21. srp 2011.

Varivo od slatkog kupusa sa nautom

Ako ste pratili razvoj ovog bloga, mogli ste da primetite da kombinujem u ishrani zdrave začine, kako naše tradicionalne, tako i one koji nisu sa našeg životnog podneblja.
O razlici između kuhinjske i morske soli verovatno već dovoljno znate, a za ovaj put sam izdvojila jednu interesantnu činjenicu koja govori o važnosti kombinovanja začina. Da li ste znali da kurkuma u kombinaciji sa biberom pojačava svoja pozitivna dejstva i do 2.000%!!! Tu informaciju možete pronaći u Njujork Tajmsovom bestseleru, knjizi čiji je autor doktor medicine David Servan-Schreiber: Anticancer, A New Way of Life. U knjizi su takođe objavljeni i rezultati najnovijih naučnih istraživanja o pozitivnom učinku nerafinisanih ulja, raznih začina, zelenog čaja i ostalih korisnih namirnica, uz mnoštvo praktičnih saveta; knjiga je svakako preporučljiva za čitanje svima koji imaju interesovanja iz oblasti zdravlja.

O vrednostima nauta (slanutka) sam već pisala u ovom blogu, a ovaj obrok sam proteinski izbalansirala upravo tom kvalitetnom mahunarkom. Naravno, najbolje je koristiti suvi naut i izbegavati onaj konzerviran. Suvi naut se dobro opere i potopi preko noći u vodi (u odnosu: 5 delova vode i 1 deo nauta), sutradan ispere pod mlazom i kuva u 3 puta većoj količini vode u ekspres loncu. Može se tako kuvan i oceđen držati nekoliko dana u frižideru. Koristite ga za ukusne čuftice, namaze i pripremu ostalih zdravih jela.

Na nekoliko kašika nerafinisanog maslinovog ulje prodinstajte sitno seckanu glavicu crnog luka, dodajte jednu šargarepu nasečenu na kolutiće. Svemu dodajte šolju kuvanog nauta i dopunite šerpu (od 2l) seckanim slatkim kupusom. Začinite morskom soli, đumbirom u prahu, kurkumom i pobiberite sveže mlevenim biberom.
Dinstajte u poklopljenoj šerpi dok povrće ne omekša, povremeno dodavajući vode po potrebi.
Ovo ukusno i jednostavno jelo možete napraviti sa više tečnosti (kao varivo) ili više ukuvano, pa ga servirati uz integralni pirinač, kačamak ili integralnu testeninu.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Tool

Broj komentara: 12:

  1. nisam znala ovaj podatak za kurkumu, zanimljivo! Sviđa mi se ovo tvoje jelo :) I pozdravljam nastojanje za zdravijom prehranom :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Neobičan recept za slanutak, u Dalmaciji se tradicionalno kuha slanutak sa dodatkom mrkve, maslinovog ulja, češnjaka i lovora( kažemo "na juhu")Prava mediteranska prehrana. Probati ću ubaciti kupus slijedeći put. Hvala na receptu!

    OdgovoriIzbriši
  3. Interesantan recept za probati;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Kao i uvek od tebe možemo što-šta naučiti o zdravoj ishrani. Ovo jelo na slici izgleda lepo i verujem da mu ovi začini daju poseban ukus...

    OdgovoriIzbriši
  5. Vrlo korisni podaci, hvala:) Jelo mi se dopada, verujem da je vrlo intenzivnog ukusa.

    OdgovoriIzbriši
  6. This sounds delicious. I am new to your blog, So I've spent extra time browsing through some of your earlier posts. I'm so glad I did that. I really like the food and recipes you share with your readers and I'll definitely be back. I hope you have a great day. Blessings...Mary

    OdgovoriIzbriši
  7. koliko dugo se kuha naut u expres loncu? hvala unapred!

    OdgovoriIzbriši
  8. Posto potopite naut preko noci, dovoljno je 30-40 minuta da ga kuvate u ekspres loncu, kao i svakoj drugoj mahunarki.

    OdgovoriIzbriši
  9. Zanimljiv recept i poucan post. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  10. Interesantan recept,probaću...naut je leblebija?Poz

    OdgovoriIzbriši
  11. Leblebija je peceni naut. Olga, u prodavnicama zdrave hrane trazite naut. :) Hvala na citanju!

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...