Znam da sam negde videla taj recept, ali naravno, sada kada mi treba ne mogu ga naći... razmišljam, kako ga pronaći, pa mi sine, sigurno sam ostavila komentar... pa u gmail-u pretražujem poštu, ukucavši "palačinke" i nađem iz prve krasan Shangri La Food blog sa treženim receptom!
Koristila sam integralno pšenično brašno, blago prosejano.
130 gr brašna pomešala sam sa 1/2 kafene kašike sode bikarbone (nemam prašak za pecivo, ne koristim ga), prstohvatom morske soli i 2 supene kašike nerafinisanog šećera šećerne trske.
U drugoj posudi razmutila sam ručnom mućkalicom: jedno domaće jaje, šolju od 2,5 dcl retkog pirinčanog mleka i 2 supene kašike rastopljenog maslaca i sve to dodala suvoj mešavini i pomešala, ne predugo kako stoji u receptu da ne bi bile pretvrde palačinke.
Dubokom kašikom (za supu) vadila sam testo na zagrejan i prethodno malo zamašćen maslacom tiganj i ispekla na ne slabijoj vatri 5 ukusnih palačinki.
Svaku sam stavila na poseban tanjir i posula mlevenom crnom čokoladom i mlevenim bademom nakon čega su nestale. Fino!
P.S.
Evo i male dopune recepta 2015. godine :)
Nakon nekoliko puta, sada palačinkice mnogo lepše izgledaju... a preliv je od tek skuvanog džema od višanja, a preko komadića sladoleda malo želea od ribizla.

Odlično Sandrice ! ;-)) Ja sam pravila one klasične američke palačinke po receptu moje sestre koja živi u NY ali ove mi se čine jako ukusne !! BRAVO! :-))
OdgovoriIzbriši:) Fini je ovaj recept! Sigurno bi jos bilo bolje sa nekim javorovim sirupom ili nekim vocnim... njami. Drugi put. A treba mi i manja tavica, ove su ispale malo povece, ali ukusne!
OdgovoriIzbrišiAmericke palacinke je brze za napraviti jer se umjesto jedne velike i tanke, peku po 4 - 6 komada debelih i malih (velicine dlana) na tavi istovremeno. Ali ti si to stvarno super pojednostavila - i velike i debele :) Morat cu preuzeti recept, cesto pravim americke palacinke ali obicno ne ispod 25 komada...
OdgovoriIzbrišijako lijepo si ih napravila, baš pojednostavljeno
OdgovoriIzbriši