Ako ste pratili razvoj ovog bloga, mogli ste da primetite da kombinujem u ishrani zdrave začine, kako naše tradicionalne, tako i one koji nisu sa našeg životnog podneblja.
O razlici između kuhinjske i morske soli verovatno već dovoljno znate, a za ovaj put sam izdvojila jednu interesantnu činjenicu koja govori o važnosti kombinovanja začina. Da li ste znali da kurkuma u kombinaciji sa biberom pojačava svoja pozitivna dejstva i do 2.000%!!! Tu informaciju možete pronaći u Njujork Tajmsovom bestseleru, knjizi čiji je autor doktor medicine David Servan-Schreiber: Anticancer, A New Way of Life. U knjizi su takođe objavljeni i rezultati najnovijih naučnih istraživanja o pozitivnom učinku nerafinisanih ulja, raznih začina, zelenog čaja i ostalih korisnih namirnica, uz mnoštvo praktičnih saveta; knjiga je svakako preporučljiva za čitanje svima koji imaju interesovanja iz oblasti zdravlja.
O vrednostima nauta (slanutka) sam već pisala u ovom blogu, a ovaj obrok sam proteinski izbalansirala upravo tom kvalitetnom mahunarkom. Naravno, najbolje je koristiti suvi naut i izbegavati onaj konzerviran. Suvi naut se dobro opere i potopi preko noći u vodi (u odnosu: 5 delova vode i 1 deo nauta), sutradan ispere pod mlazom i kuva u 3 puta većoj količini vode u ekspres loncu. Može se tako kuvan i oceđen držati nekoliko dana u frižideru. Koristite ga za ukusne čuftice, namaze i pripremu ostalih zdravih jela.
Na nekoliko kašika nerafinisanog maslinovog ulje prodinstajte sitno seckanu glavicu crnog luka, dodajte jednu šargarepu nasečenu na kolutiće. Svemu dodajte šolju kuvanog nauta i dopunite šerpu (od 2l) seckanim slatkim kupusom. Začinite morskom soli, đumbirom u prahu, kurkumom i pobiberite sveže mlevenim biberom.
Dinstajte u poklopljenoj šerpi dok povrće ne omekša, povremeno dodavajući vode po potrebi.
Ovo ukusno i jednostavno jelo možete napraviti sa više tečnosti (kao varivo) ili više ukuvano, pa ga servirati uz integralni pirinač, kačamak ili integralnu testeninu.
nisam znala ovaj podatak za kurkumu, zanimljivo! Sviđa mi se ovo tvoje jelo :) I pozdravljam nastojanje za zdravijom prehranom :)
OdgovoriIzbrišiNeobičan recept za slanutak, u Dalmaciji se tradicionalno kuha slanutak sa dodatkom mrkve, maslinovog ulja, češnjaka i lovora( kažemo "na juhu")Prava mediteranska prehrana. Probati ću ubaciti kupus slijedeći put. Hvala na receptu!
OdgovoriIzbrišiInteresantan recept za probati;)
OdgovoriIzbrišiKao i uvek od tebe možemo što-šta naučiti o zdravoj ishrani. Ovo jelo na slici izgleda lepo i verujem da mu ovi začini daju poseban ukus...
OdgovoriIzbrišiVrlo korisni podaci, hvala:) Jelo mi se dopada, verujem da je vrlo intenzivnog ukusa.
OdgovoriIzbrišiThis sounds delicious. I am new to your blog, So I've spent extra time browsing through some of your earlier posts. I'm so glad I did that. I really like the food and recipes you share with your readers and I'll definitely be back. I hope you have a great day. Blessings...Mary
OdgovoriIzbrišisuper, radim ovo kao varivo
OdgovoriIzbrišikoliko dugo se kuha naut u expres loncu? hvala unapred!
OdgovoriIzbrišiPosto potopite naut preko noci, dovoljno je 30-40 minuta da ga kuvate u ekspres loncu, kao i svakoj drugoj mahunarki.
OdgovoriIzbrišiZanimljiv recept i poucan post. Pozdrav
OdgovoriIzbrišiInteresantan recept,probaću...naut je leblebija?Poz
OdgovoriIzbrišiLeblebija je peceni naut. Olga, u prodavnicama zdrave hrane trazite naut. :) Hvala na citanju!
OdgovoriIzbriši