinovog ulja, blago posolite morskom soli, pobirerite, dodajte i malo đumbira i kurkume, poprskajte malo vodom da bi začini skliznuli sa lišća i stavite u pećnicu poklopljeno da se krčka jelo na 180 stepeni 40-ak minuta.
Izvadite iz pećnice, otklopite i prelijte umućenim jajetom sa domaćim kefirom i vratite u pećnicu otklopljeno da se zapeče 10-ak minuta.
Ovu aromatičnu musaku servirajte uz integralni pirinač ili toplu domaću pogaču.

Protected by Copyscape Web Plagiarism Scanner

Broj komentara: 7:

  1. jako zanimljivo, nisam znala da se listovi vinove loze mogu upotrebljavati na ovaj način. Vjerujem da je ukusno!

    OdgovoriIzbriši
  2. E, bas se radujem tvom novom postu... Lep predlog za letnju klopu, ukusno, hranljivo, mmmmm. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo je prava stvar! Na žalost, nemamo više ni jedan trs vinove loze, a ne dolaze u obzir ni listovi sa susjednih jer ovdje ljudi vrlo ozbiljno shvaćaju uzgoj grožđa, pa redovito prskaju. Tako da, na žalost, ne znam kako bih i kada ovako nešto probala. A zaista me mami, volim ovakva jela.

    OdgovoriIzbriši
  4. Wow:0Nesto novo i izaziva.Takve recepte je lepo videti ovuda.Da ne kazem narocito nama ljubiteljima pecurki:)
    Kod mene na blogu je u toku nagradna igra da proslavimo mog 100tog citaoca.Ucestvovati je alko i svi su dobrodosli.Nagrada su dva lepa kuvara:)
    Dodji ovde:http://dzolistic.blogspot.com/2011/07/hip-hip-hooray-i-have-passed-hundred.html

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo nisam znala!! Hvala što si podijelila s nama.. Imam vinove loze koliko oćeš, a lišće je uvijek išlo u smeće.. Nisam ni znala da se može iskoristiti za puno lijepih stvari!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo je čista delicija ! Na žalost nemam baš mogućnosti doći do listova vinove loze koje bih mogla ovako iskoristiti, no u svakom slučaju recept ću zabilježiti, jer nikada se ne zna :)
    Odlično !

    OdgovoriIzbriši
  7. @Tamara: Nisam ni ja znala ;)

    @Nale: Je, fino je, pozdrav i tebi!

    @Κάθαρσις: pa mozes posaditi, jednu lozu samo za sebe :)

    @Dzoli: na zalost draga, kazem na zalost zbog krasnih poklona, odavno sam tvoja citateljka. Krasan ti je blog i bas lep gest. Pozdrav!

    @Marina: javi kako ti je ispalo, nama je ostalo i za drugi dan, nisam podrejavala, samo sam promenila prilog i bilo je prefino!

    @Branka - byB: ma uspeces da nabavis, samo sacuvaj recept.

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...