10. sij 2011.

Slavsko žito

Slavsko žito napravim u većoj količini, jer ga i inače volimo jesti. Može poslužiti i kao odličan desert, ako ga poslužite sa šlagom ili ponekad kao zdravija varijanta doručka.
 
250 gr pšenice dobro operite pod mlazom vode, u cediljci, stavite u šerpu i prelijte sa 1 l vode, pustite da provri, kuvajte 5 minuta, sklonite sa plamena, poklopite i zamotajte sud da prenoći.
U jutro pšenica je omekšala, kuvajte je poklopljenu još sat vremena, višak vode bacite i sameljite je u blenderu; dužina kuvanja ovisi od kvaliteta roda i sorte pšenice.
Dodajte 200 gr mlevenih oraha (ili 100 grama oraha i 50 gr sušenih pšeničnih klica), 100 gr nerafinisanog smeđeg šećera, na vrh noža cimeta, karanfilića i muskatnog orašćića. Dobro sve pomešajte.

Slavsko žito stavite u lepu činiju i u sredinu zabodite sveću od pčelinjeg voska.

Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Software

4 komentara:

  1. Na sličan način i moja mama pravi slavsko žito samo stavlja šećer u prahu ! Uh odlično je kako god da obrneš, a i u pravu si i mi obožavamo ovako da ga jedemo jer je izuzetno zdravo! Pozdrav draga!

    OdgovoriIzbriši
  2. Slažem se Jovana! Odlično kako god obrneš! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. iskreno nisam nikad radila ni jela, kod nas nije tradicija, ali meni se čini privlačno i vjerojatno ću isprobati

    OdgovoriIzbriši
  4. @Nina: Da, naravno. Ovde se to tradicionalno radi prilikom proslava verskih praznika, najcesce kucnih Slava. U nekim krajevima poznat je pod nazivom Koljivo, a vuce poreklo, navodno, jos iz stare Grcke kada se u to jelo mesali i razni suseni i orasasti plodovi i razni zacini, kao sto su anis i karanfilcic. Takode, moze se raditi i sa medom.

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...